2016. augusztus 31., szerda

Tudományos kalandozás a Csopa SzTK augusztusi rendezvényén

Második alkalommal vették birtokba a nyugdíjasok a Csopa Playbar attrakcióit a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja keretében. A hagyományaink szerint, a hónap utolsó keddjén megrendezett élménydélelőtt kezdetén dr. Paszternák András, klubvezető közöntötte a megjelenteket, akik elsőként három interaktív tárlatunk egyikével ismerkedtek. Ezúttal az Illúzió és a Születés volt a legkedveletebb. A játékos tárlatbejárások után, melyen demonstrátoraink segítették a résztvevőket, az Orion teremben folytatódott a program.

2016. augusztus 30., kedd

Zseton Tv a Csopából

Kép forrása: Zseton Tv

A napokban a Zseton Tv fiatal riporterei keresték fel a Csodák Palotáját. A Csopa Camponában Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kalauzolta vendégeinket, megismertetve őket interaktív játékterünk eszközeivel és az Öveges terem rejtelmeivel. A világháló segítségével a Csopa Playbart is kapcsolták, a Richter Gedeon laborból dr. Paszternák András, a Tudományos Oktatási Központunk vezetője jelentkezett egyszerű kémiai kísérletekkel. A sorozat 12. része az alábbi linken érhető el.

2016. augusztus 27., szombat

Azt írja az újság... Kalandos tudomány a Csopa Playbarban

Kép forrása: obuda.hu
Az Óbuda kerületi lap legfrissebb száma az alábbi linken érhető el. Részletek a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja programsorozatról itt.

2016. augusztus 26., péntek

Hírünk a nagyvilágban - Csopás riport a Gases for Life ipari gáz magazinban

Kép forrása: www.messergroup.com
A szárazjéggel, cseppfolyós nitrogénnel és héliummal végrehajtott kísérletek látogatóink nagy kedvencei mind a Csopa Campona Öveges termében, mind a Csopa Playbar előadótermében. Beszállítónk nemzetközi szakmai lapjában, a Gases for Life magazinban Mizda Katalin ügyvezető, Papp Zsolt tudományos oktatásszervezési vezető és Paszternák András a Tudományos Oktatási Központunk vezetője mesél a különleges anyagokkal kapcsolatos Csopás csodákról. Az újság német nyelvű változata itt (Csopás cikk a 16. oldalon), az angol ezen a linken érhető el.

2016. augusztus 22., hétfő

Zsoltok az éterben - Csopáról a Rádió Bézsben

A Rádió Bézs női adó hétfő esti adásában vendégeskedett Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk. Tibenszky Moni Lisával folytatott beszélgetésükbe telefonon kapcsolódott be Tóth Zsolt előadónk. Az adás az alábbi linken hallgatható vissza.

2016. augusztus 21., vasárnap

A Csopa Playbarban járt a Novum

Kép forrása: mediaklikk.hu
A Novum magazin rendszeresen beszámol a Csopa Campona tudományos és oktatási programjairól. A Duna World csatornán futó tudománynépszerűsítő műsor stábja ezúttal a Csopa Playbarba látogatott el. Kocsis-M. Brigitta szerkesztő-riportert Paszternák András, a Tudományos Oktatási Központunk vezetője és Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezető kalauzolta az óbudai helyszínen. Az adás 60 napig az alábbi linken érhető el (18:00-tól), de hamarosan felkerül a Novum saját oldalára is.

2016. augusztus 17., szerda

CT - Csopa Tudás: Új irányok a rákgyógyászatban

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

Kép forrása: Lange123 (Wikipedia - Creative Commons)
A rák gyógyításának hagyományos módszerei mind arra a feltevésre építenek, hogy a beteg javát a daganat minél teljesebb elpusztítása szolgálja, céljuk, hogy a kezelési folyamat végére a daganatból egyetlen sejt se maradjon. A tapasztalatok szerint azonban ez szinte lehetetlen, sőt úgy tűnik, hogy maga az agresszív kezelés is aktívan hozzájárul a daganat későbbi kiújulásához. Mindez felveti azt, hogy a rákot valójában nem elpusztítani kellene, hanem féken tartani, valamilyen egyensúlyt teremteni a szervezet és a daganat között – elpusztítás helyett együttélés. A rákkutatás ezen ígéretes új irányáról számol be Tátrai Péter a Magyar Tudományos Akadémia honlapján

A rovat korábbi hírei:

2016. augusztus 8., hétfő

Csopa Playbar a Kult+ magazinban

Kép forrása: mediaklikk.hu
A közmédia Kult+ műsora ajánlotta augusztus 3-án a Csopa Playbar attrakcióit a nézőknek. 

Rövid bemutatásunk 2:46-tól érhető el 60 napig az alábbi linken.

CT - Csopa Tudás: A részecskefizika hírei

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

Úgy tűnik, mégsem kell új elmélet a standard modell helyett a részecskefizikában. Pedig nemrégiben éppen erre készültek a fizikusok, amikor a Nagy Hadronütköztetőben, az LHC-ben egy különleges új részecskét véltek felfedezni, amelynek a tömege a Higgs bozonénak a hatszorosa körül van, és a bomlása teljesen eltérő ezétől. A részecskefizika chicagói, legnagyobb konferenciáján viszont nemrég bejelentették, hogy a részecske "eltűnt" a legújabb mérési adatokban. Horvát Dezső erről szóló beszámolója az Tudományos Akadémia honlapján olvasható.

2016. augusztus 5., péntek

Munkácsi vendégek a Csodák Palotájában

Az Élmény a kémia szerkesztői a Richter Gedeon laborban
Különleges vendégeket köszönthettünk a Csopa Playbarban augusztus 5-én. Sponták Anett, az Élmény a kémia Facebook-oldal alapítója látogatott el hozzánk férjével. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola kémiatanára 2015 őszén indította el a tudományterületet népszerűsítő felületet, ahol a szakterület érdekességeivel kapcsolatban alakult ki élénk közösségi élet. Néhány hónappal az első posztok után (részletek az alábbi interjúban), az oldal szerkesztője felkérte dr. Paszternák Andrást, a Csodák Palotája Tudományos Oktatási Központjának vezetőjét, hogy társszerkesztőként segítse a munkáját. A két kémikus, a közel egy éve tartó virtuális munkakapcsolatuk után most találkozott először személyesen. A chatelés helyett ezúttal a világhálóról kilépve egyeztettek a Csopa kémiához kapcsolódó programjait rendszeresen népszerűsítő internetes lap aktuális kérdéseiről. Látogatóink nagy örömmel fedezték fel óbudai telephelyünk attrakcióit, köztük a Richter Gedeon labort.

Augusztusban újra Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja


A tudományok szeretete kortalan. Minden hónap utolsó keddjének délelőttjén a nyugdíjasoké a főszerep a Csodák Palotájában. Modern, légkondicionált környezetben, a Csopa Playbar (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.) Orion termében találkoznak a korosztály képviselői a Csopa SzTKSzeniorok Tudományos Klubjában.Töltsünk együtt néhány órát, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat. Nyugdíjasok tanulnak nyugdíjasoktól, együtt felfedezve a hétköznapok tudományát. A rendezvény második felében odahaza is elvégezhető kísérleteket ismerünk meg a Richter Gedeon laborban, melyek bemutatása mosolyt csalhat az unokák, barátok arcára.


Augusztusi vendégünk: Egyed László


Témánk: Kalandos tudomány – avagy a szülőszobától a szénbánya mélyéig és az univerzum keletkezéséig

2016. augusztus 4., csütörtök

CT - Csopa Tudás: Daganatterápia

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

Több mint egy évtizede az Iowa Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a rosszindulatú daganatoknál tapasztalható egy sajátos mechanizmus, amellyel meg tudják oldani a daganat vérellátását. 

Kép forrása: Pfree2014 (Wikipedia - Creative Commons)
Az már ismert volt, hogy a daganatok képesek a normál endotél sejteket (az érfalakat burkoló sejteket) arra késztetni, hogy új ereket hozzanak létre – ezt nevezik angiogenezisnek. De az iowai kutatók azt állították, hogy létezik egy másik mechanizmus, nevezetesen a daganatok képesek az erekhez hasonló vérszállító csöveket létrehozni (ezt ér-mimikrinek nevezik).

Ennek az elképzelésnek a próbája lesz az a klinikai kísérlet, amelyet az Egyesült Államokban és Taiwanban kezdtek el nemrégiben egy olyan gyógyszerrel, amely gátolja ezt a mechanizmust, és ezzel korlátozhatja a tumor növekedését. 

2016. augusztus 3., szerda

Szeptembertől folytatódik a Tudományos Csopa Cafe


Szeptember 13-án 17:30-tól újra egy KUTATÓt köszönthetünk a Csopa Camponában. Folytatódik a Tudományos Csopa Cafe sorozatunk.

A tavaly szeptemberben indított rendezvények hagyományait követve, havonta egyszer, kedd délutánonként, a kutatóké a főszerep a Csodák Palotája kávézójában. Többek között vegyészek, fizikusok, biológusok, nyelvészek, geológusok és kutatóorvosok váltják egymást a Tudományos Csopa Cafeban. Az érdeklődők első kézből hallhatnak a laborokban, levéltárakban és könyvtárakban folyó tudományos munkáról és a legfrissebb eredményekről. Megismerhetik magát a KUTATÓT, kiderül, mi befolyásolta a pályaválasztásban, milyen kihívások, célok mentén építi tudományos karrierjét. A Csodák Palotája látogatói bepillanthatnak a kutatók rejtelmes hétköznapjaiba. Szakmai partnerünk a Kutató Tanárok Országos Szövetsége.

Kép forrása: pallaikaroly.com

Az évadindító kávézás vendége:

Dr. Pallai Károly Sándor, óceanista, irodalomtörténész

Az előadás témája:

Óceánok és tengerek irodalma

A Karib-tenger, az Indiai-óceán és Óceánia az első utazók beszámolói óta foglalkoztatják az európai tudományosságot. A szigetek és tengerek növény- és állatvilága, földrajza mellett történelmi, nyelvi és kulturális szempontból is rendkívül gazdag területekről van szó. A komoly múltra visszatekintő néprajzi és nyelvi kutatások mellett a szigetek, szigetcsoportok irodalmát csak most kezdjük igazán feltérképezni. Milyenek az indiai- és csendes-óceáni írók, költők? Milyen műveket írnak? És vajon miért érdemes ezekkel az irodalmakkal, kultúrákkal foglalkozni?
 
További részletek a www.csopa.hu oldalon.

2016. augusztus 1., hétfő

CT - Csopa Tudás: Hantavírus

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
Kellemes az idő, járjuk a természetet, és nem is gondolunk rá, hogy miféle kockázatokra is kellene odafigyelnünk. Egyik ilyen a hantavírus fertőzés, amely a természetjárókat, mezőgazdasági dolgozókat, vadászokat, de a (szabadban gyakorlatozó) katonákat is fokozottan fenyegeti.