CT - Csopa Tudás: Agykutatás és az érintés tudománya

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.



Egyre inkább felismerik az agykutatók, hogy a neurológiai és pszichiátriai zavarokat meghatározott agyi „áramkörök” rendellenes működése okozza. Egy új sebészeti eljárással, amelyet mélyagyi serkentésnek neveznek (DBS – Deep Brain Stimulation), a hibásan működő agyi áramkörökbe elektródákat lehet ültetni az emberi agyban, és beültetett pacemakerrel ezt folyamatosan elektromosan ingerelni lehet. Erről a módszerről tartott előadást a budapesti Tudomány Világfórumon Andres Loranzo, a Torontói Egyetem, és a torontói Western Hospital professzora.
A beültetett elektróda és pacemaker segítségével be lehet hangolni a hibásan működő agyi áramkört – a hibás működéstől függően csökkenteni vagy növelni lehet az aktivitását. Ezt az eljárást egyelőre elsősorban Parkinson kóros betegeknél alkalmazzák, világszerte 120 ezer betegnél végezték már el ezt a beavatkozást megdöbbentően jó eredménnyel.
A Parkinson kóros betegeknél elért sikerek hatására vizsgálják a módszer alkalmazásának a lehetőségeit más neurológiai rendellenességeknél is, például a depresszió, kényszerbetegségek, anorexia, és epliepszia esetén, sőt felvetődött, hogy az Alzheimer kór kezelésére is alkalmas lehet. Előnye az eljárásnak, hogy a sebészeti módszerek pontossága lehetővé teszi a célzott agyterületek pontos eltalálását, így csak ott történik beavatkozás, ahol szükséges, és csak amikor szükséges. Emellett az elektromos ingerlés pontos beállításával optimalizálni lehet a jótékony hatást, és minimalizálni a nemkívánatos hatásokat. Ezek az eljárások azt is lehetővé teszik, hogy a kutatók jobban megértsék, mi siklik félre a neurológiai és pszichiátriai rendellenességeknél.



Ha az ember megsimogat valakit, akkor általában az illető bőrét simábbnak, selymesebbnek érzi, mint a sajátját. A legújabb kutatások szerint ez többnyire csupán illúzió. A kutatók szerint ez biztosítja az emberek közötti kapcsolatok erősítését az érintésen keresztül. Ez az illúzió akkor volt a legerősebb, ha az érintés szándékos volt, lágyan és lassan történt. Lényegében egy olyan mechanizmus lép itt működésbe, amelyik azt eredményezi, hogy örömet okozni örömet okoz. Az érintés erőteljes szerepet játszik az ember életében a csecsemőkortól az öregkorig, jótékony hatással van a fizikai és szellemi egészségre. Például a koraszülött csecsemőknél nagyon jó hatású, ha hosszan érintkezik fizikailag az anyjával.


(fényképek: WriterHound (agy) Chris Darling (érintő kezek) - Wikipedia, Creativ Commons)

Megjegyzések