2016. november 30., szerda

4 évszak, 4 kiállítás, 32 partner, 150 ezer látogató - ma zárult a 4 évszak tudománya

November 30-án zárult a Csodák Palotája négyrészes kiállítássorozata, mely 32 szakmai partnerünk segítségével a tél, a tavasz, a nyár és az ősz egy-egy apró mozzanátának tudományát hozta közelebb a 4 időszaki tárlat 150 ezer látogatójához. A Szállingózó, a Rügyező, a Csobbanó és a Szüretelő tudomány keretében információs tablók, érdekességeket bemutató tárlók és interaktív eszközök kerültek elhelyezésre Csopa Campona kiállítóterében. A Csopa valamennyi szervezeti egységének szoros együttműködésében megvalósuló projekt nem jöhetett volna létre a következő vállalatok, intézmények és magánszemélyek tudománynépszerűsítés iránti elkötelezettsége nélkül, köszönet mindannyiuknak:

2016. november 29., kedd

Tóth Zsolt a tudományról: Legyél egy napra te is kvantumfizikus!

Ki ne szeretne hatalmas tudós lenni és megérteni a Világegyetem titkait? 2016. november 30-án lehetőséged nyílik rá, hogy részt vegyél egy olyan nemzetközi kísérletben, mint a CERN kutatása az Isteni részecske után, vagy a LIGO küldetés ami “meghallgatta” a távoli fekete lyukak szimfóniáját, a gravitációs hullámokat. A legjobb az egészben, hogy csak játszanod kell!

Hogy mit is?
Ok, de hogy lesz a játékból tudomány? Minél több dolgot értünk meg, annál nehezebb lesz új dolgokra rájönni. Egy-egy áttöréshez gyakran kutatók százainak összehangolt munkájára, hatalmas kísérleti eszközökre és rengeteg adatra van szükség. Igen, azok a fránya adatok. Ha túl kevés van, nem lehet elég biztos az eredmény, ha sok, akkor pedig ki kell bányászni a hasznos és fontos részeket. És itt jön képbe az ember, jobban mondva az emberek.

Kísérletek bűvöletében - képes beszámoló a Csopa SzTK novemberi összejöveteléről

Csopa SzTK a Richter Gedeon laborban
A hónap utolsó keddjének reggelén ismét szélesre tártuk a Csodák Palotája kapuit a nyugdíjasok előtt. A Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja ötödik alkalommal fogadta a tudományok iránt fogékony érdeklődőket.
Látogatóinkat dr. Paszternák András, klubvezető kis frissítővel köszöntötte, majd ismertette az élménydélelőtt programját. Az első órában egy-egy interaktív kiállítás megtekintésére került sor. Az Illúzió kiállításon  Szabó Izabella, a Születés tárlaton Wang Qi Viktor demonstrátorunk kalauzolta a klub résztvevőit.

2016. november 28., hétfő

Rólunk írták: A hely, ahol játék a felfedezés

"Esztétikum, légies térkialakítás és egyedi miliő fogadott minket az intézmény küszöbét átlépve." - a DUEonline munkatársát Mátrai Anikó, Marketing Központunk vezetője kalauzolta a Csopa Playbarban.  

Kísérletek birodalma a Móricz Zsigmond körtéren

Szélforgókkal és kísérletekkel vártuk
az érdeklődőket a Móriczon...
Novemberben, a Tudomány Hónapjában minden hétfő reggel flashmobokkal hívtuk fel a tömegközlekedők figyelmét a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) közös ismeretterjesztő programunkra, a Játékos Tudomány Mozaikra. A budai villamosmegállókba kihelyezett tizenhárom plakát közül négy elevenedett meg ezeken a napokon.

A Déli pályaudvar, a Fehérvári út és a Széll Kálmán tér meghódítása után ezúttal a Móricz Zsigmond körtérre települtek ki munkatársaink.

A Newton, a Születés interaktív kiállítások és a Richter Gedeon labor "közterületi megjelenését" a Csopa Campona Öveges terme követte. Látványos fizikai kísérleteket próbálhattak ki mindazok, akik a 61-es és a 17-es villamosra sietve megálltak a standunknál.

A Játékos Tudomány Mozaikról: A Csodák Palotája huszadik születésnapja kapcsán játssz velünk! Vedd a nyakadba a várost, keresd a budai villamosmegállókban a Csopa plakátokat, és válaszold meg a rajtuk lévő fejtörőket november 30-ig.

Bővebb információ az alábbi  linken


2016. november 27., vasárnap

Képeslap a Nyugdíjas Exporól: a Csodák Palotája előadója a színpadon

Tóth Zsolt, előadónk a Nyugdíjas Expo látogatóihoz hozta közelebb a tudományokat
(képek forrása: Facebook/Sánta Gyula László)

Hideg percek a stúdióban

Mennydörgés... (kép forrása: mediaklikk.hu)
Előadónk, Pataki Attila folyékony nitrogénes kísérletekkel szórakoztatta az M5 csatorna Ismerd meg! műsorának gyerekszereplőit november utolsó vasárnapján. A Csodák Palotája bemutatói hatvan napig az alábbi linken nézhetők vissza 1:20:48-tól és 1:36:47-től.
A Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található. 


A magazinról: Az Ismerd meg! Egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

2016. november 26., szombat

"...olyan érzés kerített hatalmába, mintha én is a film szereplője lettem volna" - tompai diákok a Csopa Playbarban

Tompai gyerekek a Richter Gedeon laborban
(kép forrása: Szabó Dénes Általános Iskola Facebook-oldala)
Denczinger Natália, a tompai Szabó Dénes Általános Iskola 8.A osztályos tanulójának beszámolója az iskola Facebook-oldalán


A hosszú utazás után, mikor megérkeztünk a Csodák Palotájába, mindenki megtámadta a váróban elhelyezett asztalokat. Ez nem  volt csoda, hiszen az asztalok érintőképernyős számítógépek is voltak. Amíg várakoztunk, ezekkel játszottunk. A legelső programunk egy előadás volt, amin fizikai kísérleteket teszteltünk, és magunk is részt vehettünk a folyamatban. Mindenki kedvence az volt, amikor a Dénest hívták ki a kísérlethez. Neki ugyanis az volt a feladata, hogy gyúlékony gázzal töltött buborékokat kellett a kezébe venni, természetesen egy alapos kézmosás után, minden óvintézkedést betartva. Amikor a kísérletvezető meggyújtotta a buborékokat, Dénes tenyerén lángcsóva jelent meg. Öröm volt nézni közben az elképedt arcát. 

Az Országos Tourinform Találkozó és Tanulmányút résztvevői a Csopa Playbarban

Az évente átlagosan 1,5 millió vendéget kiszolgáló Tourinform irodák tevékenysége is nagyban hozzájárul a turisztikai bevételek növekedéséhez. A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai felügyelete mellett névhasználati rendszerben működő 125 információs iroda idei második szakmai találkozójára november közepén került sor a fővárosban. A program keretében a Tourinform irodavezetők csapatépítő programon, a kitűnő eredményt elért irodák dolgozói pedig tanulmányúton vettek részt, amelyen Budapest új turisztikai attrakcióival ismerkedhettek. - adja hírül a szervezet sajtóközleménye.

Kun Veronika, demonstrátorunk a Születés kiállításon
kalauzolja az egyik csoportot (fotó: Garami Zsófia) 
A Csopa Playbarba érkező vendégeket Mátrai Anikó, Marketing Központunk vezetője köszöntötte. Látogatóink hallhattak a Csodák Palotája két helyszínének tudományos, oktatási és szórakoztató kínálatáról, előadótermünkben látványos fizika show-n vettek részt, majd két csoportban interaktív kiállításainkkal, szabadulószobáinkkal, rendezvénytermeinkkel és a Richter Gedeon laborral ismerkedhettek. Jutott idő a Körmozi kipróbálására is. Bízunk benne, hogy a nálunk szerzett élményeinket megosztják az ország számos pontján található Tourinform irodák ügyfeleivel.

2016. november 25., péntek

Sikertörténet - 20 éves a Csodák Palotája

A Civil Rádió helyszíni riportban jelentkezett november 4-én a Csodák Palotájából. Mizda Katalin ügyvezetőnk a Csopa történetéről, jelenéről és társadalmi felelősségvállalásáról beszélt az Esélyegyenlőségi Magazinban. Az interjú 35:07-től hallgatható meg a lenti videóban.A Marson jártunk - Mayfly Filmklub


Ha egy jó csapatban dolgoznál... Jelentkezz demonstrátornak a Csodák Palotájába!

Nem csak a húszéveseké a világ... Csopa a Nyugdíjas Expón - Nyugdíjasok a Csodák Palotájában

November 25-én és 26-án látványos kísérletbemutatóval lepjük meg a nyugdíjasokat Budapesten a SYMA Konferencia- és Rendezvény-központban tartott Nyugdíjas Expón. Pénteken Tóth Zsolt, szombaton Kiss Csaba előadónk kápráztatja el a közönséget (részletes program itt).

Jövő kedden, november 29-én 10 órától a nyugdíjasokat várjuk a Csodák Palotája új helyszínén a Bécsi úti Csopa Playbarba. A novemberi Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubjában ezúttal az Örök élet titkát kutatjuk.

2016. november 23., szerda

Ismerd meg a Csopa Playbart! - pedagógusok a Csodák Palotájában

Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezetője 
köszönti a Csopa Pedagógus Klub nyitórendezvényének résztvevőit
Serfőző Andrea, a Csopa Campona marketing vezetőjének beszámolója a Csopa Pedagógus Klub első rendezvényéről:

A Csodák Palotája, Magyarország első interaktív tudományos központja 20 évvel ezelőtti megnyitása óta ugyanazon alapelvek szerint működik: játékos, kipróbálható eszközeinkkel, látványos kísérletbemutatóinkkal az edutainment - szórakoztatva tanítás - módszerével népszerűsítjük a természettudományokat és egészítjük ki a szó klasszikus értemében vett oktatási intézmények tantermi munkáját.

A 2016-ban új helyszínünk nyitásával nem csupán megdupláztuk a csodákat, hanem régi álmunkat megvalósítva elindítottuk a Csopa Pedagógus Klubot is.

Decemberben ismét Tudományos Csopa Cafe: Fény és anyag - színképelemzés a természettudományok szolgálatában

Kutatókat bemutató sorozatunk, a Tudományos Csopa Cafe 2016. december 13-án, kedden 17:30-tól folytatódik a Csopa Camponában. Vendégünk Keszthelyi Tamás (MTA Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet) lesz, aki a beszélgetés után Fény és anyag - színképelemzés a természettudományok szolgálatában címmel tart ismeretterjesztő előadást. 

Az eső után megjelenő szivárvány jelensége válószínűleg már évezredekkel ezelőtt is csodálattal töltötte el az embereket. Isaac Newton volt az, aki tudományos igényességgel vizsgálta a fény tulajdonságait, és kimutatta, hogy a egy prizma segítségével a nap fehér fénye a szivárvány színeinek folytonos sorozatára bontható fel. Ezzel a kísérlettel indult útjára a színképelemzés (spektroszkópia). Az előadásban bemutatásra kerül, hogy miként járult hozzá a színképelemzés a modern kémia és fizika tudományának kialakulásához, és hogyan szolgálja a mai napig a tudomány és az ipari kutatás-fejlesztés szakembereit.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2016. november 22., kedd

Amit a biliárd fociról tudni érdemes

A kép forrása: petofilive.hu
A Csopa Playbar az interaktív kiállítások, szabadulószobák, előadóterem, mozik és labor mellett számos sporteszközt is tartogat a látogatóknak. Az M2 csatorna Én vagyok itt című műsorának stábja a napokban kipróbálta a biliárd focit. A játék eredetéről, sporttudományi vonatkozásairól Mizda Péter, Csopa Playbar vezető nyilatkozott. Pató Marci riporter ellenfele a játék során Mizda János, a Playbar munkatársa volt. Az adás az alábbi linken nézhető vissza. 

Stépán Gábor akadémikus a Tudás Presszóban

Fábri György köszönti Stépán Gábor akadémikust
A Tudás Presszó második alakalommal tartotta összejövetelét a Csopa Playbarban november 21-én. Fábri György ( az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar stratégiai és fejlesztési dékánhelyettese, a Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoport vezetője), az első hazai science café elindítója ebben az évadban ERC (European Research Council) pályázatok nyerteseivel beszélget.

A moderátor ezúttal Stépán Gábor akadémikussal, a  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzorával,  Széchenyi-díjas  gépészmérnökkel, a Gépészmérnöki Kar korábbi dékánjával vitatta meg a mérnöki pálya aktuális kérdéseit, a hazai és európai kutatások helyzetét. Terítékre kerültek az egyetemi tanár kutatási területei, az analitikus mechanika, a stabilitáselmélet és a nemlineáris rezgések is. A vendég kisfilmek és szemléltetőeszközök segítségével hozta közelebb a szerszámgépek világát a közönséghez.  

Az áram nyomában - hétvégi kísérletek az Ismerd meg! adásában

Elektromos kísérletek... (képek forrása: mediaklikk.hu)
Nem telik el vasárnap Csopás kísérletek nélkül. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk ezúttal sem hiányozhatott az M5 oktatási-kulturális csatorna Ismerd meg! című műsorából. Az áram nyomába eredtek a gyerekek november 20-án. Kísérleteink 1:14:50-től, 1:31:45-től és 1:39:32-től néhetők vissza hatvan napig az alábbi linken.

A Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található. A magazinról: Az Ismerd meg! Egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

2016. november 21., hétfő

Kémcsövek világa a Széll Kálmán téren

Tudomány a villamosmegállókban...
A Csodák Palotája flashmobjával indult ez a novemberi hétfő is. Az elmúlt hetek Déli pályaudvari és Fehérvári úti villámcsődülete után, a Játékos Tudomány Mozaik keretében ezúttal a Széll Kálmán tér 56/59/61-es villamosmegállójában vártuk a tudományra fogékony tömegközlekedőket.

Kémcső Jenő színes oldatokból készített szivárványt, a laborköpenybe öltözött kollégáink a Csopa két helyszínének gazdag programkínálatára hívták fel a járókelők figyelmét. A kitelepülésre ellátogatott a Család-barát magazin stábja. 

A Budapesti Közlekedési Központtal és a Budapesti Közlekedési Vállalattal közös tudománynépszerűsítő programunkhoz kapcsolódó utolsó flashmobra november 28-án, hétfőn kerül sor a Móricz Zsigmond körtéren. Minden érdeklődőt szeretettel várunk reggel hét és kilenc óra között.

A tíz budai villamosmegállóban elhelyezett kérdésekre november 30-ig várjuk a válászokat.

2016. november 19., szombat

Gombászni hív a Csodák Palotája

Gombák minden mennyiségben...
November 30-án zárul a 4 évszak tudománya sorozatunk őszi tárlata a Szüretelő Tudomány a Csopa Camponában. Addig még mindenki felfedezheti azt a több száz gombát, melyek szakmai partnerünk, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága gyűjteményéből kerültek kiállításra. A tárlókhoz kapcsolódó tablókról információkat szerezhetünk a gombavizsgálók munkájáról, a saját magunk által gyűjtött gombák tárolásáról, ajánlott felhasználásáról és elkészítési módjáról. Gombavadászatra fel, keresd kérdéseinket a kiállítótérben! 

2016. november 18., péntek

A tűzoltás tudománya

A lángok fizikájával és kémiájával is megismerkedtünk...
A Csopamedia blog ismét belesett a Csodák Palotája kulisszái mögé, ezúttal a munkatársaink éves tűzoltási gyakorlatán járt száguldó fotóriporterünk, Tamás Péter, a Csopa kreatív vezetője. Az elméleti oktatást követően demonstrátoraink, előadóink, foglalkozásvezetőink és a háttérfeladatokat ellátó kollégáink is felvették a küzdelmet a lángokkal.

Könnyedén a tudományról - Dr. Szigeti Tamás János az élelmiszerek érzékszervi vizsgálatáról

Dr. Szigeti Tamás János, a Csopa - WESSLING Science Pub előadója
November 17-én folytatódott a Csopa Playbar tudománynészreűsítő sorozata, a Csopa - WESSLING Science Pub. A háromelőadásos sorozat keretében a Wessling Hungary Kft. szakemberei az analitikiai kémia világának érdekességeit osztják meg közérthető formában az érdeklődőkkel. A díjmentesen látogatható program a tudományokat ötvözi a szórakozással. A megjelenteket dr. Paszternák András, a Tudományos Oktatási Központunk vezetője köszöntötte, majd szólt a szakmai partnerünkkel közös projektjeinkről.

Mert játszani mindenki szeret... - a Csopa Playbar társasjáték klubjában jártunk

Az óbudai Csopa Playbar programkínálata folyamatosan bővül, hetente több alkalommal, változatos esti rendezvények várják a tudományok szerelmeseit és a szórakozni vágyókat. November 16-án indult el a Playbar Társasjáték Klub.  

Kun Veronika és Király Attila Jeremiás játékmesterek vezetésével késő estig zajlott a program, több mint 50 társasjátékot próbálhattak ki az érdeklődők. Szakmai partnerünknek, a Gémklubnak köszönhetően, a piac újdonságai sem hiányozhattak az asztalokról. A következő összejövetel időpontja hamarosan felkerül a www.csopa.hu és a www.playbar.hu weboldalra.

2016. november 16., szerda

Rólunk írták: Tudományos kalandok a megállóban

képek forrása: budapestvideo.hu
Budapest főváros hivatalos videócsatornája, a budapestvideo.hu összeállítást készített a Csodák Palotája és a Budapesti Közlekedési Központ közös tudománynépszerűsítő programjáról. Mint írják, a villamosmegállókban elhelyezett plakátok a természettudományokat mintegy beleszövik a budai fonódó villamosokkal utazók életébe. A november 30-ig tartó játék részleteiről Mátrai Anikó, Marketing Központunk vezetője beszél, az együttműködés fontosságáról Szűcs Pannit, a BKK kommunikációs igazgatóját hallhatjuk. A riport az alábbi linken tekinthető meg, a Játékos Tudomány Mozaik oldala itt érhető el.

2016. november 15., kedd

A plüss Ebola-vírustól az afrikai kutatásokig - Pályi Bernadett a Tudományos Csopa Cafe novemberi rendezvényén

Pályi Bernadett, a tizenegyedik Tudományos Csopa Cafe vendége
A virulógusok munkáját ismerhették meg november 15-én mindazok, akik a Csopa Campona kávézójában és a Galileo Webcastnek köszönhetően a világhálón keresztül követték Pályi Bernadett lebilincselő ismeretterjesztő előadását.

Vendégünkkel ezúttal is Paszternák András, a Tudományos Oktatási Központunk vezetője beszélgetett. A moderátor felidézte, hogy utoljára első éves vegyészhallgatóként találkozott Bernadettel. Megtudhattuk, kémikus helyett hogyan lett biológus az Országos Epidemiológiai Központ szakembere, milyen gyerekkori, egyetemi élmények terelték a virológia irányába. Kiderült, miért fontos, hogy idehaza is foglalkozzunk az Ebola kutatásával, hallhattunk a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban zajló tudományos tevékenységről, s a katasztrófafilmeket idéző speciális munkahelyi körülményekről. Szó esett a veszélytényezőkről, a virológusok hétköznapjairól.

Magyar Katolikus Rádió: Öveges Józsefre, a kísérletező tudós tanárra emlékeztek a CSOPA Camponában

A Magyar Katolikus Rádió riportere Szentirmai Ágnes látogatott el a Csopa Camponába november 10-én, az Öveges Napon. Tóth Zsolt Öveges József kísérleteit megidéző előadásának megtekintése után Papp Zsolttal, tudományos oktatásszervezési vezetőnkkel és Paszternák Andrással, a Tudományos Oktatás Központunk vezetőjével beszélgetett. Zsolt a Magyar tudósok és feltalálók című időszaki kiállításunkat is bemutatta, András az őszi Szüretelő tudomány tárlatról mesélt. Az Életre-való magazin adása az alábbi linken hallgatható vissza.

2016. november 14., hétfő

Mit rejt a tejes doboz? - óvodai foglalkozás a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvodában

Utazó nagyköveteink, Tóth Zsolt és Paszternák András
Harmadik alkalommal csatlakoztak tudománynépszerűsítő szakembereink a Tudástársadalom Alapítvány Tudáscseppek programjához, melynek keretében az evangélikus egyház óvodáiban szerveznek ismeretterjesztő délelőttöket a legkisebbeknek.

Tóth Zsolt és Paszternák András vezetésével a tejes doboz tartalmának kémiai és fizikai tulajdonságaival ismerkedhettek a gyerekek. A játékos foglalkozás az informális oktatás módszereivel, az életkori sajátosságokat figyelembe véve varázsolta el a kis kutatókat a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda Galamb csoportjában. A tejgyöngyök, a tejszivárvány és a tejhab mosolyt csalt a XVIII. kerületi ovisok arcára.
Köszönet az óvónéniknek szívélyes fogadtatásért és Kerülő Tündének (Tudástársadalom Alapítvány) a látogatás megszervezésért.
A sorozat korábbi állomásai: Hódmezővásárhely - Nagytarcsa

A Csodák Palotája mindkét helyszínén várjuk az óvodásokat, a korosztálynak szóló programkínálatról az alábbi linkeken tájékozódhatnak olvasóink: Csopa Campona - Csopa Playbar.

Játékos Tudomány Mozaik: Születés flashmob a Fehérvári úton

Az anyaméh hangjai a Fehérvári úton
A Budapesti Közlekedési Központtal és a Budapesti Közlekedési Vállalattal közös tudománynépszerűsítő programunkhoz, a Játékos Tudomány Mozaikhoz kapcsolódó második flashmobra került sor november 14-én a Fehérvári úton.


Ezúttal a Születés csodája volt a téma, a tömegközlekedők a magzat által hallott hangokkal ismerkedhettek az Etele út közelében. Nem hiányozhatott a Születés kiállításon kipróbálható kilenc hónapos terhes pocak sem.A következő két hétfőn is érdemes korán kelni, az alábbi helyszíneken flashmobolnak a Csopa munkatársai:
  • November 21. - Széll Kálmán tér: „Kémcsövek világa” 7:00-9:00
  • November 28. - Móricz Zsigmond körtér: „Kísérletek birodalma” 7:00-9:00


A Játékos Tudomány Mozaikról: A Csodák Palotája 20. születésnapja kapcsán játssz velünk novemberben, a Tudomány Hónapjában. Vedd a nyakadba a várost, keresd a budai villamosmegállókban a Csopa plakátokat, és válaszold meg a rajtuk lévő fejtörőket, vagy játssz velünk online!

Rólunk írták: META Csillagtúra - Születés kiállítás

Október 29-én a Csopa Playbarban járt a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány önismereti Csillagtúra programja. A fiatalok a Születés kiállítás megtekintése után kis csoportokban beszélgettek mentoraikkal a látottakról. Egyikük így írt a nálunk szerzett élményekről:

„Micsoda misztérium, hogy néhány szabad szemmel nem is látható sejtből egy új élet formálódik! A kiállítás során megsejtettünk ebből egy részt, telve érzelmekkel, hol nevetéssel, hol rácsodálkozással vagy esetleg tartózkodással. Ezek a reakcióink viszont minden esetben önmagunk mélyebb megismerésének lehetőségét tartogatták, amit a levezető kiscsoportos beszélgetések során dolgoztunk fel.” (Neri Orsi)

A látogatás képei megtekinthetők az Alapítvány Facebook-oldalán.

2016. november 13., vasárnap

Izgalmas kísérletek hétről-hétre az M5 csatornán

Lángfestés Papp Zsolttal (kép forrása: m5tv.hu)
Ha vasárnap, akkor Ismerd meg! az M5-ön Csopás kísérletekkel!

Ezen a héten Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk a lángfestés tudományát mutatta be a stúdió gyerekhadának. A teljes adás további kísérletekel itt érhető el.

Villamosozzunk és tanuljunk!

Az Ismerd meg! gyerekcsapata a Játékos Tudomány Mozaik nyomában (kép forrása: m5tv.hu)

A BKK, a BKV és a Csodák Palotája izgalmas játékra invitál kicsiket és nagyokat. Az M5 csatorna Ismerd meg! műsorának csapata a játék nyomába eredt.

120. születésnapját ünnepli a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Ötletes és tanulságos Facebook posztokkal ünnepli alapításának 120. évfordulóját a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban Magyar Szabadalmi Hivatal). A Találd meg/ki/fel játékra is hívja a követőit, többek között Csopás nyereményekért folyik a küzdelem. Keressétek a #002-es kvízt, melyre a válaszokat november 17-én éjfélig várják, eredményhirdetés november 18-án délben. Ismerjük meg együtt a tudománytörténet szabadalmi vonatkozásait! 

2016. november 11., péntek

Rólunk írták: Villamosmegállóban állva köszönt ránk a tudomány számos vívmánya

Villamosmegállókban a tudomány (képek forrása: m5tv.hu)
Az M5 csatorna Kulturális Híradója riportban számolt be a Csodák Palotája, a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Közlekedési Vállalat közös tudománynépszerűsítő programjáról, a Játékos Tudomány Mozaikról. Mizda Katalin, a Csopa ügyvezetője beszélt az együttműködésről és az értékes nyereményekért folyó egy hónapon át tartó játékról. A budai villamosmegállókban található kérdések hétfőnként flashmobok formájában életre kelnek. Legközelebb november 14-én találkozhattok munkatársainkkal a városban, a „Születés csodája” plakát elevenedik meg az Etele út - Fehérvári út 17/41/47-es megállójában.

Rólunk írták: BlikkTV a Mars kiállításról


A tudománynépszerűsítés nem ismer távolságot - óvodai foglalkozás Hódmezővásárhelyen

Tóth Zsolt és Paszternák András a hódmezővásárhelyi Égbőlpottyant óvodában
A Tudástársadalom Alapítvány evangélikus óvodákban zajló Tudáscseppek programsorozatába második alkalommal kapcsolódtak be a Csodák Palotája munkatársai.

A hódmezővásárhelyi  Égbőlpottyant Óvoda pedagógusai több napon keresztük készítették fel a gyerekeket a játékos-tudományos foglalkozásokra. Tóth Zsolt, a Csopa előadója és a Richter Gedeon laborunk foglalkozásvezetője Paszternák Andrással, Tudományos Oktatási Központunk vezetőjével együtt kalauzolta a kicsiket a kémia és a fizika világában. Az egyik óvodai csoporttal megvizsgálták, hogy mit rejt a tejesdoboz. Az ovisok interaktív kísérleteken keresztül ismerhették meg a fehér ital rejtett tulajdonságait. Kollégáink az életkori sajátosságokat figyelembe véve, az informális oktatás módszereit alkalmazva állították össze a programot.

Meghívó - Tudás Presszó Stépán Gábor akadémikussal

November 21-én, hétfőn 18 órától folytatódik Fábri György sorozata a Tudás Presszó a Csopa Playbarban.

Egyre többen választják továbbtanulásra a mérnöki pályákat, a műszaki témák mind népszerűbbek. Beszélgetésünk Stépán Gábor akadémikussal, a Műegyetem professzorával ezekből villant fel néhányat. Kiderül, miképpen adhatunk választ a klasszikus mechanika alapján a jelen és a jövő autóiparának legizgalmasabb kérdéseire. A mozgás elvei a forgalmi dugók elemzését is segítik. A kerekek forgásának vizsgálata új lehetőségeket kínál a biztonság és hatékonyság terén. 

Minderről Stépán Gábor professzor nemzetközi szintű kutatásai fényében ejtünk szót, megismerve az európai kutatás-finanszírozás kiemelkedő fontosságú rendszerét, az ERC-granteket.  Szóba kerül majd  a mérnékképzés és a magyar mérnökök nemzetközi megítélése. Tartsanak velünk egy izgalmas beszélgetésre, egy rendkívül tapasztalt és elismert kutatóval!

Bővebb információ és előzetes regisztráció itt.

Rólunk írták: Mars-kiállítást nyitott Budapesten a NatGeo

Irány a MARS (kép forrása: FOX - mediainfo.hu)
A Mars - Utunk a vörös bolygóra című sorozat indulásához kapcsolódóan a csatorna fotó- és makettkiállítást nyitott Budapesten, amely egész novemberben ingyenesen megtekinthető a Csodák Palotája Playbárban. A teljes cikk a mediainfo.hu oldalon olvasható.

2016. november 10., csütörtök

"Öveges József? Kicsoda?" - jelentés a nézőtérről

Megidéztük Öveges József kísérleteit... előadónk Tóth Zsolt a pingponglabdával
Csütörtök reggel zsúfolásig telve a Csopa Campona előadóterme, iskolás csoportok töltik meg a teret az ország különböző szegletéből. Lassan kezdődik az első előadás. November 10-e van, duplán jeles nap a tudománynépszerűsítés naptárában. Ma van A tudomány világnapja a békéért és a fejlődésért, idén először rendezik meg Tudományos Központok és Tudományos Múzeumok Nemzetközi Napját. A Csopában még egy ok van az ünneplésre, 121 éve született Öveges József, a Csodák Palotája megálmodója.

International Science Center and Science Museum Day (ISCSMD): Élőben a tunéziai Monastir tudományos múzeumából

A múzeum Facebook-oldala.

2016. november 9., szerda

November 10.: International Science Center and Science Museum Day (ISCSMD)

Idén először rendezik meg a Tudományos Központok és Tudományos Múzeumok Nemzetközi Napját (International Science Center and Science Museum Day (ISCSMD)), melynek térképére a Csodák Palotája is felkerült.

Mindkét helyszínünkön várjuk a tudományok iránt érdeklődőket. A tervek szerint a nap folyamán virtuális hidat létesítünk a tunéziai Monastir tudományos múzeumával.

A Csopa Camponában Öveges napot tartunk, az interaktív játéktér megálmodójának, Öveges Józsefnek az emlékére, aki ezen a napon született. Klasszikus Öveges kísérletek láthatók a tudománynépszerűsítő szakemberről elnevezett termünkben.

Kép forrása: www.iscsmd.org/map

2016. november 7., hétfő

Csopa flashmobbal indult a hét: Newton almáskertje a Délinél

Newton és marketinges csapatunk a Déli pályaudvarnál
Sir Isaac Newtontól kaptak almát mindazok, akik november 7-én reggel az 56-os villamos Déli pályaudvari megállója felé jártak. A Csodák Palotája együttműködésben a Budapesti Közlekedési Központtal és a Budapesti Közlekedési Vállalattal noveberben a Játékos Tudomány Mozaik című programmal hívja fel a tömegközlekedők figyelmét a tudományokra. A budai villamosvonalak mentén elhelyezett plakátokon feltett kérdéseket helyesen megválaszolók értékes nyereményekért szállhatnak versenybe. 

2016. november 6., vasárnap

Ébresztő kísérletekkel - Ismerd meg! a Csodák Palotájával

Pataki Attila a stúdióban (képek forrása: mediaklikk.hu)
Kora reggel ismét kísérletekkel ébresztettük az m5 csatorna nézőit. Pataki Attila előadónk a felületi feszültség fogalmával ismertette meg a gyerekeket. 

A fenti linken elérhető blokk mellett még két alkalommal jelentkezett munkatársunk az adásban. Kiderült, mit keres egy fúrógép a Csopa Öveges termében, valamint a lufi átszúrás tudománynáról is tanulhattak a stúdióban. A bemutató hatvan napig az alábbi weboldalon nézhető vissza (kísérleteink: 1:10:08-tól, 1:24:03-tól és 1:33:25-től láthatók).

Rólunk írták: Dr. Pallai Károly Sándor a Tudományos Csopa Caféról

Háromrészes interjúsorozatot közölt a kecskeméti Montázs magazin dr. Pallai Károly Sándor irodalomtörténésszel, íróval. A szeptemberi Tudományos Csopa Cafe vendége a következőket mondta rendezvényünkről:

"... Első irodalmárként meghívott a Csodák Palotája, hogy ismeretterjesztő előadássorozatuk keretében beszéljek kutatásaimról, az óceánok és tengerek irodalmáról. Rendkívüli megtiszteltetés volt ez is számomra, hiszen az eddigi előadók az MTA különböző intézeteihez, neves egyetemekhez és kutatóintézetekhez köthető, elismert szakemberek, professzorok voltak és külön öröm volt, hogy az előadást élőben közvetítették az interneten is és a teljes felvétel elérhető és visszanézhető.  


Összegzésként elmondhatom tehát, hogy különleges megerősítést és motivációt jelent minden alkalom, amikor olyanokkal szerepelhetek együtt munkámról, az általam szeretett és lényegesnek tartott dolgokról beszélve, akikre felnézek, és akiket példaképnek tekinthetek."

A teljes riport az alábbi linkeken olvasható (1., 2. és 3. rész), a Csopás látogatás visszanézhető archívumunkban

(fénykép: Tamás Péter)

2016. november 4., péntek

Az örök élet titka - novemberben is várja a nyugdíjasokat a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja


A tudományok szeretete kortalan. Minden hónap utolsó keddjének délelőttjén a nyugdíjasoké a főszerep a Csodák Palotájában. Modern környezetben, a Csopa Playbar (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.) Orion termében találkoznak a korosztály képviselői a Csopa SzTK Szeniorok Tudományos Klubjában.

Töltsünk együtt néhány órát, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat, együtt felfedezve a hétköznapok tudományát. A rendezvény második felében odahaza is elvégezhető kísérleteket ismerünk meg a Richter Gedeon laborban, melyek bemutatása mosolyt csalhat az unokák, barátok arcára.

Vendégünk: Dr. Vellai Tibor (ELTE TTK)
Moderátor: Egyed László

Folytatódik a kémiai időutazás

A Laborkaland online kémiaverseny idei fordulója, azaz a Laborintus célja, hogy a diákokat játékos formában vezesse végig a kémia történetén az ókortól napjainkig. Novembertől Paracelsus laboratóriumában dolgozhatnak a kalandvágyó középiskolások...

Kovács Gábor, vagy ahogy a verseny során elnevezték: Gaberius Ferrerius, a Laborkaland-Laborintus kémiaverseny ikonikus figurája egyáltalán nincs könnyű helyzetben. Miután egy viharos éjszakán fellapozta nagyapja mágikus könyvét, egy föld alatti laboratóriumba került, ahonnan csak a megfelelő feladatok megoldása után tud kiszabadulni. Még szerencse, hogy vele van kedvenc kutyája, Szimat, aki örömmel siet gazdája segítségére, ha elakad.

2016. november 3., csütörtök

Rólunk írták: Közös játékot indít a Budapesti Közlekedési Központ és a Csodák Palotája

Plakát a Móricz Zsigmond körtéren
"A tudomány hónapja alkalmából a BKK érdekes játékkal kedveskedik a közösségi közlekedést használóknak.  Az idén 20 éves Csodák Palotájával együtt népszerűsítik a természettudományokat úgy, hogy játékra hívják az utazókat. November 30-ig 13 budai villamosmegállóban 13 plakátot helyeznek ki, amelyeken játékos formában a tudományok különböző területein mérik fel a közösségi közlekedést használók ismereteit.  Ezek a plakátok néhány megállóban izgalmas flashmobokként is megelevenednek." - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ honlapján

A Játékos Tudomány Mozaik részleteiről a www.csopa.hu/mozaik  weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Értékes nyereményekért folyik a küzdelem, jó játékot minden villamosozónak!

WESSLING - Csopa Science Pub: Az élelmiszerek érzékszervi vizsgálatának fiziológiai alapjai


Második állomásához érkezett a környezet-, az egészségvédelem és az élelmiszer-biztonság területén tevékenykedő WESSLING Hungary Kft.-vel közös sorozatunk. 2016. november 17-én, csütörtökön 18:00-tól újra nyit a Csopa Science Pub, hogy az analitikai cég szakemberétől tanuljunk a Csopa Playbar hangulatos terében. A belépés díjtalan, érdemes kipróbálni a Playbar látványkoktéljainak széles kínálatát. 
Novemberi vendégünk: Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója
Tudománynépszerűsítő előadásának témája: Az élelmiszerek érzékszervi vizsgálatának fiziológiai alapjai
Umami, humulon, lupulon – az egzotikus és képregényhősöket idéző kifejezések az érzékelés, azon belül is az ízlelés, szaglás témakörébe tartoznak, ahogy az ízvakság vagy a feketeállomány is. Dr. Szigeti Tamás János előadásából megtudhatjuk, mi is az ötödik alapíz, hogyan működik a nyelvünk, az érzékelés, milyen szerepet játszanak az agyban található érzékelési központok, mi az az akciós potenciál, illetve mit kell tudni tudományos szemmel az ízek világáról.
Előzetes bejelentkezés és bővebb információ a mak@csopa.hu e-mail címen vagy a 06-1-814-80-50 telefonszámon. 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!