2016. szeptember 30., péntek

Tudomány vs. áltudomány - kerekasztal-beszélgetés a CSOPA Playbarban

A Kutatók Éjszakájához kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést tartottak a tudományos ismeretterjesztés és az áltudományos szenzációk viszonyáról 2016. szeptember 21-én a Csopa Playbarban. Akerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Csopa Csapat 1.0 - közösséget építünk

Együtt, közösen... - bemelegítő játék a Csopa Playbarban
A Csodák Palotája Tudományos Oktatási Központja (TOK) küldetésének tekinti, hogy közösséggé kovácsolja a munkatársaink által alkotott csapatot. Szeptember közepén került sor az első TOK-os csapatépítő összejövetelre a Csopa Playbar rendezvénytermében. Az együtt töltött este az önfeledt játékról, egymás megismeréséről szólt. 
Jutott idő attrakcióink kipróbálására és társasjátékozásra. Ha te is szívesen lennél része a Csopa Csapatnak, figyeld állásajánlatainket az alábbi linken.

2016. szeptember 29., csütörtök

20 éve a tudománynépszerűsítés szolgálatában - látogatóival ünnepelt a Csodák Palotája

Húsz esztendeje, 1996 őszén nyitotta meg első állandó tárlatát a Csodák Palotája a Váci úton. Ennek a jubileumnak szenteltük a szeptemberi hónapot, mely során számos programmal és kedvezménnyel vártuk régi és új vendégeinket. Az ünnepségsorozat kiemelkedő rendezvényeit szeptember 23. és 25. között tartottuk.

A sort a Csopa Tudomány Mozaik nyitotta a Csopa Playbarban: Senki sem szeret egyedül ünnepelni, így mi is társakat hívtunk a jeles alkalomra. Hazai science centerek, múzeumok és látogatóközpontok fogadták el felkérésünket, standjaikkal benépesítve új telephelyünk közösségi terét.

Koreai vendégek a Csodák Palotájában

Szeptember 29-én a koreai Jeollanamdo megye Oktatási Hivatalának delegációja - Kwang Jin Kho szenior munkatárs vezetésével - kereste fel a Csodák Palotáját, hogy az európai science centereket feltérképező körútjuk során megismerjék intézményünket. A vendégeket Mátrai Anikó, Marketing Központunk és Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetői kalauzolták a Csopa Campona játékterében. Igyekeztünk megválaszolni a távol-keleti látogatók oktatási és üzemeltetési kérdéseit. Az Öveges termi előadások rejtelmeibe Király Attila előadónk vezette be az érdeklődőket. 

2016. szeptember 25., vasárnap

Ki korán kel, Csopás kísérleteket lel! - előadóink az M5 Ismerd meg! című műsorában

Képek forrása: www.m5tv.hu
Vasárnap reggel ismét Csopás kísérletekre ébredhettünk az M5 csatornával. Az egy hete vetített bemutatkozó adás után, újra ott voltunk a stúdióban az Ismerd meg! felvételén. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kísérletezett a gyerekekkel: 
Találkozzatok velünk minden vasárnap, a reggel 7:20-tól kezdődő ismeretterjesztő gyerekmagazinban. Ha még több kísérletre vagytok kíváncsiak, látogassatok el a Csopa Campona Öveges termébe vagy a Csopa Playbar előadótermébe.

2016. szeptember 24., szombat

Tamás István a Csodák Palotájáról: "...Ha elmegyek a világban bárhova, első dolgom, hogy bemegyek egy science centerbe..."

A Lánchíd Rádió Sikersztori című műsorának szeptember 17-i adásában Tamás Istvánnal beszélgetett a műsorvezető. A Csodák Palotájáról 23:45-től, a Csopa Playbar ötletéről 47:17-től hallhatunk az interjúban.

"...Néhány év után a működés már nem volt megoldható a kezdeti forrásokból. Dr. Tamás István, mérnök, közgazdász, az IBS rektora ekkor vált a társaság tagjává, és vállalta, hogy anyagilag és üzletvezetési szaktudásával is támogatja a továbbiakban a Palotát. A Csodák Palotája azóta önfenntartó!..."
Tamás István (balra) a Csopa Playbar megnyitóján (Kép forrása: www.facebook.com/csodakpalotajaplaybar/)

2016. szeptember 22., csütörtök

Kémiai Kérdezz-Felelek - szakmai továbbképzésen az előadóink és foglalkozásvezetőink

Élénk diskurzus a Richter Gedeon laborban
A Csodák Palotája munkatársai folyamatosan bővítik tudásukat. Szeptember 22-én a Csopa Playbar előadói és a Richter Gedeon labor foglalkozásvezetői a kémiával kapcsolatos elméleti tudásukat frissítették fel. A Tudományos Oktatási Központunk fontosnak érzi, hogy előadásaink és workshopjaink szakmai színvonalának biztosítása érdekében külső szakemberekkel is konzultáljunk időről időre. Ezúttal Pávai Mária, az MTA Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézetének tudományos munkatársa járt nálunk, s válaszolt munkavállalóink szakmai kérdéseire. Vendégünk számos praktikus tanáccsal is szolgált, melyeket beépítünk oktatási programjainkba.

2016. szeptember 21., szerda

Laborintus - hamarosan indul a WESSLING online kémiaversenye a Csopa partnerségével

Újra elindul Magyarország első online kémiaversenye. A Laborkaland legújabb, október 3-án induló fordulója, a Laborintus során a középiskolás diákok utazhatnak a térben és az időben, és megismerhetik az aranycsinálás titkát!

Koktélozó tudomány - jelentés a Csopa Science Pub nyitórendezvényéről

Orbán Zoltán a Csopa Science Pub nyitórendezvényének vendége
"Tudomány és szórakozás" mottóval indult útnak új tudománynépszerűsítő sorozatunk a Csopa Playbarban.

A Csopa Science Pub izgalmas kísérletekkel, látványkoktéllal és tartalmas beszélgetésekkel várja a világ rejtelmei iránt érdeklődő közönséget havonta a Csodák Palotájában.

A szeptember 20-án tartott nyitórendezvényen Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetője köszöntötte a megjelenteket. A Playbar közösségi terében felállított színpadon Tóth Zsolt előadónk kápráztatta el az érdeklődőket a mintegy 40 perces kísérletbemutatóval. A Playbar pultosai által kevert látványkoktélokat az interaktív asztalok mellett fogyaszthatták el a látogatók.

2016. szeptember 19., hétfő

Napközben - élőben sugározta magazinműsorát a Csopa Playbarból a Kossuth Rádió

A Napközben stábjának meglepetés szülinapi tortáját
Mizda Katalin és Paszternák András vette át a Csopa részéről

Hétfő hajnalban a Kossuth Rádió szakemberei népesítették be a Csopa Playbar közösségi terét, hogy tőlünk sugározzák élőben a kétórás Napközben című magazint. Czifra Szilvia műsorvezető sorra látogatta attrakcióinkat, ahol a Puskás Tivadar Távközlési Technikum diákjai tesztelték az interaktív kiállításokat, a Richter Gedeon labort, a szabadulószobákat, a 9D mozit és a Playbar sporteszközeit. A rádióadásban megszólalt Mizda Katalin ügyvezetőnk, Paszternák András a Tudományos Oktatási Központunk vezetője, Kun Veronika és Takács Judit demonstrátoraink, valamint számos szakmai partnerünk.

2016. szeptember 18., vasárnap

Csopásan indult az M5

Kép forrása: m5tv.hu
Szeptember 18-án kezdte meg sugárzását az M5 oktatási, kulturális tv-csatorna. A vasárnap reggeli Ismerd meg! gyerekmagazin rendszeres vendége lesz a Csodák Palotája. A fiatalok otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával. Az első adásban Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kísérletezett (megjelenéseink: 2:00-nál, 11:45-nél) a gyerekekkel. Találkozzunk minden vasárnap reggel 7:30-tól az M5-ön!

2016. szeptember 17., szombat

Keresd a Csopát az Andrássy úton

Fotó: Paszternák-Szendy Barbara
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a fenntartható városi közlekedésért kampányoló Európai Mobilitási Hetet. Magyarország egyik legnagyobb zöld eseményén, a Mobilitási Hét Családi Hétvégéjén az Andrássy úton a gyalogosok, kerékpárosok vehették át az autók helyét. Szakmai partnerünk, a BKK standján a Csodák Palotája kedvelt játékait is megtaláljátok. Szombaton és vasárnap várunk minden érdeklődőt a Liszt Ferenc térnél. Utána ugorjatok be hozzánk a Csopa Playbarba vagy a Csopa Camponába.


Kép forrása: www.facebook.com/bkkbudapest

2016. szeptember 15., csütörtök

Októberben újra Tudományos Csopa Cafe: Gyógyító sugárzások - barangolás a fizika és a medicina határán

Tudománynépszerűsítő sorozatunk, a Tudományos Csopa Cafe, melynek keretében egy-egy kutatót látunk vendégül a Csodák Palotájában, október 18-án, kedden 17:30-kor folytatódik. Ezúttal dr. Fröhlich Georgina, fizikussal, az Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ munkatársával kávézunk, majd meghallgatjuk Gyógyító sugárzások - barangolás a fizika és a medicina határán című ismeretterjesztő előadását, mely az atomfizika és az orvostudomány egy kevéssé ismert határterületére kalauzolja az érdeklődőket.

  
Bár a sugárterápia az ionizáló sugárzások gyógyászati alkalmazásának csak egy szelete, mégis ez az egyetlen, ahol a napi gyógyító munkában jelentős részt vállalnak a fizikusok is. Szó esik majd a legérdekesebb besugárzási technikákról, mint például a lineáris gyorsítóval végzett teleterápia, vagy a radioaktív izotóp emberi testbe juttatásával történő brachyterápia. Megismerkedhetünk a Gamma-kés, a proton-terápia, a képvezérelt intenzitásmodulált sugárterápia és a végleges izotópbeültetések rejtelmeivel.

Az ingyenesen látogatható programról bővebb információ a Csopa Campona weboldalán érhető el.

2016. szeptember 14., szerda

Csodás tájak irodalma a Csodák Palotájában

Szeptember 13-án nyitotta meg második évadát a Tudományos Csopa Cafe sorozatunk a Csopa Camponában. Minden hónapban egy-egy kutatót látunk vendégül, megismerjük munkáját, kutatási területét. Dr. Pallai Károly Sándor, óceanista, irodalomtörténész mesés tájakra kalauzolta a helyszínen megjelent érdeklődőket, s mindazokat, akik a Galileo Webcast jóvoltából a világhálón át követték a rendezvényt.

2016. szeptember 12., hétfő

Ördöglakatok furfangos világa - szeptemberben is várja a nyugdíjasokat a Csopa SzTK

A tudományok szeretete kortalan. Minden hónap utolsó keddjének délelőttjén a nyugdíjasoké a főszerep a Csodák Palotájában. Modern környezetben, a Csopa Playbar (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.) Orion termében találkoznak a korosztály képviselői a Csopa SzTK Szeniorok Tudományos Klubjában.Töltsünk együtt néhány órát, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat, együtt felfedezve a hétköznapok tudományát. A rendezvény második felében odahaza is elvégezhető kísérleteket ismerünk meg a Richter Gedeon laborban, melyek bemutatása mosolyt csalhat az unokák, barátok arcára.


Szeptemberi vendégünk: Czicze Diána

Témánk: Ördöglakatok furfangos világa

Az ördöglakatok - fémből vagy fából készült logikai játékok - megmozgatják a kicsik és nagyok fantáziáját. Ebben a hónapban a Csopa SzTK klubhelyiségében egy speciális foglalkozásra kerül sor. Czicze Diána, a Csodák Palotája demonstrátori team vezetője a logikai rejtelmek világába kalauzolja a résztvevőket. Egyes feljegyzések szerint már az 1200-as években készítettek Európa-szerte hasonló szerkezeteket, melyek segítik a logikus gondolkodást, a térlátást, rendszeres használatukkal elérhető, hogy az ember másképp lássa át a feladatokat, más módon közelítsen meg egy-egy problémát.


Rendezvény időpontja: 2016. szeptember 27., kedd, 10:00

2016. szeptember 11., vasárnap

Csopa SzTK az Életkor magazinban

Az M1 hírcsatorna nyugdíjasokról szóló Életkor című magazinja terjedelmes riportban foglalkozott a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja programunkkal. A riportban feltűnik Tóth Zsolt, előadónk és foglalkozásvezetőnk, megszólal az augusztusi klub vendége Egyed László, a Csopa nyugalmazott vezetője és Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk irányítója. A rendezvény látogatói is megosztják gondolataikat a nézőkkel. A műsor hatvan napig elérhető az alábbi linken (az SzTK-ás riport 14:40-től kezdődik). Legközelebb 2016. szeptember 27-én, kedden 10 órakor találkoznak a szeniorok a Csodák Palotájában.

2016. szeptember 10., szombat

Nagyszülők napja a Család-barátban

Kép forrása: mediakilikk.hu
A Duna Tv Család-barát magazinjának stábja forgatott nálunk a Csopa Camponában múlt vasárnap a Nagyszülők napján. Molnár Leila, előadónk Meséből tudomány című gyerekeknek szóló előadása mellett a Nagyi konyhájának titkai kémiai foglalkozásba is bepillantottak. A műsor hatvan napig nézhető vissza az alábbi linken (a Csopás riport 1:07:00-nál kezdődik).
Kicsiknek és nagyoknak szóló aktuális programjaink a folyamatosan frissülő www.csopa.hu oldalon érhetők el.

2016. szeptember 9., péntek

Rólunk írták: Szüretel a tudomány

Szakmai partnerünk, a WESSLING Hungary Kft. tudománynépszerűsítő weboldalán jelent meg az alábbi cikk a Szüretelő tudomány időszaki kiállításunkról.

A szürethez kapcsolódóan a Laborkaland Online - WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. a pálinkákkal, a pálinka vizsgálatával foglalkozik. Tablójukból kiderül, hogy miért veszélyes a metilalkohol a pálinkában, és hogyan lehet a metanolképződést csökkenteni.

Hamarosan indul a Laborkaland idei fordulója, a Laborintus, érdemes ellátogatni a www.laborkaland.hu weboldalra.

Csopa Playbar a Petőfi Tv-ben

Szeptember 8-án egy riport és egy élő interjú is látható volt  az M2 Petőfi TvÉn vagyok itt című műsorában a Csopa Playbárról. Az előbbiben Mizda Katalin, ügyvezető és Szárszó Gergő, demonstrátor beszélt az új tudományos szórakoztatóközpontról, az utóbbiban Paszternák András, a Tudományos Oktatási Központunk vezetője válaszolt az A38-as hajón a műsorvezető kérdéseire.

2016. szeptember 7., szerda

Itt van az ősz, itt van újra... zárófejezetéhez érkezik a 4 évszak tudománya sorozat

A Csodák Palotája januárban indította el a négy évszak tudományos rejtelmeit bemutató kiállítássorozatot. A téli Szállingózó tudományt a tavaszi Rügyező és a nyári Csobbanó követte, a napokban indul meg az őszi Szüretelő tudomány tárlat építése, hogy a hónap közepétől a Csopa Campona valamennyi látogatója megismerkedhessen a borongós, esős időszak apró részleteivel. A Csopamedia blog riportere dr. Paszternák Andrással, a projekt koordinátorával beszélgetett.

 
Csopamedia: Ezekben a napokban csobbanhatnak utoljára a látogatók a nyári kiállításunk képzeletbeli folyójában, hogyan értékelnéd az elmúlt három hónapot?

Június 15-től a Csopa Campona több mint 35 ezer vendége tanulhatott az évszakról a kiállítótérben. A víz, a napsütés, a nyári pihenés és a fagylalt állt az érdeklődésünk középpontjában. Belestünk a vízvezetékek világába, találkoztunk a vízimentőkkel és a vízirendőrökkel, hajóztunk a Dunán, a tiszai csempészek nyomába eredtünk a vámosokkal. Közösen ellenőriztük a vízminőséget, megismertük a talaj jellegzetességeit, megmártóztunk a budapesti gyógyfürdők medencéiben, s a szemétégetők világát is megismertük. A fagylaltkészítés történetének bemutatása sem maradhatott el. A szakmai partnereink által kidolgozott mozaikdarabok álltak össze egy egységes egésszé.

Csopamedia: Szeptemberre fordult a naptár, mivel készülünk a Szüretelő tudományon?

A vidám sárga színről, a kicsit komorabb lilára váltunk. Az eddig sikeres receptet követve az ősz kicsiny mozzanataihoz kerestünk szakmai partnereket. Nem törekszünk teljességre, néhány érdekes momuntumot ragadunk ki, s elemzünk tablók, tárlók és interaktív elemek segítségével, mindezt egy őszi hangulatú környezetbe helyezve.

Csopamedia: Kik a kiállítás partnerei? Milyen fejezetekben szüretelhetnek a látogatók?

Vannak új és régi együttműködő intézmények, magánszemélyek az őszi seregszemlén. Az Állatorvos-történeti Gyűjtemény kollégái a állattartók évszakhoz kapcsolódó feladatait és az állatorvosképzés történetét tárják az érdeklődő látogatók elé, néhány istállókban elhelyezett műszer is helyet kap a térben. Az ELTE Füvészkertje a színes kerti forgatagról, míg az FKF - Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. az őszi közterületi munkákról és a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ mindennapjairól tudósít. A hidegebb időre a FŐTÁV - Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. segítségével készülünk, megismerve a melegvíz útját az erőművektől a háztartásokig és az intézményekig. A gombák és a gombavizsgálat tudománya a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága jóvoltából költözik be a kiállítótérbe, az időjárást az Időkép Üzleti Szolgáltatások Kft. közreműködésével követjük. A szürethez kapcsolódóan foglalkozunk a pálinkákkal a Laborkaland Online - WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. tablóján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak jóvoltából folytatjuk a csempészek elleni küzdelem bemutatását, ezúttal a folyami és tengeri vámosok történetével ismerkedünk. Most először dolgozunk együtt a Nemzeti Örökség Intézete által üzemeltetett Kegyeleti Múzeummal, az emlékezés sokszínűségére hívjuk fel a figyelmet.


Csopamedia:Vannak visszatérő elemek is?

Most sem hiányozhatnak Sinkó Andrea tanárnő egyszerű kísérletei, az óriás memória játékot ezúttal Budavári Eszter és Tamás Péter fényképei díszítik.

Csopamedia: Mettől meddig látogatható a Szüretelő tudomány?

Szeptember második hetétől november végéig biztosan ősz lesz a Csopa Camponában. Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekelnek a hétköznapok tudományos vonatkozásai!

Bővebb információ a www.csopa.hu oldalon