Albert Einstein

ALBERT EINSTEIN – FIZIKUS
(1879. március 14. - 1955. április 18.)

1879-ben született Németországban. A világ egyik legnagyobb zsenijeként számon tartott emberét gyerekkorában kifejezetten lassú felfogásúnak tartották, diszlexiával is küzdött ezért nem jósoltak neki nagy jövőt. Idősebb korára mégis megmutatkozott a tehetsége a matematika és a fizika terén, így a Zürich-i Egyetemen tudta folytatni tanulmányait. 1904-től a szabadalmi hivatalnál kapott állást, majd egy évre rá megszerezte a doktori címet. 1895-ben megjelent négy cikke az Annalen der Physik című tudományos folyóiratban, mely alapjaiban változtatta meg a fizikáról való addigi gondolkodásmódot. Ezek a Brown-mozgás, a Speciális relativitáselmélet, a Tömeg-energia egyenértékűség és a Fényelektromos jelenség, melyért később Nobel-díjjal jutalmazták.
Ezt követő években a Zürich-i Egyetem docense, a Berlini Egyetem professzora és a Porosz Tudományos Akadémia tagja lett, majd a Vilmos Császár Fizikai Intézet igazgatójának tisztségét töltötte be. A náci párt hatalomra jutása után nem sokkal úgy látta jobbnak, ha az Egyesült Államokban telepedik le családjával. Békeszerető ember volt, felhívta a figyelmet az atomenergia veszélyeire, és segített vízumhoz juttatni a zsidóüldözés elől menekülő európaiakat. Életének utolsó éveit a kvantummechanika és az általános gravitációelmélet rejtelmeinek megfejtésével töltötte egészen 1955-ben bekövetkezett haláláig.
1999-ben a Time az évszázad emberévé választotta.

(forrás: Wikipédia / illusztráció: Budavári Eszter)



Minden tudományos elméletnek, eltekintve a matematikai formalizmustól, olyan egyszerűnek kell lennie, hogy még egy gyerek is megértse.”
*
Ha egy vak bogár egy görbe faág felületén mászik, akkor nem veszi észre, hogy az általa megtett út valójában görbe. Én pedig voltam olyan szerencsés, hogy észrevettem azt, amit a bogár nem vett észre.”
*
A nukleáris láncreakció felfedezése semmivel sem kell, hogy közelebb vigye az emberiséget a pusztuláshoz, mint a gyufa feltalálása.”
*
A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot.”
*
Ne bánkódj, ha gondjaid vannak a matematikával, biztosíthatlak, az enyémek sokkal nagyobbak.”

Megjegyzések