2016. január 14., csütörtök

Hóbagoly

SZÓKERESŐ, ÚTVESZTŐ, SZÍNEZŐ

Vidám, szórakoztató fejtörők a Szállingózó tudomány időszaki tárlat látogatóinak.

A jövő orvoslásának eszközeiről a Csodák Palotájában


Január 12-én újra együtt kávéztunk a Tudományos Csopa Cafeban. A programsorozat harmadik rendezvényén dr. Berényi Szilviát, az MTA-BME Lendület Kémiai Nanoérzékelők Kutatócsoport tudományos munkatársát láttuk vendégül.
A helyszínen megjelent és a világhálón keresztül bekapcsolódó érdeklődőket dr. Paszternák András, tudománykommunikációs koordinátorunk köszöntötte, majd pályaválasztásáról faggatta a vendégkutatót. Szilvia filmes álmait cserélte a fehér köpenyre, szakdolgozati kutatásai során magába szippantotta a nanotudományok rejtelmes, kihívásokkal teli világa. Hallhattunk az MTA Kémiai és Természettudományi Kutatóközpontokban eltöltött évekről, s az új lehetőségeket tartogató műegyetemi tudományos munkáról. Értekeztünk a nanotechnológia mai helyzetéről, szóba jött az oktatás és a tudománynépszerűsítés kérdése. Megismerhettük mi motiválja a vegyészmérnököt jelenlegi tématerületén.

2016. január 4., hétfő

Különleges vendég a Csodák Palotájában

December 29-én Andy Brunning, a Compound Interest szerzője és alapítója látogatott el barátnőjével, Vidos Annával a Csodák Palotájába. Az angliai tanár, mindennapok kémiáját bemutató infografikái két év alatt meghódították a világhálót. Több mint 140 ezren kedvelik az ismeretterjesztő portál Facebook-oldalát , a Twitteren (@compoundchem) 14 ezren követik a weblap híreit. 

A hetente több alkalommal frissülő gyűjtemény a hétköznapok tudományára hívja fel az olvasók figyelmét, gyakran külön tartalmak születnek a jeles évfordulókhoz és a média által felkapott témákhoz. Kémiatanárok százai használják a szerző által összeállított oktatási anyagokat világszerte. A közérthető stílusban megfogalmazott, látványos grafikákkal színesített ábrákhoz, egy-egy a részleteket is bemutató, forrásanyagokra támaszkodó írás társul. A szerzőnek idén ősszel látott napvilágot a WHY DOES ASPARAGUS MAKE YOUR WEE SMELL? című könyve. A hiánypótló művet már korábban beszereztük, s most Andy dedikálta a kiadványt.

Tamás Péter, kommunikációs vezetőnk és dr. Paszternák András, tudománykommunikációs koordinátorunk vezette körbe vendégeinket a kiállítótérben, majd a lehetséges együttműködésekről egyeztettünk. A nap további részében látogatóink megnéztek egy Öveges termi előadást, kipróbálták eszközeinket. 

Köszönjük a látogatást! Bízunk benne, hogy közös projektjeinkről hamarosan beszámolhatunk a Csopamedia blog hasábjain.