2016. május 28., szombat

Tudomány az életük - Egyed László beszélgetései: Vámos TiborVámos Tibor akadémikus idén június elsején ünnepli 90. születésnapját – illetve ünneplik őt a Magyar Tudományos Akadémián ebből az alkalomból. Az alábbi beszélgetést 14 éve, 76 éves korában készítettem vele életéről, munkájáról. Ha néha összefutunk az Akadémián, örömmel látom, hogy  szellemi frissessége a mai napig változatlan. És változatlanul dolgozik kutatóprofesszorként a SZTAKI-ban. 

E: Vámos Tibor a hazai számítástechnikának már a születésénél bábáskodott, sőt, valószínűleg korábban kezdte a szakmát, mintsem egyáltalán számítástechnikáról beszélni lehetett volna. Vagyis egészen a kezdetektől követte a fejlődését. Ha most visszagondol: 20-30 évvel ezelőtt hogyan gondolkodott a számítástechnika jövőjéről?

2016. május 24., kedd

Laborkaland élménynap, avagy a KÉMIA ünnepe a Csodák Palotájában

A csopamedia blog novemberben tudósított arról, hogy a Csodák Palotája szakmai partnerként csatlakozott a WESSLING Hungary Kft. független laboratóriumokat üzemeltető vállalkozás nonprofit kft-je által szervezett, évek óta sikeresen zajló versenyhez a Laborkalandhoz, mely idén megújult, online formában várta a kémiát kedvelő középiskolásokat. 

A jelentkezőknek a három nagy fordulóban összesen tizenegy (6 elméleti, 4 számolási és 1  kísérleti) feladatsorozatot kellett megoldania, s a legügyesebbek egy KÉMIÁS ÉLMÉNYNAPON vehettek részt:

2016. május 18., szerda

Tudomány az életük - Egyed László beszélgetései: Oláh György

Fénykép: Wikipedia - Bitman (Creativ Commons)
Ha valaki elolvassa a Nobel-díj bizottság indoklását, amit Oláh György kitüntetésével kapcsolatban adott, a mindennapi ember ebből nem sokat ért. Ugyanakkor közvetve nagyon sok közünk van a kutatásaihoz, hiszen amikor például ólommentes benzint tankolunk, azt azért tehetjük, mert munkája nyomán lehetővé vált ennek olcsó és nagy mennyiségben történő előállítása. De kezdjük korábban a történetet: Magyarországról 1956-ban jött el, már befutott, nemzetközileg ismert kutatóként, a Központi Kémiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese volt.

Oláh György: Nem tudom, pontosan mit kell érteni azon, hogy befutott ember. Én már fiatal koromban is kutattam, és azt hiszem, hogy voltak is bizonyos eredményeim. De hát ez olyan, mint egy halacska, aki egy kis tóban nő fel: ebben a kicsi tóban még egy viszonylag kis hal is nagynak érzi magát. Ha ez a hal kikerül a világ nagy óceánjaiba, akkor rövidesen rájön, hogy nem is olyan nagy. Ezzel tulajdonképpen csak azt akarom mondani, hogy a tudomány teljesen nemzetközi. Nincs külön amerikai, német, francia vagy magyar tudomány.

2016. május 12., csütörtök

Gravitációs hullámok a Csodák Palotájában

Május 10-én ismét a tudományokra szomjazók vették birtokba kávézónkat. A november óta futó Tudományos Csopa Cafe sorozat vendége ezúttal dr. Vasúth Mátyás (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Magyar VIRGO csoport vezetője, tudományos főmunkatárs) volt, aki a gravitációs hullámok fizikájáról tartott ismeretterjesztő előadást.

A helyszínen megjelenteket és a Galileo Webcast jóvoltából interneten bekapcsolódó érdeklődőket dr. Paszternák András, a Csodák Palotája Tudományos Oktatási Központjának vezetője köszöntötte, majd gratulált Mátyásnak és kollégáinak, a múlt héten elnyert Breaktrough Prize rangos elismeréshez.

A bevezető beszélgetésben megismerhettük a KUTATÓt, hallhattunk tanulmányairól és az elméleti fizikusok hétköznapjairól. Betekintést nyerhettünk a február 11-i gravitációs hullámok észleléséről szóló bejelentés kulisszatitkaiba. Középiskolás vendégeink megtudhatták, miért érdemes a természettudományok terén továbbtanulni.

2016. május 11., szerda

Rólunk írták: Spermadobálással és rakétakilövéssel nyit az új Csodák Palotája

"A Csodák palotája (Csopa) már eddig is sok trükkös érdekességet tartogatott a látogató gyerekeknek. A legújabb trükkjük, hogy megduplázták magukat: május 12-én Óbudán, a Kolosy térnél nyitja meg kapuit a Playbar, amely a neve ellenére nem egy belvárosi night club, hanem a Csopa új interaktív tudományos élményközpontja." a teljes cikk elolvasható itt


 

2016. május 8., vasárnap

Nálunk forgatott a NOVUM: Űrkutatásról a Tudományos Csopa Cafe májusi rendezvényén

CT - Csopa Tudás: Küzdelem a vaksággal


CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.  

Illusztráció: Wikipedia - Jeff Dahl (Creativ Commons)
A New England Journal of Medicine-ben megjelent cikk szerzői génterápiával segítettek néhány olyan betegen, aki a vakság egy speciális fajtájával, úgynevezett chorioderemiával született. Ezt a látászavart egy CHM nevű gén mutációja okozza, és felnőttkorra gyakran a látás teljes elvesztéséhez vezet. Az Oxford Egyetem kutatócsoportja egy olyan ártalmatlan vírust juttatott hat chorioderemiás beteg retinájának fényérzékelő sejtjeibe, amely egy hibátlan CHM gént hordozott. A kezelés után két beteg látása javult, három másik betegnél megállt a kezelt szem romlása, viszont a hatodik betegnek, aki kisebb dózist kapott, a látása tovább romlott. A javulás négy éven át kitartott, ami azt jelentheti, hogy a gyógyulás végleges lehet, ellentétben más vaksággal járó betegségekkel, ahol a génterápiát követően a romlás idővel folytatódott

2016. május 4., szerda

Laborkaland: Taroltak a kísérletek!


Az összes feladat közül a kísérleteket végezték el a legjobb mutatókkal azok a középiskolások, akik részt vettek Magyarország első teljes mértékben az interneten zajló kémiaversenyén. A nem sokkal az érettségi előtt befejeződött, Laborkaland Online elnevezésű vetélkedő érdekes körképet ad a középiskolások kémiához fűződő viszonyáról.

Hogyan főzzük a legjobb tésztát? Mi mindenre jó a szódabikarbóna? Miért lyukas a sajt? A Laborkaland Online mindenki számára ingyenesen hozzáférhető internetes kémiaverseny nem szokványos, ám a mindennapi életből vett feladatokkal indult, majd otthoni kísérletezésre bíztatta a résztvevőket.

A novemberben kezdődött és április végén befejeződött verseny során a www.laborkaland.hu honlapra több tízezren kattintottak az elmúlt hónapokban az egész ország területéről, illetve külföldről is.

2016. május 2., hétfő

Rólunk írták: Tanító szakos hallgatók a Csopában

"Az első úti célunk a Csodák Palotája volt, ahol interaktív kiállítási tárgyak, tulajdonképpen önmagukat felkínáló kísérleti és demonstrációs eszközök között barangolva töltöttük az első órákat. Az örvénykeltő géptől, a vizuális illúziókon keresztül a fakírok (kipróbálható) szöges ágyáig volt itt minden. Menet közben részt vettünk két bemutató előadáson az Öveges teremben, ahol élvezhető és látványos hőtani kísérletekkel próbálták a nézőkhöz közelebb hozni a fizika „csodáit”."

Szöveg és kép forrása: drhe.hu