2016. július 26., kedd

Nyugdíjasok a Csodák Palotájában - a Csopa SzTK nyitórendezvényén jártunk

Az óvodásoknak, iskolásoknak, fiataloknak és családoknak szóló tematikus rendezvények sora újabb elemmel bővült a Csodák Palotájában. Mivel a tudományok szeretete kortalan, ezúttal a nyugdíjasoké volt a főszerep, június 26-án a Csopa Playbarban tartotta alakuló összejövetelét a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja.

Az érdeklődőket dr. Paszternák András, a rendezvény házigazdája, a Csopa Tudományos Oktatási Központjának vezetője köszöntötte. 

2016. július 25., hétfő

Látványos fizikai kísérletek a Csodák Palotájában

Kép forrás: nava.hu
Pataki Attila, előadónk és társai látványos fizikai kísérletekkel varázsolják el az Öveges terem közönségét a Csopa Camponában. 

Ezúttal M1 hírcsatorna Minden Tudás magazinja látogatott el hozzánk. Az adás visszanézhető a NAVA archívumában, a Csopás riport 12:10-nél kezdődik.

Focimeccsen a Csopa

Kép forrás: mediaklikk.hu
Az M4 sportcsatorna Fradi TV című műsora számolt be a Groupama Arénás kitelepülésünkről. A stábnak Mátrai Anikó, a Csodák Palotája Marketing Központjának vezetője nyilatkozott.

Játékainkkal, logikai fejtörőinkkel mosolyt csaltunk a legfiatalabb szurkolók arcára. Az adás 60 napig érhető el a mediaklikk.hu oldalon (a csopás riport 8:45-től kezdődik).

CT - Csopa Tudás: A fehérjeszálak bonyolult térbeli szerkezete


CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.


Régóta tudják a kutatók, hogy a fehérjéknél nem csak az aminosavak (építőkövek) sorrendje a fontos, hanem az, ahogyan a fehérjeszálak bonyolult térbeli szerkezetekké hajtogatódnak.  

Kép forrása: a kutató oldala
David Baker a Washingtoni Egyetemen kutatócsoportjával ezt próbálja feltárni, sikerrel. Ehhez egy olyan számítógépes programot fejlesztettek ki, melyik a szomszédos aminosavak kölcsönhatásaiból következtet a kialakuló szerkezetre. Munkájuk során egy idő múlva kevés volt a számítógépük teljesítménye, ezért kialakítottak egy olyan rendszert, amely mások számítógépének a használaton kívüli idejét hasznosította - több, mint egy millióan csatlakoztak a rendszerhez. A program segítségével új, a természetben nem létező fehérjéket sikerült előállítaniuk, például egy kísérleti HIV vakcinát, olyan új fehérjéket, amelyek a legtöbb influenzavírusnál képesek megakadályozni, hogy bejussanak a sejtekbe, és olyan új enzimeket, amelyek mikroorganizmusokba juttatva képessé teszik azokat, hogy a légköri szén-dioxidból más, hasznos vegyületeket szintetizáljanak.  Ezek az eredmények beláthatatlan lehetőségeket kínálnak. (Science)

A rovat korábbi hírei:

2016. július 22., péntek

Család-barát a Csopa Playbarban

(Kép forrása: nava.hu)
A Család-barát, a Duna TV családi műsora élőben jelentkezett a Csopa Playbarból.  

Mizda Katalin, ügyvezetőnk kalauzolta a stábot (a bejelentkezés 1:06:20-tól 1:19:05-ig tekinthető meg a NAVA archívumában).

Várunk téged is, próbáld ki az új attrakciókat, hiszen tudod:

2016. július 19., kedd

Csopás illúziók az M1 Minden Tudás magazinjában

Kép forrása: hirado.hu
Az M1 hírcsatorna Minden Tudás magazinja az optikai illúziókról forgatott a Csopa Playbar interaktív kiállításán. 

Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk és Böszörményi Sándor, demonstrátorunk kalauzolta a stábot. 

A riport és a hozzátartozó cikk a hirado.hu oldalon érhető el.

CT - Csopa Tudás: Víztudomány

Forrás: Wikipedia (CC)
CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

Az MTA Elnöksége elfogadta a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programról szóló előterjesztést. A program előkészítésére az MTA 187. közgyűlése keretében vízügyi konferenciát szerveztek. A részletek és az előadások videófelvételei ezen a linken találhatók.

A rovat korábbi hírei:

2016. július 13., szerda

Játék a Csobbanó tudomány partnerének Facebook-oldalán

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, nyári időszaki tárlatunk partnere játékot indított Facebook-oldalán a Csobbanó tudomány kiállítás keretében bemutatott talajtudományi témakörben. Érdemes megválaszolni a kérdéseket!

2016. július 12., kedd

"Nyugdíjasok napja" a Csodák Palotájában

A nyári szezon sem telik el új programok nélkül a Csodák Palotájában. A Csopa Playbarban hamarosan elindul nyugdíjasoknak szóló különleges programunk:

A tudományok szeretete kortalan. Minden hónap utolsó keddjének délelőttjén a nyugdíjasoké a főszerep a Csodák Palotájában. Modern, légkondicionált környezetben, a Csopa Playbar (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.) rendezvénytermében megnyitja kapuit a Csopa SzTK – Szeniorok Tudományos Klubja.

2016. július 7., csütörtök

CT - Csopa Tudás: Rosetta-Philae üstököskutató program zárókonferencia

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.


Kép forrása: European Space Agency (Wikipedia (Creativ Commons)
2014. november 12-én először szállt le egy emberkéz által készített objektum, a Rosetta-űrszonda által szállított Philae leszállóegység egy üstökösmag, a Csurjumov-Geraszimenko (hivatalos nevén 67P) üstökös magjának a felszínére. Ebben az eredményben, az űrszonda eszközeinek a fejlesztésében nagy szerepet vállaltak magyar kutatók, az ő munkájuk elismerése volt, hogy az ESA június 1. és 3. között Budapesten rendezte a Rosetta-Philae üstököskutató program zárókonferenciáját. Erről olvasható részletes beszámoló az MTA honlapján

2016. július 2., szombat

CT - Csopa Tudás: A szurkolás egészségügyi kockázataiCT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből. 


Kép forrása: WIKIPEDIA - United States Air Force
Az éppen zajló Labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán aktuális a kérdés: A futball-drukkerek képesek magukat egy meccs alatt rendkívüli mértékben felizgatni: van-e ennek egészségügyi kockázata? Korábban, az 1996-os Európa-bajnokság kapcsán, amikor Hollandia negyeddöntőt játszott Franciaországgal, holland kutatók azt tapasztalták, hogy a mérkőzés napján jelentősen megnőtt a szív-érrendszeri eredetű halálozások száma Hollandiában. Egy későbbi, három évre kiterjedő portugál felmérés viszont azt mutatta, hogy általában a labdarúgó-mérkőzések idején nem nő a szív-érrendszeri eredetű halálozások száma. Matos Lajos kardiológus ezzel kapcsolatos összefoglalását a linken lehet olvasni, érdemes.

Előadóink a VOLT fesztiválon, ahogy az M1 látta

Az M1 hírcsatorna Nyár 2016 blokkja a VOLT fesztiválon kísérletező előadóink bemutatóját kereste fel. Korán Péter és Tóth Zsolt tüzes, folyékony nitrogénes pillanatai 60 napig érhetők el az alábbi linken (6:33-tól).  


Keresd a Csodák Palotája sátrát kitelepüléseinken!