2016. március 30., szerda

CT - Csopa Tudás: Szoptatás és mellrák

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
 
A Lancet nevű vezető orvosi folyóirat kétrészes cikksorozatot közölt a csecsemők mellről való táplálásának előnyeiről és fontosságáról. A szerző szerint, ha sikerülne csaknem általánossá tenni a szoptatást legalább az első hat hónapban, ezzel mintegy 800 000 gyerek életét lehetne megmenteni, és 20 000-rel csökkenteni a mellrák-halálozások számát. A szerző munkatársaival az eddigi legnagyobb és legrészletesebb elemzést végezte el ezzel kapcsolatban, az egész világra kiterjedően. Sajnálatos módon a szoptatás jelentősége eddig nem kapott kellő figyelmet. A fejlett országokban ötből mindössze egy csecsemőt szoptatnak 12 hónapig, míg az elmaradott országokban háromból egy csecsemőt táplálnak hat hónapig kizárólag mellről.  

2016. március 26., szombat

Tóth Zsolt a tudományról: Részecskedetektor házilag

Kialszanak a fények, a teremben mindenki elcsigázva várja a következő pillanatot. A projektor kékes fénye kiemeli a halovány ködfelhőt a ragasztószalagok erdejéből. Az eszköz működik, de a három alkotó nem pihen: folytatják a bemutatót!

A három fiatal kutató, Barthó Bence, Posta Donát és Holpert Attila
A budapesti Toldy Gimnázium három fiatal diákja bő egy hónapja összedugta a fejét és eldöntötték, hogy barkácsolnak valami igazán menőt. Barthó Bence, Posta Donát és Holpert Attila március közepén az iskola zsúfolásig megtelt előadójában mutatták be nem mindennapi “tudományos projektjüket”, az első saját készítésű ködkamrájukat. 

2016. március 23., szerda

Tavaszi netkísérletek


Húsvétra készítsünk pattogó tojást! Az épp nyíló növényeket pedig használjuk fel indikátorként! A tavaszi szünet remek alkalmat nyújt az otthoni kísérletezésre, a sok szemléletes feladat után elérkezett a Laborkaland Online internetes verseny legizgalmasabb pillanata, amikor az érdeklődők a gyakorlatban is megtapasztalhatják a kémia varázslatos világát...Pattogó tojás

A pattogó tojás elkészítéséhez elég a háztartási ecet, amelynek segítségével a tojás kemény héjától megszabadulhatunk. Az ez alatt lévő félig áteresztő hártya rugalmas réteg. A tojás megduzzad, kifeszíti a hártyát, amely van annyira erős, hogy magában tartsa a folyékony-kocsonyás anyagot, még kisebb pattogtatás esetén is. (Maximum két-három centiméter magasságban lehet csak pattogtatni). Vajon mi történik abban az ecetsavas oldatban, amelyik leoldja a tojás meszes héját?

A tudomány művészete – természetfotós és színezőkönyv tervező a Rügyező tudomány alkotói csapatában


Tavaszköszöntő tematikus tárlatunk tizenkét partnere között művészeket is találunk. A tudomány és a művészet eszköztárának segítségével próbálunk minél több információt megtudni a tavaszról, a 4 évszak tudománya kiállítássorozat második fejezetében.   

 

Telegdi Ágnes fotóművész, Libri Aranykönyv-díjas mesekönyv író és Parádi Orsolya színezőkönyv tervező az évszak színeit hozzák közelebb a Csodák Palotája látogatóihoz. A csopamedia blog olvasói ezúttal az ő gondolataikat ismerhetik meg.

CT - Csopa Tudás: Társas kapcsolatok pszichológiája

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
Illusztráció: debtanu17 - Wikipedia (Creativ Commons)
Mit ér ezer Facebook-ismerős, ha bajba kerülsz? Kinek ciki SMS-t írni? Tényleg kevesebb barátja van a szüleidnek? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kereste a választ diákoknak tartott előadásában Pléh Csaba akadémikus, aki a társas kapcsolatok pszichológiáját vizsgálja. Egymással kommunikáló autók, intelligens városok, okoslakások és minden eddiginél sokoldalúbb mobiltelefonok – ezt hozhatja el a mobilhálózatok ötödik generációja. Charaf Hassan informatikus rengeteg eszközzel és alkalmazással érkezett, hogy bepillantást adjon a nem is olyan távoli jövőbe. A video linkje.


2016. március 21., hétfő

A kerékpározás hazai története

A Sportmúzeum a tavaszt kerékpározással köszönti; a CSOPA sokszínű tárlatához a sportág rövid történetének bemutatásával kapcsolódik.

Laboratorium.hu: Télen szállingózik, tavasszal rügyezik. Mi az?

A válasz: a tudomány. Legalábbis a Csodák Palotájában, ahol új, tavaszköszöntő kiállítás nyílt 2016. március 14-től.

"A laboratóriumunk által indított oktatóprogram, azaz a Laborkaland már közel fél éve együttműködik a Csodák Palotájával. Ahogy a téli tárlat során, úgy most tavasszal is örömmel vettünk részt a 4 évszak tudománya sorozat Rügyező tudomány című kiállításának megszervezésében is."

Szakmai partnerünk írása az alábbi linken olvasható. 

2016. március 9., szerda

Almákat hallgattunk a Csodák Palotájában

Mi már tudjuk, miről árulkodik az alma hangja! A Tudományos Csopa Cafe márciusi vendége, dr. Felföldi József, egyetemi tanár (Szent István Egyetem, Fizika-Automatika Tanszék) az élelmiszerek fizikájának varázslatos világába kalauzolta a helyszínen megjelenteket és a Galileo Webcast online közvetítésének nézőit. 

A Kutató Tanárok Országos Szövetségével közösen szervezett rendezvény házigazdája, dr. Paszternák András beszélgetett a vendégkutatónkkal. Megtudhattuk, hogyan vezetett az ELTE fizikus szakának elvégzése után az élelmiszer-kutatás irányába a tanszékvezető szakmai életútja. Rákérdeztünk, miért érdemes többek között a gyümölcsök, a zöldségek és a péksütemények fizikájával foglalkozni. Hallhattunk az ipari partnerekkel történő együttműködésekről, a hétköznapok kutatói-oktatói feladatairól. Felmerült a sajtóban megjelenő, élelmiszerekkel kapcsolatos hírek témája és a tudatos vásárlás kérdése. A bemutatókkal illusztrált Miről árulkodik az alma hangja? Új kutatási irányok és lehetőségek az élelmiszerek vizsgálatában című ismeretterjesztő előadás keretében képet kaptunk a tanszéken folyó kutatómunkáról.

2016. március 8., kedd

Szakmai látogatás Pakson

Tavasszal útnak induló újabb időszaki kiállítássorozatunk egyik szakmai partnere a paksi Atomenergetikai Múzeum. Az atomerőmű területén található kiállítóhely vezetői, a múzeum negyedik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségre invitálták a Csodák Palotája munkatársait. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk és dr. Paszternák András, tudománykommunikációs koordinátorunk képviselte intézményünket a Múzeumpedagógia a 4 éves Atomenergetikai Múzeumban című programon.

Az előadók vázolták a múzeum szerepét az atomerőmű kommunikációjában (dr. Kovács Antal, kommunikációs igazgató), felidézték az üzemtörténeti gyűjteménytől az országos szakmúzeumig vezető utat (Beregnyei Miklós, üzemtörténész).

2016. március 7., hétfő

Tudomány az életük - Egyed László beszélgetései: Juhász ÁrpádJuhász Árpád geológiát tanult, de amikor egyetemre járt, akkor geológusként nemcsak hogy nem láttak gleccsert, vagy vulkánt, hanem reményük sem volt arra, hogy valaha is láthatnak ilyen különleges geológiai képződményeket. Amikor azután kinyílt a világ, vakmerően nekiindult kalandokat keresni – és közben megismerkedni a valóságban mindazzal, amit elméletben tanult.
 

E: Mikor kezdődtek a kalandok, és mi volt benned a hajtóerő, mi hajtja az embert a különböző kalandokba.

2016. március 3., csütörtök

CT - Csopa Tudás: Méhek és bioélelmiszerek

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

Eltűnnek a méhek? Mit teszünk akkor a bevásárlókosárba?

Fotó: Thomas Bresson - Wikipedia (Creativ Commons)
Folyamatosan nő a növényeket beporzó fajok között azok száma, amelyeket kihalás fenyeget, számos esetben emberi tevékenység következtében. Márpedig a száz leggyakoribb haszonnövény 70 százalékát rovarok vagy más állatok porozzák be. Az emberiség élelmének 30-35 százaléka – mennyiségi értelemben – az állati beporzás sikerességétől függ, hogy csak néhányat soroljunk: alma, áfonya, hagyma, káposzta, karfiol, kakaóbab, kávé, körte, mandula, mustár, napraforgó, repce, retek, sárgarépa, takarmánylucerna, uborka. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont részvételével elkészült a beporzók helyzetéről az első átfogó nemzetközi jelentés, amely két év alatt készült el, és több száz kutató eredményeit összegzi. Az elemzés szerint, ha jelentősen csökkenne a beporzók száma, akkor milliók élete kerülhet veszélybe, ugyanis a beporzott növények termés, magja, olaja nemcsak fontos élelmiszer-alapanyag, hanem vitaminok és nyomelemek forrása is.

2016. március 2., szerda

Egy szelet sajt... Itt a Laborkaland Online utolsó számolós feladata!


A sajtok számos kérdést felvetnek. Mitől függ például a lyukak száma és mérete? Mekkora a sajtok cukortartalma? Mi a sajt és az atom kapcsolata? Mindez kiderül a Laboratorium.hu tudományos weboldalon közzétett háttéranyagból. A Laborkaland utolsó számolásos feladata során pedig a sajt fehérjetartalmára lennénk kíváncsiak!

Kedves Laborkalandozók! Ezzel a feladattal véget ér a Laborkaland Online számolós, feleletválasztós, kérdésekre válaszolós része. Ami ezután jön, az maga a mágia! Március közepén indul ugyanis az internetes kémiaverseny legizgalmasabb része, vagyis az otthon, iskolában elvégezhető kísérletezés! Aki itt is helytáll, nagy eséllyel jut be a WESSLING laboratóriumba és a Csodák Palotájába a fináléra!

Érdemes tehát még egyszer nekidurálni magatokat egy számolásnak, higgyétek el, megéri!

Tudományos szerelemBálint napjának délutánja és estje számos szerelmespárt vonzott a Csodák Palotájába. A piros karszalagok sokasága jelezte, a tavalyi évnél is többen voksoltak ránk, mint ideális randi helyszínre. 

A Valentin-napi szerelmes-páros játékútvonal, a három-három pár részvételével zajló többfordulós kvízjáték és az élményvetítés kellemes pillanatokat szerzett látogatóinknak. A tudományos játszótér fáradalmait a Csopa Caféban pihenhették ki vendégeink, egy forró ital mellett. A nagy érdeklődésre való tekintettel két rendhagyó pajzán kísérleteket felvonultató Öveges termi előadásra is sor került. A jó hangulatú program keretében meghosszabbított nyitva tartással, egészen este tízig vártuk a tudományra éhező fiatalokat és idősebbeket.

2016. március 1., kedd

Tudomány az életük - Egyed László beszélgetései: Bányai Éva


Kép forrása: pszichologia.elte.hu
Bányai Éva rámeredt a vetítővászonra, majd felugrott és kiszaladt a moziból, éppen csak azt nem kiabálta, hogy heuréka. Egy dokumentumfilmet nézett és a vásznon egy amerikai katona arcát látta roham közben egészen közelről, és döbbenten látta rajta ugyanazt az arckifejezést, amelyet minden nap látott kísérleti alanyain, akiket hipnotizált. Összeállt benne a kép, neki van igaza, a hipnózishoz nem kell az ellazult, alvásszerű állapot.

B: Nagyon régen hipnózissal akartam foglalkozni, és máig nagyon hálás vagyok Ádám Györgynek, aki nemrég halt meg, hogy lehetővé tette, hogy egy akkoriban tulajdonképpen tiltott témával foglalkozzam. Ő ezt úgy tette lehetővé, hogy kitalált egy olyan formulát, ami mintegy elfedte a kutatásaim lényegét, nevezetesen a hipnózist, és beleillett az akkori politikai viszonyokba. Szerette volna, ha odakerülök a Pszichológiai Intézetbe, amelyet akkor vezetett, mert létre akart hozni egy olyan osztályt, amelynek munkatársaitól nem idegen az élettan, én ilyen voltam, és ezt ő tudta. Ez onnan eredt, hogy minden nyaramat Pécsett töltöttem a Grastyán laborban, ott ismert meg egy konferencia alkalmából. Én azt mondtam neki, hogy én oda akarok menni, ahol hipnózissal foglalkozhatok, és egyébként tudom, hogy erre leginkább a professzor úr intézetében lenne lehetőségem, hiszen tudtam, hogy munkatársa, Mészáros István Leningrádban tanult hipnotizálni.