2016. június 28., kedd

CT - Csopa Tudás: Bizonytalanság és bizonyosság

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből. 


A pszichológia korábban különféle elméletekkel próbálta magyarázni, milyen mechanizmusok húzódhatnak meg bizonyosságunk kialakulása mögött. Magyar kutatók legfrissebb eredményei szerint azonban úgy fest, a kínzó bizonytalanság vagy éppen a túlzott bizonyosság igencsak emberinek tekintett érzései mögött a matematikai statisztika szigorú elvei működnek. A teljes - nagyon érdekes - cikk az Akadémia honlapján olvasható.

2016. június 26., vasárnap

Magyar tudósok és feltalálók költöznek a Csodák Palotájába - villáminterjú Papp Zsolttal, új időszaki tárlatunk koordinátorával

Papp Zsolt kiállításépítés közben...
A szerelési munkálatok vége felé járva beszélgettünk új időszaki tárlatunk, a magyar tudósok és feltalálók vívmányait bemutató interaktív kiállítás projekt koordinátorával, Papp Zsolttal, a Csopa tudományos oktatásszervezési vezetőjével.

Csopamedia: A Csodák Palotája új sorozatának fokuszában a hazai tudósok, feltalálók állnak. Miért fontos, hogy a neves, tudományok területén sikeres szakemberek részesévé váljanak a kiállítóterünknek?

P. Zs.: Azok előtt a hazai óriások előtt szeretnénk tisztelegni ezzel a kiállítással, akik életük munkájával a mi jövőnkhöz járultak hozzá. Mivel a Csodák Palotája célkitűzése a tudománynépszerűsítés, fontosnak tartottuk, hogy a hozzánk látogató gyerekek, felnőttek megismerkedjenek hazánk nagy tudósaival, megismerjék felfedezéseiket, találmányaikat.

A polimerek rejtelmei - szemléletes ismeretterjesztő előadás a Múzeumok Éjszakáján

Hogy mi köze a fogkefének a pelenkához, a mikrochipekhez és a szívkoszorúér sztentekhez? Erre a kérdésre kereste a választ a Tudományos Csopa Cafe EXTRA júniusi kávézásán Iván Béla, az MTA levelező tagja, egyetemi magántanár. Az érdeklődők átfogó képet kaphattak a műanyagok világáról a Múzeumok Éjszakáján. 

A helyszínen megjelenteket és a világhálón csatlakozókat Paszternák András, a Csopa Tudományos Oktatási Központjának vezetője köszöntötte. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatócsoport vezetőjével (Polimer Kémiai Kutatócsoport, Anyag- és Környezetkémiai Intézet) és az ELTE TTK oktatójával (Szerves Kémiai Tanszék, Kémiai Intézet) a kutatók hétköznapjairól, a tudományos élet kihívásairól és az elért eredményekről beszélgetett a házigazda.

A hazai polimerkutatás kiemelkedő szakértőjének szemléletes, humoros elemeket ötvöző előadása számos érdekességre, összefüggésre vilgított rá. Megtudhattuk, hogy az emberiség történetében a XX. században ipari méretekben megjelent egy addig nem alkalmazott anyagfajta, a polimerek (makromolekulák) feldolgozásával nyert műanyag.

2016. június 24., péntek

Villámokról az M1 Ma reggel műsorában

Az M1 hírcsatorna reggeli műsorában Király Attila, előadókollégánk beszélt a villámok kialakulásáról és veszélyeiről. Az adás 60 napig elérhető az alábbi linken.

(kép forrása: mediaklikk.hu)

2016. június 23., csütörtök

Múzeumok Éjszakája a Csopában

http://www.csopa.hu/csopa-campona/hirek/1334-muzeumok-ejszakaja-a-csopa-camponaban
A Csopamedia csapata már szombatra készül, hogy blogunk olvasóinak beszámolhasson az immár két helyszínen megrendezett programokról. Gyertek el személyesen, s töltsétek velünk a Múzeumok Éjszakáját! Részletes információk a programról itt.


2016. június 22., szerda

Tudomány az életük - Egyed László beszélgetései: Petrányi Győző

Ez az alábbi interjúm Petrányi Győzővel az Óriások vállán című interjúkötetben jelent meg sok évvel ezelőtt. Amikor nemrég összetalálkoztunk az Akadémián, elmondta, hogy már nem repül (korábban sárkányrepüléssel is foglalkozott, ahogyan itt elmondja). Mostani kutatási területe viszont nagyon izgalmas: vannak nők, akiknél sorra egymás után elhal a magzat a terhesség korai szakaszában – ezt nevezik habituális vetélésnek. Ennek sok oka lehet, és az egyik ok, hogy az anya immunrendszere a magzatot, aki felerészben az apa tulajdonságait hordozza, idegennek tekinti, és megtámadja. Petrányi Győző munkatársaival azon dolgozik, hogy hogyan lehet ezt a „támadást” megakadályozni, és ebben komoly sikereik vannak. De most jöjjön ez a régebbi, nagyon izgalmas beszélgetés! 
 

2016. június 8., szerda

Évszakváltás a Csodák Palotájában

A Szállingózó és Rügyező tudomány időszaki tárlatok után, ezen a héten nyílt meg a Csobbanó tudomány kiállítás a Camponában található Csodák Palotájában. Utoljára a tél kiállításról beszélgettünk a projekt koordinátorával, ezúttal az építési munkálatok során kérdeztük dr. Paszternák Andrást, a Csodák Palotája Tudományos Oktatási Központjának vezetőjét.