2016. április 27., szerda

CT - Csopa Tudás: Küzdelem a rákkal


CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.  

 
Illusztráció: Wikipedia (Creativ Commons)
Nemrég jelent meg a Nature-ben egy cikk, amelynek a szerzői egy jelentős felismerésről számoltak be a rák kialakulásával kapcsolatban. A rákos megbetegedéseket génállományunknak valamilyen mutációja, megváltozása okozza. Van természetesen egy sor olyan mutáció, amely egyáltalán nem eredményez rákot, egy sor mutációt pedig a sejtjeink szinte azonnal kijavítanak. És környezetünk hatására naponta keletkeznek sejtjeinkben különböző mutációk. Az ausztrál Új Dél Wales Egyetem Orvoskarának kutatói több ezer tumornál vizsgáltak több, mint 20 millió mutációt és arra a felismerésre jutottak, hogy bizonyos ráktípusoknál (különösen a bőrrákoknál) a génállomány úgynevezett gén promoter tartományában blokkolódik ez a bizonyos gén-javító mechanizmus. Márpedig, noha ezek nem kódoló génszakaszok, a szerepük nagyon fontos, ezek szabályozzák, hogy mely gének kapcsolódjanak ki vagy be, ami alapvetően befolyásolja a sejt működését. Ennek a régiónak a károsodása magyarázhatja, hogy miért alakul ki daganatos betegség akkor is, amikor a kódoló géneknél a javító mechanizmus jól működik.

2016. április 19., kedd

Nálunk a fizika mindennap trendi - A fizika mindenkié 2.0

40 helyszínen 54 programmal zajlott április 15-16-án A fizika mindenkié 2.0 országos tudománynépszerűsítő programsorozat. A Csodák Palotája "Nálunk a fizika minden nap trendi" címmel várta az érdeklődőket. 

Pataki Attila, előadónk a nap folyamán látványos kísérletekkel kápráztatta el a kicsiket és a nagyokat.

Látogatóink több mint 100 eszköz segítségével ismerkedhettek a tudományág rejtelmeivel kiállítóterünkben. Az új mágneses részlegünkön a vonzások és taszítások világában kalandozhattak, a tavasz tudományáról időszaki tárlatunk, a Rügyező tudomány árult el érdekes információkat.

Az M1 hírcsatorna Mindent tudás műsorának stábja is felkereste a Csodák Palotáját ezen a különleges, fizikával teli szombaton.

CT - Csopa Tudás: Gyógyászati mozaikok

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.


Ázsiai tigrisszúnyog (Forrás: James Gathany/CDC - Wikipedia)
Az amerikai Centers for Desease Control and Prevention (CDC, betegségek megállításának és megelőzésének a központja) bejelentése szerint nincs többé kétség, hogy a Zika vírus fertőzés és a kisfejűség (amikor a csecsemő abnormálisan kis fejjel és aggyal születik) között oksági kapcsolat van. A vírus, amelyet szúnyogok terjesztenek, brazíliai felbukkanása óta gyorsan elterjedt Észak- és Dél-Amerikában. A kutatók próbálták megtalálni a kapcsolatot a vírus okozta fertőzés és a kisfejűséggel született csecsemők számának rohamos növekedése között. A CDC szerint az összegyűlt adatok egyértelműen igazolják a kapcsolatot. Egyébként várhatóan a nyáron a betegség az Egyesült Államok déli részén járványossá válik.

2016. április 18., hétfő

Szakmai látogatás a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központban

A Csopa standja Leilával...
Április 15-én rendezték meg a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központban a hagyományos tudománynépszerűsítő seregszemlét, a Kísérletbazárt. A szabadtéri standokon középiskolás csapatok és tudományos interaktív kiállítóhelyek mutatkoztak be. A Csodák Palotájának hangulatát Molnár Leila, demonstrátor és Tóth Zsolt, előadó hozta közelebb az érdklődőkhöz. Kisjáték pokrócunkon sokan megpihentek, hogy játszva tanuljanak. A délután folyamán Zsolt színpadi előadással szórakoztatta a közönséget.

2016. április 16., szombat

Csodák Palotája a Novum műsorában

Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kalauzolta a Novum tudománynépszerűsítő műsor stábját az Öveges előadóteremben és a Csodák Palotája folyamatosan megújuló kiállítóterében. A riportot 2016. április 16-án sugározta a Duna World csatorna, a műsor az alábbi linken nézhető vissza.

Gyertek el Ti is hozzánk, bővebb információ weboldalunkon!

(kép forrása: mediaklikk.hu)

2016. április 13., szerda

Űrkutatókról az Űrhajózás Napján

Április 12-én, az Űrhajózás Napján folytatódott a Tudományos Csopa Cafe sorozat a Csodák Palotájában. A Kutató Tanárok Országos Szövetségével közösen szervezett tudománynépszerűsítő program vendége dr. Nagy János, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, Űrtechnika Kutatócsoportjának vezetője volt. 

A rendezvény első részében dr. Paszternák András, tudománykommunikációs koordinátorunk beszélgetett az előadóval. Megtudhattuk, miként lesz az emberből űrkutató, mivel foglalkoznak a hazai szakemberek, hogyan telnek hétköznapjaik a kutatóközpontban. Betekinthettünk a nemzetközi együttműködések világába, szembesülhettünk a szakmai kihívásokkal, s együtt örülhettünk az űrprogramok sikeres lebonyolításának.

2016. április 8., péntek

Tudományos Csopa Cafe a Többet ésszel műsorban

Csütörtökön tudománykommunikációs koordinátorunk volt a Klub Rádió tudományos műsorának vendége. Joós Andrea szerkesztővel a Tudományos Csopa Cafe sorozatról beszélgetett. 

Az interjú az alábbi linken hallgatható vissza (18:29-től).

CT - Csopa Tudás: Zika vírus, gének és Antarktisz

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

A Zika vírussal kapcsolatban nagyon fontos eldönteni a kérdést, hogy vajon a terhesség alatti fertőzés és a kisfejűség véletlen egybeesés-e vagy a vírusnak valóban szerepe van a rendellenesség kialakulásában. Egy a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikk szerzői leírják, hogy egy terhessé válása idején Brazíliában élő szlovén nőnél, aki később hazatért, a terhesség 13. hetében diagnosztizálták a Zika fertőzést. A terhesség késői szakaszában az ultrahangos vizsgálatok kimutatták, hogy a magzatnál súlyos agyi rendellenesség tapasztalható, ezért abortuszt hajtottak végre nála. A szlovén orvosok a magzat agyában Zika vírust találtak.
Illusztráció: Sirohi, D., Chen, Z., Sun, L., Klose, T., Pierson, T., Rossmann, M. and Kuhn, R. (2016). The 3.8Å resolution cryo-EM structure of Zika virus. DOI: 10.2210/pdb5ire/pdb - Wikipedia (Creativ Commons) 
A Morbidity and Mortality Weekly Report című folyóiratban pedig amerikai és brazil kutatók leírták, hogy két Brazíliában született kisfejűségben szenvedő csecsemő agyszövetében, akik pár órával a születésük után meghaltak, Zika vírust találtak. Ugyancsak Zika vírust találtak két olyan nő méhlepényi és magzati szövetében, akik elvetéltek Zika fertőzés után.

2016. április 1., péntek

Tavaszi nagytakarítás

Mint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság friss híreiből kiderül, ezekben a napokban mossák a főváros hídjait. Tavaszköszöntő Rügyező tudomány tárlatunkból - az FKF-fel együttműködve - látogatóink megismerhetik, hogyan tisztulnak meg tavasszal a nagyváros jelképei, aluljárói, szelektív hulladékszigetei és kiemelt közterületei.  

Kövessétek végig a gőzborotva útját Budapest utcáin a Csodák Palotájában!