2016. február 25., csütörtök

"Vonzások és taszítások" - a mágnesesség csodái

A Magyar Katolikus Rádió riporterének, Szentirmai Ágnesnek a második Csopás beszélgetése is felkerült a világhálóra. Ezúttal Pataki Attila, előadó segítségével a Csodák Palotája mágnesesség világát bemutató új,  interaktív kiállítását mutatja be a Heuréka című műsor. A kiállításról bővebb információ weboldalunkon érhető el.

2016. február 24., szerda

CT - Csopa Tudás: Agykutatás és az érintés tudománya

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.Egyre inkább felismerik az agykutatók, hogy a neurológiai és pszichiátriai zavarokat meghatározott agyi „áramkörök” rendellenes működése okozza. Egy új sebészeti eljárással, amelyet mélyagyi serkentésnek neveznek (DBS – Deep Brain Stimulation), a hibásan működő agyi áramkörökbe elektródákat lehet ültetni az emberi agyban, és beültetett pacemakerrel ezt folyamatosan elektromosan ingerelni lehet. Erről a módszerről tartott előadást a budapesti Tudomány Világfórumon Andres Loranzo, a Torontói Egyetem, és a torontói Western Hospital professzora.

2016. február 20., szombat

Szállingózó tudomány a Heurékában

A héten a Katolikus Rádió riportere, Szentirmai Ágnes ismerkedett a Csodák Palotájával. A kollégáinkkal felvett anyagok közül a Szállingózó tudomány időszaki tárlatoról készült beszélgetés  került adásba elsőként. A tudomány pillanatait bemutató műsor az alábbi linken érhető el: "Szállingózó tudomány" - minden ami a hóval, hóeséssel kapcsolatos

2016. február 19., péntek

IRÁNYTŰ – Merre tart a Csodák Palotája?: Mizda Katalin, ügyvezető


Míg CsopArcok rovatunkból a kiállítótérben és az előadóban dolgozó munkatársainkat ismerhetitek meg, az IRÁNYTŰ sorozatban a Csodák Palotája vezetőivel beszélgetünk. Elsőként Mizda Katalin, a Csopa ügyvezetője válaszolt száguldó riporterünk kérdéseire, értékelve a mögöttünk álló esztendőt és felvázolva a 2016-os terveket. 

Csopamedia: Kérlek, röviden mutatkozz be a Csopamedia olvasóinak. Mizda Katalin vagyok, a Csopa ügyvezetője 2011 óta. Végzettségemet tekintve pénzügy szakos közgazdász, 2003-ban az Oxford Brookes University BABS (üzleti menedzser) diplomáját szereztem meg az IBS-ben. Huszonegy éve férjnél vagyok, van négy csodás gyermekünk
Csopamedia: Hogyan értékelnéd a 2015-ös évet, miben hozott újat, melyek voltak a legfontosabb történések a Csodák Palotája életében? 
2015 nagyon sikeres év volt. Fejlesztettük Öveges termi előadásainkat, nyitottunk az ovis korosztály felé a Csipet Csopa útvonallal és a mese előadásunkkal, elindult a Tudományos Csopa Cafe és bekerültünk kedvenc ötletemmel, a Randijeggyel a legnépszerűbb budapesti találkahelyszínek közé. A legnagyobb siker idén a Magyar Brands díj kiérdemlése. 

Csopamedia: 2016 elején két újdonsággal bővült a kiállítótér. Mit tudhatunk a Mágneses világ kiállításról és a 4 évszak tudományát bemutató időszaki tárlatról?
A Mágneses világ kiállítás felépítésében és tartalmában is új. Tematikus egységet alkot, a mágnesesség témakörét minden oldalról bemutatja. Az eszközök a már 20 éve megszokott élményteli játékok, az installáció modern - világító táblákkal, és három korosztályra bontott magyarázatokkal. A 4 évszak tudománya minitárlatunk a Szállingózó tudománnyal indul, a telet bemutatva a legérdekesebb szempontok szerint. A tárlat létrehozásában számos szakmai partnerrel működtünk együtt. 

2016. február 16., kedd

CT - Csopa Tudás: 3D nyomtató és kapszaicin a gyógyászat szolgálatában


CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

A 3D nyomtatóknak számos alkalmazása között nemcsak olyan elképzelések vannak, hogy akár egy egész házat ki lehetne nyomtatni, hanem az orvostudomány is többféle alkalmazásról gondolkozik. Egyebek között az az elképelés, hogy átültethető szöveteket és szerveket lehetne nyomtatni, hiszen évente több ezer ember hal meg azért, mert nem találnak neki megfelelő donort. Ennél is sokkal több esetben kell szövetet vagy szervet eltávolítani valamilyen daganatos betegség miatt, és jó lenne ezeket is pótolni. Ahhoz viszont, hogy egy ilyen “nyomtatott” szerv vagy szövet életképes legyen, szükség van arra, hogy biztosítsák ennek vérellátását. Az élő szövetben minden egyes sejthez hajszálnyi közelségben található egy hajszálér, amely ellátja oxigénnel, vagyis a szövetet bonyolult és sűrű hajszálérhálózat szövi át, ennek a létrehozása az egyik legnagyobb kihívás a mesterséges szövetek készítésénél. A Sydney Egyetem kutatói ennek a megoldását keresték.

2016. február 15., hétfő

A részecskefizika diszkrét bája - az Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola 3. virtuális látogatása a CERN-ben

Szakmai partnerünk különleges programjára hívjuk fel a Csopamedia blog olvasóinak figyelmét:

A részecskefizika diszkrét bája

Az Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola 3. virtuális látogatása a CERN-ben élő közvetítéssel

Időpont: 2016. február 17. délelőtt 10 h-kor
A program időtartama : 45 perc 


Az élő adás linkje  - A CERN linkje

Program:

CT - Csopa Tudás: Az ülő életmódtól az ökoszisztémát megváltoztató háziverébig

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
Az amerikai Southwestern Medical Center kardiológusai azt találták, hogy az ülő életmód csökkenti a tüdő és a keringési rendszer edzettségét, hiszen ilyenkor, ülés, autóvezetés, tévénézés vagy éppen olvasás közben nagyon kevés energiát használunk. Ez már a korábbi vizsgálkatok szerint is növeli a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát, bár ennek a mechanizmusát még nem teljesen értik. A kutatók 12 és 49 év közötti korú személyeket vizsgáltak, gyorsulásmérővel figyelték aktivitásukat. Edzettségüket ergométer kerékpárral mérték. Megfigyeléseik szerint hat órai ülés negatív hatásainak ellensúlyozásához egy óra edzésre van szükség.

Laborkaland Online - Gáz vagy gőz?

A Laborkaland Online internetes kémiaverseny szervezői a február 15-én megjelenő újabb példákon és feladatokon keresztül igyekeznek a lehető legszemléletesebb módon megválaszolni a fenti kérdést. A szén-dioxid szobahőmérsékleten például gőz, de nyáron, a nagy melegben már gáz. Miért? És a habpatron vajon milyen halmazállapotú anyagot tartalmaz? A gőzturbina miért nem gázturbina, és ha már itt tartunk: a vízgáz valóban a víz gáza, vagy valami más? A www.laborkaland.hu honlapon minden kiderül...

2016. február 12., péntek

Jelentés a Csopából: Valentin-napra készülve


A hétvégi dekoráció készítése közben állította meg a Csopamedia riportere Serfőző Andreát, a Csodák Palotája marketing vezetőjét.

Csopamedia: Mivel készülünk vasárnapra, hogyan ünnepeljük a Valentin-napot?
Négy különleges helyszínen, rendhagyó programokkal várjuk a szerelmeseket. Több mint száz játékunk között a páros Valentin napi útvonalon bolyonghatnak látogatóink a tudomány világában. Lesz tudományos vetélkedő, élményvetítés és pajzán kísérletbemutató.

Csopamedia: Mit tartalmaz még a belépőjegy?
A speciális belépőjegyhez - mely az összes felsorolt programot tartalmazza - fejenként egy-egy forró italt jár a Csopa Cafeban. A közös élmények mellett egy szív alakú héliumos lufit is hazavihetnek a nálunk ünneplők.

4 évszak tudománya - A tavasz első jele

Még javában havazik a Csodák Palotája Szállingózó tudomány című időszaki tárlatán, de az elmúlt napok melegebb időjárása előrevetíti a tavasz közeledtét. A háztetőn csüngő jégcsapok elkezdtek olvadni.

Gyeretek és nézzétek meg a 4 évszak tudománya sorozatunk első fejezetét, melyből számtalan hasznos információt tudhattok meg a hó és jég világáról.

2016. február 11., csütörtök

CT - Csopa Tudás: Gravitációs hullám

CT - Csopa Tudás rovatunkban a sajtóban felkapott tudományos témákkal kapcsolatban osztunk meg hasznos linkeket. Olyan felfedezésekkel foglalkozunk, melyek nem maradnak ki az esti híradókból, s ott vannak a hírportálok vezető tudósításai között. Ezúttal a gravitációs hullámokról ajánlunk megbízható netes forrásokat:

2016. február 9., kedd

Nyelvész bloggerek a Csopában

Február 9-én folytatódott tudománynépszerűsítő sorozatunk, melynek keretében kutatókkal beszélgetünk munkájukról. A Tudományos Csopa Cafe rendezvényén Ludányi Zsófiával, Kovács Rékával és Falyuna Nórával, az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársaival kávéztunk. 
Paszternák András, tudománykommunikációs koordinátorunk köszöntötte a helyszínen megjelenteket és mindazokat, akik a világhálón követték az esti programot. Megtudhattuk, miért lettek nyelvészek a vendégeink, mennyire érinti munkájukat a helyesírás szabályainak 2015-ös változása, hogyan kezdtek hozzá a nyelvi ismeretterjesztéshez. Hallhattunk a Facebook közösségük aktív felhasználóiról. Réka a terminológia, Nóra a pragmatika, míg Zsófi a számítógépes helyesírás-ellenőrzés világába kalauzolta az érdeklődőket.

Közvetlenül a csopa.hu-ról

Mostantól közvetlenül is elérhetitek tudománykommunikációs blogunkat a Csodák Palotája weboldaláról. Kattintsatok a bannerünkre, hogy első kézből értesüljetek a Csopa történéseiről. Friss hírek, kulisszatitkok, újdonságok, riportok és bemutatkozások.

A bloggal kapcsolatos észrevételeiteket a paszternak.andras(a)csopa.hu címre várjuk.

2016. február 5., péntek

"Jenő és Sára, mennek Nagytarcsára!" - óvodások a kémia vonzásában


A Csodák Palotájában hiszünk abban, hogy a természettudományok játékos megismertetését nem lehet elég korán kezdeni. Az óvodások a Csipet Csopa útvonalon keresztül barangolhatják be a kiállítóteret, az Óvodás hétfők keretében mesés kísérleti előadással vagy kémiai műhelyfoglalkozással várjuk az előre bejelentkezett csoportokat.
Utazó tudományos nagykövetünk Kémcső Jenő időről időre elhagyja a Csopa falait, hogy Spatula Sárával együtt közelebb hozza a kémia világát a legkisebbekhez. A háztartásban előforduló alapanyagokkal dolgozó foglalkozás, melyet a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve állítottak össze, az informális oktatás eszközeit felhasználva mutat be néhány alapvető kémiai és fizikai jelenséget.

Az ovisok aktív részvételével zajló, negyvenöt perces közös kísérletezés ezúttal a nagytarcsai Szivárvány Evangélikus-Keresztyén Óvodában vendégeskedett. Két csoportban több mint 50 gyermek fedezhette fel a cukor, a só, a víz és az olaj kémiáját. Megvizsgálták a tejet, barátkoztak az élesztővel, az ételfestékkel, előkerült az ecet és a mosogatószer. A mindennapi életből vett példákon keresztül szóba került a környezetvédelem témája is.

2016. február 4., csütörtök

CsopArcok: Czicze Dia

Új sorozatunkban a Csodák Palotája munkatársaival találkozhattok. Megkérdeztük tőlük, miért szeretnek nálunk dolgozni, melyik a kedvenc kísérletük és kiállítótéri eszközük. Elsőként Czicze Dia, műszakvezető, demonstrátor válaszait ismerhetitek meg:
 
Kihívásnak tekintem a látogatókkal kapcsolatos munkát. Mindennap új feladatokkal és megoldandó problémákkal találkozom műszakvezetőként. A Csodák Palotájában egy csapat részese lehetek.

Kedvenceim az elektromos kísérletek. A „Tesla” vagy a „Van de Graaff-generátor” működése minden vendégünket elkápráztat.

2016. február 2., kedd

Havazás a Csopában? Nálunk minden megtörténhet! - egy kiállítás kulisszatitkairól

A Csopamedia száguldó riportere ezúttal sapkát és sálat öltött, hogy interjút készítsen a kiállítótéri hóesésben munkatársunkkal, Paszternák Andrással, aki az új időszaki tárlat, a Szállingózó tudomány létrehozását koordinálta.  

Csopamedia: Úgy látom, a Csodák Palotájában szó szerint szállingózik a tudomány. Honnan jött az ötlet? Mi volt a cél?
Egy késő őszi megbeszélésen Mizda Katalin, ügyvezetőnk vetette fel, hogy kicsit fel kéne dobni a korábbi évek téli dekorációját. Elindult az ötletelés, s a végeredményt január közepétől láthatják a látogatók. Terveink szerint ez a 4 évszak tudománya sorozat első fejezete, a téli tablókat és interaktív elemeket követi majd a tavaszi, a nyári és végül az őszi rész. Az alapkoncepció - összhangban a tudományos játszóterünk célkitűzéseivel -, az volt, hogy bemutassuk a tél tudományos vonatkozásait. Apró mozaikokat gyűjtsünk a hétköznapokból, melyek megértéséhez a fizika, a kémia, a matematika és egyéb tudományágak elengedhetetlenek.