Csopamedia a Kut@tók a Neten 2015 találkozón

A csopamedia blog is csatlakozott az idei Kut@tók a Netenhez, minden érdeklődőt várunk virtuális standunkon, a találkozó főoldalán szavazhattok is ránk a 2015 kedvenc blogja kategóriában.
Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Kutatói Blog, Web- és Facebook-oldal Találkozón huszonhat kutatói és tudománynépszerűsítő blog, Facebook- és weboldal mutatkozik be november 9. és 15. között. Az idei seregszemlén megjelenő oldalak többsége először van jelen a virtuális rendezvényen, akadnak természetesen visszatérők is.
Az érdeklődők megismerhetik a Pangeát (Jakab László), mely a földrajz és a földtudomány világába kalauzolja a netezőket. A tankönyvön túl (Paksa Rudolf) a két világháború közti időszak magyar és egyetemes történetével foglalkozik, történészi szemmel. Egy erdélyi parányőslénytanásznak a brémai tengerkutató intézetben átélt kalandjairól szól az Ősparányok, őstalányok (Silye Lóránd). A Helyes blog (Ludányi Zsófia, Kovács Réka, Falyuna Nóra) az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársai által készített online helyesírási tanácsadó portál keretein belül működik.
Fő célkitűzése, hogy a nyelvtudomány számos területéről közöljön ismeretterjesztő írásokat, illetve az, hogy a lehető legkülönfélébb helyesírási, nyelvhelyességi, nyelvhasználati kérdésekben nyújtson eligazítást. A SzékelyData (Csala Dénes) blog Székelyfölddel, Erdéllyel, Romániával, Magyarországgal és a nagyvilággal kapcsolatos adatsorokat dolgoz fel, ezáltal különböző társadalmi, politikai, gazdasági problémákba nyújt betekintést. A ScienceBits (Lente Gábor) küldetése a tudományos ismeretterjesztés, elsősorban a kémiatudományokhoz köthető témákban. A Dunai Szigetek (Szávoszt-Vass Dániel) a maga hat évével Magyarország egyik legrégebbi kutatói blogja. Tudományterülete szerteágazó, szinte mindent átölel, ami a folyóval kapcsolatos. A Puli Space Blog (Pacher Tibor és Molnár László) a Google Lunar XPRIZE hazai résztvevőjének blogja, témája a Hold, a magán űripar és a világűr. Az AfrikaBlog (Biedermann Zsuzsánna) azért íródik, hogy a magyar embereknek reálisabb és pozitívabb képük alakuljon ki Afrikáról. A gyepek kutatásáról informál a Gyepi biodiverzitás blog (Török Péter). A Duplapluszjó (Gáspár Merse Előd) ismeretterjesztő blog több tudományterületet (pl. matematika, fizika, idegtudomány) érint, emellett rendszeresen jelennek meg fejtörő feladványok az oldalon. A Voyager (Jesch Dávid) a világ érdekességére próbálja felhívni a figyelmet, és kísérletet tesz arra, hogy érthető formában elmagyarázzon olyan dolgokat, amelyek a mindennapi hírekből kimaradnak. A Csopamedia (Tamás Péter) blog igyekszik megszerettetni a természettudományokat érdekes témákkal és bőséges képi tartalommal, valamint friss információkkal szolgál a Csodák Palotájáról. A Na, mit gondolsz? (Forrai Gábor) filozófiai problémákat mutat be, melyek kedvet ébreszthetnek a filozófiai gondolkodás iránt. Az olvasás kalandja (Koós István) egyfajta olvasónapló, az irodalom, az irodalomtörténet, irodalomelmélet, illetve a filozófia témakörére fókuszál. A Névmásblog (Rákosi György) a névmások nyelvtanával foglalkozik, közérthető általános nyelvészeti szemszögből közelítve a témát. A Timelord (Frisnyák Zsuzsa) képes történetmesélés a 19-20. századból. El Mexicano (F. Zoltán Szilárd) címmel a spanyol és újlatin nyelvtörténetről, etimológiáról követhető internetes napló. A Ködpiszkáló (Csupor Dezső és kollégái) a gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhiteknek, rémhíreknek ered utána. Magyar Természettudományi Múzeum Blogon az intézmény kutatói, muzeológuasi írnak tudományterületeikhez (botanika, zoológia, ásvány-és kőzettan, őslénytan, embertan) kapcsolódó, fontos környezeti-társadalmi problémákat feldolgozó, a biodiverzitás és vele összefüggésben a természetrajzi gyűjtemények jelentőségét bemutató cikkeket közérthető módon.  A bardóczi reblog (Bardóczi Ákos) olyan, mindenkit érintő, gyakran égető kérdésekkel foglalkozik, mint az információbiztonság, a közösségi web hatása a civilizációra és a kultúrára,
A Kut@tók a Neten 2015 keretében hét Facebook- és weboldal is bemutatkozik: A legújabb csillagászati felfedezéseket, űrkutatási híreket, az űrszondák és amatőrcsillagászok legfrissebb képeit osztja meg a Világegyetemünk (Nagy Dávid). Az Insurgent Dynamics (Csala Dénes) országprofilokat mutat be pozitív illetve negatív hangulatú hírjelentések szempontjából. A Puli Space (Pacher Tibor) az űrkutatás új irányaival kapcsolatos hírek forrása. Budapest Főváros Levéltárának (Fazekasné Toma Katalin) Facebook-oldala, az intézményben folyó szakmai munkáról, levéltári anyagról, levéltári rendezvényekről, kiállításokról, konferenciákról ad tájékoztatást. A Hallabor (Csorvási Éva), mely a Debreceni Egyetem Halgazdálkodási Kutatócsoportjának oldala, a halászat, halgazdálkodás és akvakultúra tudományterületével foglalkozik. Az angol nyelvű Sharing knowledge on demand (Ziegler Ildikó) a tudásmegosztás kölcsönösségének jegyében a kémia és gyógyszergyártás területéről közöl anyagokat. A JUNIOR kategóriában induló Antocián (Balogh Ádám és Stewart Pétert), egy kémiával foglalkozó videoblog, a budapesti Szerb Antal Gimnázium diákjai a kísérletek világát szeretnék közelebb hozni kortársaikhoz.
A jubileumi találkozó felvezetéseként hét héten át jelenik meg oldalunkon Tuczai Emese, tudományos újságíró elemzése a hazai természettudományos blogszféráról.
Az V. Kutatói Blog, Web- és Facebook-oldal Találkozó során a látogatók szavazhatnak kedvenc oldalukra a www.kutatok.net tudománykommunikációs weblapon, ahol a Kut@tók a Neten 2015 mellett számos hasznos információ található: tudományos hírblog, linkgyűjtemény, oktatási programok.
A Kut@tók a Neten 2015 fő célkitűzése, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a tudományokat, átfogó képet adva a kutatók mindennapjairól és eredményeiről. A bloggerek és weblapszerkesztők együttműködése új tudománynépszerűsítő projekteket alapozhat meg. 

Megjegyzések