2015. november 29., vasárnap

Tóth Zsolt a tudományról: Villanytrabi

A csopamedia blog új szerzőjének sorozata indul most el. Tóth Zsolttal, előadóként és demonstrátorként rendszeresen találkozhattok nálunk. A tudománykommunikáció szakos egyetemi hallgató ezúttal a közelgő párizsi Klímacsúccsal kapcsolatban írta meg gondolatait.
Pár napja felfigyeltem egy posztra, ami egy új elektromos Trabantról szólt. Az ökokocsi gazdaságos és olcsó lesz. A hírek alapján akár 140-nel is száguldhatunk, és 120 kilométert is megtehetünk egy feltöltéssel. Ha ehhez hozzávesszük a mitikus retróhangulatot, akkor már nem is az a kérdés, hogy kell-e nekem a német e-kocsi hanem, hogy mikor tudom megvenni!

Elkezdtem utánanézni a dolognak. Keresgettem a neten és egyre jöttek fel a hírek és sztorik a trabiról. Ledöbbentem, mikor észrevettem, jó részük 2009-es és akkor már nekem is kezdett derengeni valami. Akkor hogyan került ez újra az üzenő falamra? Az internet időnként újramelegít sztorikat és ez történt a villanytrabival is. De miért most? Szerelemben és háborúban mindent szabad. A lájkháborúban is. Olyan tartalom kell a facebookra szakosodott oldalaknak, ami sok-sok megosztást és lájkot generál. Az internet népe és a közvélemény pedig még soha nem volt ilyen „zöld”, amihez nagyban hozzájárul a világmentő párizsi klímacsúcs körüli hírverés. A csapból is ez folyik, a youtube külön csatornán hívja fel a vezetők figyelmét a felelősségre. Exelnökök és Köztársasági Elnökök kampányolnak és aláírást gyűjtögetnek a Föld védelméért. Ennek meg is lehet az eredménye.

2015. november 25., szerda

Csodák a legkisebbeknek, a Csipet Csopa útvonalon jártunk

A csopamedia blog új sorozatában helyszíni riportokat olvashattok a Csodák Palotájában zajló programokról és fejlesztésekről. Igyekszünk benézni a kulisszák mögé, megpróbáljuk bemutatni a tudományos játszótér látogatók elől rejtett, érdekes zugait is. Elsőként Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetővel beszélgettünk a 2015/16-os tanévtől kezdődően az óvodások számára elérhető Csipet Csopa útvonalról.
csopamedia: Miért fontos, hogy elindult ez az útvonal? Mit kínál a hozzánk látogató óvodásoknak?
P. Zs.: Célunk, hogy az óvodás korosztálynak is felkeltsük az érdeklődését a tudományok iránt. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyerekek meg- és átéljék a fizikai törvényszerűségeket. Élvezzék, hogy eszközeinkkel játékosan tanulhatnak világunk jelenségeiről.
csopamedia: Hány eszközből áll az útvonal? 
P. Zs.: Húsz eszközt foglal magába a legkisebbeknek kijelölt tudományos ösvény a kiállítótérben. Az óvodapedagógusok rövid leírást és térképet kapnak, ennek segítségével járhatnak körbe, próbálhatják ki játékainkat.
csopamedia: Melyik a kedvenced ezek közül az eszközök közül?
P. Zs.: Az örvényt kedvelem a legjobban. (Mivel a Csodák Palotájának lényege, hogy a látogatók mindent ki is próbálhatnak, ezen a ponton félbeszakítottuk az interjút, s meg sem álltunk az őrvényig. Itt készült képsorozatunk. – szerk. -)

2015. november 20., péntek

Panírból szappan? Itt a Laborkaland Online második feladata

A Csodák Palotája szakmai partnerségével zajló Laborkaland Online kémiaverseny nagy sikerrel startolt. A www.laborkaland.hu honlapon egészen tavaszig zajló internetes vetélkedőbe folyamatosan jelentkezhetnek a középiskolások, november 16-tól már az első forduló második feladatát oldhatják meg. Hogyan lesz a panírból szappan?...

Magyarország első teljes mértékben az interneten zajló kémiaversenye, a Laborkaland Online már az indulásakor is nagy sikert aratott a középiskolások körében. Az első feladat, a Laborkaland Totót helyesen megoldók választ kaphattak többek között arra, hogy mit is hívunk a bolondok aranyának, lehet-e babot főzni a Himaláján, miért világít a gyertya lángja, és mi volt a veszte Napóleonnak Oroszországban. A kémia népszerűsítését célul kitűző online verseny második feladatában egy rendkívül izgalmas területre: a konyhába kalauzolják a játékosokat. A konyhakémia ugyanis megdöbbentő érdekességekkel szolgál. Amennyiben nem figyelünk oda, előfordulhat például, hogy a panírsütés során szappant készítünk! Hogyan lehetséges ez? Ahogy minden hétköznapi jelenség esetében, úgy bizony most is kémiai magyarázattal szolgálhatunk.

2015. november 11., szerda

Vulkánkitörés a Csodák Palotájában, elindult a Tudományos Csopa Cafe

November 10-én, Öveges professzor úr emlékének adózva, a legendás fizikus tévésorozatából ismert kísérletekkel gazdagított előadásokat tartottunk az Öveges-teremben. Délután, a Tudományos Világnap alkalmából, útjára indult új sorozatunk a Tudományos Csopa Cafe, mely ezentúl, minden hónap második keddjén egy-egy  kutatót lát vendégül tudományos játszóházunk kávézójában.
Nyitórendezvényünk előadója Harangi Szabolcs, az MTA doktora, tanszék- és kutatócsoport vezető egyetemi tanár (MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport) volt, aki a vulkanológusok hétköznapjait hozta közelebb a helyszínen megjelent és a programot, a Galileowebcast jóvoltából, online követő érdeklődőkhöz.

Csopamedia a Kut@tók a Neten 2015 találkozón

A csopamedia blog is csatlakozott az idei Kut@tók a Netenhez, minden érdeklődőt várunk virtuális standunkon, a találkozó főoldalán szavazhattok is ránk a 2015 kedvenc blogja kategóriában.
Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Kutatói Blog, Web- és Facebook-oldal Találkozón huszonhat kutatói és tudománynépszerűsítő blog, Facebook- és weboldal mutatkozik be november 9. és 15. között. Az idei seregszemlén megjelenő oldalak többsége először van jelen a virtuális rendezvényen, akadnak természetesen visszatérők is.
Az érdeklődők megismerhetik a Pangeát (Jakab László), mely a földrajz és a földtudomány világába kalauzolja a netezőket. A tankönyvön túl (Paksa Rudolf) a két világháború közti időszak magyar és egyetemes történetével foglalkozik, történészi szemmel. Egy erdélyi parányőslénytanásznak a brémai tengerkutató intézetben átélt kalandjairól szól az Ősparányok, őstalányok (Silye Lóránd). A Helyes blog (Ludányi Zsófia, Kovács Réka, Falyuna Nóra) az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársai által készített online helyesírási tanácsadó portál keretein belül működik.

Kalandra fel, elstartolt a Laborkaland Online

A Csodák Palotája szakmai partnerként csatlakozott a WESSLING által szervezett, évek óta sikeresen zajló kémia versenyhez a Laborkalandhoz, mely idén megújult, online formában várja a kémiát kedvelő középiskolásokat. A háromfordulós versengés fő díja egy különleges élménynap a szervező analitikai vállalat vizsgálólaboratóriumaiban és a hétköznapok kémiájához kötődő kísérletezés a Csodák Palotájában.
Hétről hétre újabb feladványok várják a diákokat. A kvíz kérdések, számítási feladok megoldásáért és az otthon készített kísérleti videók feltöltéséért pontokat gyűjthetnek a résztvevők. A legtöbb pontot elért kémikuspalánták juthatnak el a budapesti zárónapra.
A programindító sajtótájékoztatón dr. Zanathy László, a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Magyarországon közel negyed évszázados tapasztalattal rendelkező független laboratórium társadalmi felelősségvállalásának egyik legfontosabb feladata a jövő generációinak támogatása, a hazai oktatási rendszerrel való együttműködés.
Szunyogh Gábor, marketingvezető, a program ötletgazdája és szervezője szerint a magyar oktatásban súlyos problémát jelent a természettudományi tantárgyak, azon belül is a kémia rendkívüli népszerűtlensége. A munkaerőpiacon ezzel szemben rendkívül nagy kereslet mutatkozik a képzett kémikusok iránt a vegyipar szinte összes területén. Szomorné Orosz Lotti, vegyész és kémiatanár, a cég marketingosztályának munkatársa dolgozta ki a program szakmai részét. A helyszínen ismertette a weboldal működését és néhány látványos kísérletet is bemutatott.
Mizda Katalin ügyvezetőnk és Paszternák András tudománykommunikációs koordinátorunk hangsúlyozta, a Csodák Palotája fontosnak tartja, hogy a természettudományok jelenségeinek, törvényeinek megismertetése mellett élő kapcsolatot ápoljon a hazai kutatással foglalkozó vállalatokkal, a felsőoktatási és akadémiai kutatóintézetekkel. Hiszünk abban, hogy a tudománynépszerűsítő programok összefogásával még több, a tudomány iránt fogékony diákot érhetünk el, és közösen tehetjük még színesebbé a magyarországi természettudományos oktatást. 
Kalandra fel, irány a Laborkaland.hu!