20 éve a tudománynépszerűsítés szolgálatában - látogatóival ünnepelt a Csodák Palotája

Húsz esztendeje, 1996 őszén nyitotta meg első állandó tárlatát a Csodák Palotája a Váci úton. Ennek a jubileumnak szenteltük a szeptemberi hónapot, mely során számos programmal és kedvezménnyel vártuk régi és új vendégeinket. Az ünnepségsorozat kiemelkedő rendezvényeit szeptember 23. és 25. között tartottuk.

A sort a Csopa Tudomány Mozaik nyitotta a Csopa Playbarban: Senki sem szeret egyedül ünnepelni, így mi is társakat hívtunk a jeles alkalomra. Hazai science centerek, múzeumok és látogatóközpontok fogadták el felkérésünket, standjaikkal benépesítve új telephelyünk közösségi terét.
Bemutatkozott az egri Varázstorony, melynek csapata a mini-tárlatukon kívül az interaktív asztalaink közelében felállított színpadon látványos fizikai és kémiai bemutatókat tartott. A győri Mobilis interaktív eszközökkel, csokoládé öntéssel várta a kicsiket és a nagyokat. Játékos formában foglalkoztak a műszaki-természettudományi pályaorientációval.


Csatlakozott hozzánk a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed tudománynépszerűsítő csapata, a Vasúttörténeti Park és a Laborkaland programot gondozó WESSLING Hungary Kft. független laboratórium. A kémiai kísérletek sokakat magukkal ragadtak. Volt okos homokozó a mosonmagyaróvári Futura jóvoltából,  lábnyompárosító és madártoll felismerő játék a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programjának állomásán. Bekukucskálhattunk egy restaurátor műhelyébe a szentendrei Skanzen- Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársainak segítségével. Velünk ünnepelt a Tv-maci is, a média eszközök rohamos fejlődését az MTVA- Rádió és Televíziótörténeti Kiállítóhely hozta közelebb az érdeklődőkhöz. A nagyvárosi szemétszállítás, újrahasznosítás témakörében az FKF Nonprofit Zrt.-től játszva tanulhattunk. Nem hiányozhattak a Csopa Campona kedvelt eszközei sem, mindenkit várt a „Biztos kéz”, a „Ki a gyorsabb" és a „Páros Labirintus".

Az első napon több mint 1000 diák, közel 50 oktatási intézményből vette birtokba a Bécsi úti helyszínünket. Az ismeretterjesztő állomások mellett, egy-egy interaktív kiállításra vagy science show-ra voltak vendégeink a csoportok. Péntek este könnyed szakmai összejövetelen építhettek kapcsolatokat kiállítóink.

Szombaton több mint 400 család kereste fel a Tudomány Mozaikon résztvevő partnereink asztalait, s körmozizott az óbudai Csodák Palotájában. Sokan egyéb attrakcióinkra is jegyet váltottak.

Természetesen a Csopa Campona sem maradhatott ki az ünneplésből. Az idén 20 éves Csodák Palotája 20 kísérletbemutatóval várta a hétvégét nálunk töltőket. Szenior előadóink és a fiatalabb generációk képviselői két évtized legérdekesebb és leglátványosabb kísérleteit mutatták be a nyitástól zárásig, óránként megrendezett előadások keretében. Számos régen látott, jeles alkalmakra tartogatott fizikai és kémiai kísérlet kápráztatta el a közönséget.





A Promontor Televízió forgatócsoportja is benézett hozzánk: 



Köszönjük mindenkinek, aki velünk ünnepelt, s továbbra is várunk minden, tudományok iránt érdeklődőt 2 helyszínen, 2féle képpen!

(képek: Garami Zsófia, Tamás Péter, Ligeti Dávid)

Megjegyzések