2016. október 31., hétfő

Sokszínű kegyelet - az ősz tudománya a Csodák Palotájában

Ezekben a napokban sokan keresik fel szeretteik sírjait országszerte. A Csopa Campona időszaki tárlata, az őszi Szüretelő tudomány két tablón mutatja be a gyász és a kegyelet tudományos vonatkozásait. Szakmai partnerünkkel, a Nemzeti Örökség Intézete által fenntartott Kegyeleti Múzeummal közösen különböző vallások, népek szemszögéből járjuk körül a témát. 
 "A múlt ápolása, az elhunytak emlékezetének megőrzése minden társadalom számára fontos feladat: a halottak napját szinte minden kultúrában megünneplik valamilyen formában. Célja, hogy a gyászidő elteltével se feledkezzünk meg elhunytjainkról, ezért az év egy meghatározott napján felidézzük emléküket, így tartva fenn helyüket a személyes és a közösségi emlékezetben egyaránt."

2016. október 30., vasárnap

Ismerd meg! - Csopás kísérletek a hosszú hétvégére

Bummm... (Kép forrása: mediaklikk.hu)
Október utolsó vasárnapja sem indulhatott Csopás kísérletek nélkül az M5 csatornán. Az Ismerd meg! gyerekmagazin nézői ezúttal Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk látványos bemutatóin keresztül kalandozhattak a tudományok világában. 

Az alábbi linken 1:16:45-től a karbidlámpák működéséről, 1:31:04-től a lángokról tanulhatunk, a nagy bumm pedig 1:38:26-tól következik. A kísérletekkel odahaza senki se próbálkozzon, inkább gyertek el hozzánk a Csopa Camponába vagy a Csopa Playbarba! Mindkét helyszínen különleges programokkal várjuk az érdeklődőket a hétvégén.

2016. október 26., szerda

Amikor a cirkusz a Csodák Palotájába költözött... - interaktív fizika óra a Csopa Playbarban

Sinkó Andrea a cirkuszok fizikájáról a Csopa Playbar előadótermében
Sinkó Andrea szombathelyi pedagógus tudománynépszerűsítő munkájára a Fizika a cirkuszban című könyvének megjelenésekor figyeltünk fel a Csodák Palotájában. Első együttműködésünk a 4 évszak tudománya időszaki tárlatsorozathoz kötődött. A Rügyező tudomány kiállításon a tavasszal útnak induló vándorcirkuszok műsorszámainak fizikai háttere elevenedett meg a tablókon, a Csobbanó és Szüretelő tudományokon Andrea játékos kísérleteivel találkozhattak a látogatók a Csopa Camponában.

2016. október 25., kedd

Tudományos élménynap nyugdíjasoknak - az októberi Csopa SzTK-án jártunk

Szeniorok a Richter Gedeon laborban
A hónap utolsó keddjének délelőttje ismét a nyugdíjasoké volt a Csopa Playbarban. A Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja negyedik alakalommal várta a korosztály képviselőit a Csodák Palotájába. A megjelenteket dr. Paszternák András klubvezető köszöntötte, majd az interaktív kiállításaink felé irányította a látogatókat. Legtöbben a Newton munkásságát bemutató tárlatunkat választották ezúttal, volt akit a Születés kiállítás vonzott. Az előbbin Wang Qi Viktor, az utóbbin Barnaföldi Anna demonstrátorunk kalauzolta a klub résztvevőit. 

2016. október 24., hétfő

Tudománynépszerűsítők, ha összefognak... - Tudás Presszó a Csodák Palotájában

Fábri György és vendége, Kubinyi Enikő az első Tudás Presszón
Fábri György, a hazai tudománykommunikáció úttörője hét évvel ezelőtt hívta életre az első magyarországi science cafét a Tudás Presszót. A cél a kezdetektől változatlan: közérthető formában bemutatni a legfrissebb kutatói eredményeket az egyetemek és kutatóintézetek falain túl. 

A húsz éves Csodák Palotája összefogva a rangos ismeretterjesztő kezdeményezéssel háromrészes sorozatot indított útjára október 24-én a Csopa Playbarban. A beszélgetések házigazdája idén ősszel az európai tudományos kiválóság mércéjén elismert, ERC támogatást nyert kutatók közül hívja meg vendégeit. Az első este folyamán Kubinyi Enikővel, az ELTE etológusával, az ERC Starting Grant nyertesével és kutatásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A nyitórendezvény témája a kutyák öregedése volt.

Ismerd meg! - Újra az m5-ön kísérleteztünk

Papp Zsolt szárazjéggel kísérletezik (képek forrása: mediaklikk.hu)
Vasárnap reggel sem hiányozhattak a Csodák Palotája kísérletei az Ismerd meg! oktatási magazinból. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk ezúttal is elkápráztatta a stúdióban lévő gyerekeket. Az adás hatvan napig visszanézhető az alábbi linken, a tudományos szódakészítés 1:25:43-tól, a magnézium-égetés 1:36:57-től tekinthető meg.

Technikai okokból a múlt heti kísérletekről most számolunk be. Október 16-án Pataki Attila előadónk volt a műsor vendége. A Csopás kísérletek 1:34:15-től (szívószálduda) és 1:45:49-től (hangtani kísérletek) láthatók.

2016. október 20., csütörtök

CT - Csopa Tudás: Hírek a kémia világából

Rovatunkban ezúttal a kémia legfrissebb híreit szemlézzük szakmai partnerünk weboldalán Laboratorium.hu portálon.

Para-pala a tetőkön - Fontos hír, hogy a hullámpala- és síkpalaborítású tetőkből nem csak a szakszerűtlen bontás során kerülhetnek akár rákos megbetegedést is okozó azbesztrostok a levegőbe, hanem az elöregedett felületek mindennapos kopása során is.

2016. október 18., kedd

Gyógyító sugárzások a tizedik Tudományos Csopa Cafén

Dr. Fröhlich Georgina, a Tudományos Csopa Cafe vendége
Ismét beleshettünk a kutatók hétköznapjaiba a Tudományos Csopa Cafe sorozat keretében. Ezúttal dr. Fröhlich Georgina fizikus (Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ) látogatott el hozzánk a Csopa Camponába, s együtt barangoltunk a fizika és a medicina határán.
A megjelenteket és a Galileo Webcast online közvetítését követőket dr. Paszternák András, a Tudományos Oktatási Központunk vezetője köszöntötte. A kávézói beszélgetés során kiderült, hogyan kezdett el vendégünk a sugárterápia témakörével foglalkozni, milyen gyerekkori és iskolai élmények terelték ebbe az irányba.

2016. október 17., hétfő

Vonzások és taszítások a nagytarcsai Szivárvány Evangélikus Óvodában

Mágnesek világa Nagytarcsán
Kísérletekkel indult a hét a nagytarcsai Szivárvány Óvodában, a Tudástársadalom Alapítvány Tudáscseppek programjának keretében a Csodák Palotája munkatársai vezették be az óvodásokat a mágnesek világába.  

Paszternák András és Tóth Zsolt a résztvevők életkori sajátosságait figyelembe véve az informális oktatás módszereinek felhasználásával két foglalkozást tartott a vonzásokról és taszításokról. A jelenségek bemutatása mellett - építve a gyerekek ismereteire - számba vették, hol találkozhatunk mágnesekkel a hétköznapokban, legyen szó akár a használati tárgyakról vagy a játékokról. Nem hiányozhatott a foglalkozásról az iránytű sem, az ovisokkal közösen is készítettek tájékozódást segítő eszközöket.

Rólunk írták: "Gyümölcsfáink tetején"

Szakmai partnerünk beszámolója az alábbi linken olvasható az októberi WESSLING - Csopa Science Pubról.

"Hogyan szedjük? Hogyan dolgozzuk fel? Miként cefrézzük? Mi a helyzet a lepárlással? Igen, ismét a pálinkáról volt szó, mégpedig a Csodák Palotája Science Pub elnevezésű tudománynépszerűsítő sorozatában. Nagygyörgy László laikusoknak és szakembereknek egyaránt élvezetes előadásából csak néhány részlet felvillantására van lehetőségünk, ám ezek a tudnivalók is aranyat érnek..."

Képes beszámolónk a rendezvényről.

2016. október 15., szombat

CsopaPillanat: 1..2..3 Rakétakilövés

CsopaPillanat rovatunkban a Csodák Palotája mindennapjainak egy-egy apró mozzanatát kapjuk lencsevégre. A sorozatindító felvételt Horváth László, az FKF Nonprofit ZRt. kommunikációs munkatársa készítette a KÖRNYEZETTUDATOSSÁG NAPJA 2016 rendezvényen a Csopa sátránál. 

László képeivel - melyek szakmai partnerünk, az FKF közterületi tevékenységét mutatják be a hókotrástól a villamos sínek hűtésén keresztül a háztartási hulladék elszállításáig - találkozhattak mindazok, akik januártól felkeresték a Csopa Camponában a 4 évszak tudománya időszaki tárlatsorozat kiállításait. Az őszi Szüretelő tudomány november végéig tekinthető meg a játéktérben.

(Fénykép: Horváth László, FKF)

2016. október 14., péntek

Pillantás a kulisszák mögé - háttérstábunk csapatépítésen

Csapatmunka... a háttérben figyelő tekintetek
A Csopamedia blog ismét a Csodák Palotája kulisszái mögé lesett be. Látogatóink legtöbbször a pénztárosokkal, demonstrátorokkal, előadókkal és foglalkozásvezetőkkel találkoznak két helyszínünkön. A háttérben azonban sokan munkálkodnak a napi működés biztosításán és a folyamatosan megújuló programkínálatunk alakításán. Nekik szerveztünk csapatépítő foglalkozást Horváth Irma (Morea Training and Consulting) vezetésével október 6-án a Csopa Playbar Orion termében. A mintegy háromórás intenzív program számos tanulsággal szolgált a dolgos hétköznapokra.

2016. október 13., csütörtök

A pálinkakészítés tudományos vonatkozásai - Nagygyörgy László előadása a Csopa Science Pubban

Nagygyörgy László a színpadon...


A WESSLING Hungary Kft.-vel együttműködésben folytatódott szeptemberben indított tudománynépszerűsítő sorozatunk, a Csopa Science Pub. Októbertől a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság és az egészségvédelem területén tevékenykedő vállalat szakembereit látjuk vendégül a Csodák Palotájában, akikkel közösen fedezzük fel egy-egy szakterület rejtelmeit.

CT - Csopa Tudás: Rákos daganatok kezelése

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

A rákos daganatok keletkezésének és a kezelésekre kialakuló rezisztenciának új mechanizmusait tárta fel a teljes genom elemzése. Az MTA és az ELTE fiatal kutatói is részt vettek abban a nemzetközi rákkutatási együttműködésben, melynek eredményeit a Genome Biologyban, illetve a Nature Oncogene folyóiratában publikálták. Az erről szóló részletes ismertetés itt olvasható.

A rovat korábbi hírei:

2016. október 10., hétfő

Hogyan öregszenek kutyáink? - TudásPresszó a Csopa Playbarban

Októbertől újabb programmal várjuk a tudományok szerelmeseit a Csopa Playbarba. Fábri György, a tudománykommunikáció hazai úttörőinek egyike, hét évvel ezelőtt indított sorozatát, a TudásPresszót hozza el a Csodák Palotájába. 

2016. október 24-én Kubinyi Enikő, az ELTE etológusa, az ERC Starting Grant nyertese lesz Fábri György vendége a TudásPresszóban. A beszélgetés 18.00-kor kezdődik, a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

A sorozatról: Az első magyar science café, a TudásPresszó immár hét éve kínál találkozási lehetőséget a legkiválóbb magyar tudósokkal és legizgalmasabb tudományos témákkal. A beszélgetések házigazdája idén ősszel az európai tudományos kiválóság mércéjén elismert, ERC támogatást nyert kutatóink közül hívta meg vendégeit.

A TudásPresszó őszi tudásjátékának legjobb válaszadói között a beszélgetéseken Csopa Playbar belépőket sorsolnak ki a szervezők.
Helyszín: Csopa Playbar, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44. Buda EG Bevásárlóközpont 2. emelet

Regisztráció itt!

2016. október 9., vasárnap

Vasárnapi kísérletek a Csopától

Képek forrása: mediaklikk.hu
Papp Zsolt, tudományos oktatás-szervezési vezetőnk ma reggel sem hiányozhatott az M5 csatorna Ismerd meg! reggeli magazinjából. A közel kétórás műsorfolyamban több izgalmas kísérletet is bemutatott a stúdióban játszó gyerekek nagy örömére. Ha lemaradtatok vagy szívesen visszanéznétek az adást, hatvan napig az alábbi linkeken érhető el egy válogatás a legizgalmasabb pillanatokból (Csopás kísérletek 1:11:00-nál, 1:28:00-nál, 1:39:00-nál).

A Csopamedia blog folyamatosan követi előadóink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteményét itt találjátok.

2016. október 8., szombat

Csodák Palotája a KÖRNYEZETTUDATOSSÁG NAPJA 2016 rendezvényen

Ti is felkapaszkodnátok?
Örömmel tettünk eleget szakmai partnerünk, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) felkérésének, hogy részt vegyünk a KÖRNYEZETTUDATOSSÁG NAPJA 2016 rendezvényen, melyet a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű területén rendeztek. A családi nyílt nap keretében máskor elzárt üzemi területek nyíltak meg a város peremére kiutazók előtt.

Reggel tíztől este hatig információs standok, ügyességi játékok, kreatív kézműves foglalkozások, kiállított és kipróbálható kukásautók, hókotrók és locsolókocsik várták az érdeklődőket. A sátorban egymást váltották a zenekarok, bemutatók és beszélgetések. Az állomásokon összegyűjtött pecsétekkel nyereményekért versenghettek kicsik és nagyok. Alkalom nyílt az égetőmű meglátogatására, s az 1985-ben nyílt Köztisztasági Múzeum bel- és kültéri gyűjteményét is megszemlélhették mindazok, akik a hétköznapokban felfigyelnek a narancssárga ruhás szakemberek munkájára.

CT - Csopa Tudás: A nanoszenek elektrodinamikájának elméleti vizsgálata és alkalmazásai

Mindig öröm, ha hazai kutatók új tudományos eredményeiről számolhatunk be a Csopamedia blogban. Ezúttal Márk Géza (MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Nanoszerkezetek laborja) leveléből idézünk, s egyben a témában rendezett szakmai konferenciára is felhívjuk olvasóink figyelmét.
2016. október 11-én kedden az MTA Csillebérci Telephelyén (régi nevén KFKI Telephely) rendezzük a Faemcar EU Pályázat záró konferenciáját, orosz, fehérorosz, ukrán, belga - és természetesen magyar - kutatók részvételével (részletes program itt). 

Kulturális szempontból a Faemcar pályázat azért különleges, mert az EU azon pályázatainak sorába illeszkedik, amelyet a 2010-es években kifejezetten a volt szovjet- és az EU országok közötti tudományos együttműködés előmozdítása érdekében hoztak létre. Ebben a pályázatban békésen és eredményesen együtt dolgoznak olyan országok kutatói, amelyek egyébként félig-meddig háborúban állnak egymással.

2016. október 5., szerda

Ki gépen száll fölébe... - mert a Csopa Playbarral mindenhol találkozhatsz

Kép forrása: wizzmagazine.com
Az ember gyanútlanul felszáll egy repülőre, s elkezdi lapozgatni a fedélzeti magazint...
 
Ugye nektek is megdobban a szívetek, amikor odafent egy kis Csopa Playbarral találkoztok?

Ha hazatértetek vagy Budapestre repültök, nézzetek be hozzánk a Bécsi úton!

Tudomány az életük - Egyed László beszélgetései: Vellai Tibor


A héten jelentették be a 2016-os Orvosi Nobel-díj nyertesét, az elismerést Oszumi Josinori japán sejtbiológus kapta a sejtekben zajló autofágia mechanizmusának vizsgálatában végzett úttörő munkájáért. A témához kapcsolódik Egyed László interjúja, melyet Vellai Tiborral készített:
Kép forrása: genetics.elte.hu

Vellai Tibor 2000 környékén olyan kutatási témát keresett, ami akkor nem volt divat. Ilyennek találta az autofágiát (sejtes önemésztés vagy önevés), azt a mechanizmust, amely révén a sejtek megszabadulnak a bennük keletkező hibás fehérjéktől: elemeikre bontják ezeket, majd az elemeket újrahasznosítják a felépítő folyamatokban. Ma egyébként ez a biológiai kutatások egyik csúcsterülete, nincs olyan hét, hogy ne jelenjen meg erről egy cikk a három legjelentősebb biológiai folyóirat valamelyikében, a Science-ben, a Nature-ben vagy a Cell-ben. Sokan mondják, hogy ezt a kutatási területet néhány éven belül Nobel-díjjal fogják jutalmazni.

E: Miért olyan fontos ez a téma?

V: A legtöbb öregedéssel kapcsolatos betegség esetében (ilyenek a rák, a neurodegeneratív elváltozások, az izomsorvadás, az immun deficienciák vagy az intracelluláris fertőzések) tetten érhető az autofágia folyamatának nem megfelelő működése.

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG NAPJA 2016 - viszontlátogatás szakmai partnerünknél

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) munkájával a Csopa Campona valamennyi látogatója megismerkedhetett a 4 évszak tudománya időszaki tárlatsorozat keretein belül. A hókotrókról tanulhattunk a Szállingózó tududomány tablóiból, a tavaszi közterületi munkákra fókuszáltunk a Rügyező tudományon, a háztartási hulladék útját követtük az égetőművig a nyári Csobbanó tudomány tárlaton. Megtudtuk azt is, miért locsolják az FKF szakemberei kánikulában a villamossíneket. A jelenleg futó őszi Szüretelő tudomány kiállításon a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ mindennapjait ismerhetjük meg.

Az FKF Edukációs csoportja velünk ünnepelt a huszadik születésnapunk alkalmából rendezett Csopa Tudomány Mozaikon

Ezúttal a Csodák Palotája csapata kerekedik fel, hogy október 8-án, szombaton a KÖRNYEZETTUDATOSSÁG NAPJA 2016 alkalmából tegye még színesebbé szakmai partnerünk családi napját. Találkozzunk Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (1151 Budapest, Károlyi Sándor út 119.) szomszédságában rendezett programon a Csopa sátránál és a 12 órakor kezdődő kísérletbemutatón! A részletekről a rendezvény Facebook-oldalán érdemes tájékozódni.

Elindult a Laborintus online kémiaverseny a Wessling Hungary szervezésében, a Csodák Palotája partnerségével

A Laborintus online kémiaverseny föld alatti útvesztőjéből a versenyzőknek a térben és az időben ugrálva kell kijutniuk, a világtörténelem nagy tudósainak segítségével. Az immár második alkalommal meghirdetett internetes verseny (www.laborkaland.hu) célja a kémia népszerűsítése új eszközökkel a továbbtanulás előtt álló diákok körében...
 
„Heuréka!” – kiáltunk fel boldogan Arkhimédésszel, miközben megismerkedünk a folyadékok tulajdonságaival az ókori fürdőben. Persze ehhez már legalább egy ajtót ki kellett nyitnunk a Laborintusban, ahol a Laborkaland, Magyarország első online kémiaversenyének idei fordulója játszódik. Innen indul minden: a tér- és időutazások, amelyek során a gyógyszerkémiától a gáztörvényekig, az elektronok világától a magkémiáig Arkhimédész mellett olyan nagy tudósok segítenek a versenyzőknek a feladatok megoldásában, mint Boyle, Faraday, Paracelsus vagy Rutherford.

Csopa Science Pub az analitikai kémia bűvöletében


Szeptemberben indított tudománynépszerűsítő sorozatunk következő három programját a WESSLING Hungary Kft.-vel együttműködésben szervezzük a Csopa Playbarban (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.). A környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság és az egészségvédelem területén tevékenykedő vállalat szakembereit látjuk vendégül a Csodák Palotájában, akikkel közösen fedezzük fel egy-egy szakterület rejtelmeit. Szórakoztató kísérletekkel, látványkoktéllal és könnyed, ismeretterjesztő előadással várjuk az érdeklődőket 2016. október 13-án, csütörtökön, a WESSLING-Csopa Science Pub rendezvényén a Playbar interaktív asztalai mellett.

Program:
18:00 - Science Show látványos kísérlet bemutató a Csopa Playbar előadótermében
18:45 - Látványkoktél felszolgálása az interaktív asztaloknál
19:00 - A pálinkáról tudományos szemmel - vendégünk, Nagygyörgy László (Wessling Hungary Kft.) tudománynépszerűsítő előadása

Belépőjegy ára: 2200 Ft, mely magában foglalja a Science Show-n és a WESSLING-Csopa Science Pub ismeretterjesztő előadásán való részvételt, valamint egy Playbar látványkoktélt 

Előzetes bejelentkezés és bővebb információ a mak@csopa.hu e-mail címen vagy a 06-1-814-80-50 telefonszámon.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!