Knédli és tudomány - barangolás a csehországi science centerek nyomában

Az elmúlt napokban tudománykommunikációs vezetőnk Csehországba utazott, hogy tanulmányozza az ottani "Csodák Palotáinak" a működését. Dr. Paszternák András útinaplóját most a Csopamedia is közreadja:

Lassan gördül ki a Danobius EuroCity szerelvénye a Keleti pályaudvarról, az úti cél Brünn főpályaudvara. Gyorsan magunk mögött hagyjuk a hazai majd a szlovák síneket, s már Morvaországban járunk. Kis ismerkedés a dél-morva településsel, s másnap reggel már a nyitást várom a VIDA! Science Centrum bejáratánál. Nem vagyok egyedül, néhány az iskolai síszünetet a tudománynak szentelő család és egy népesebb csoport várja, hogy kilenc órakor felgördüljön a redőny, s elmerülhessen a természettudományok világában. 

Tudomány üvegpalotába rejtve...
Sven Dražan program menedzserrel van találkozóm. Mintegy két és fél órán át ismerkedem a két éve nyitott élményközponttal kíséretében. Bejárjuk a kiállítóteret, benézünk az időszaki kiállításra, megismerem a laborok oktatási programját, s leülünk egyeztetni Lukáš Richter igazgatóval is. Minden vadonatúj, egységes, praktikusan megtervezett, önfeledten játszó kicsik és nagyok népesítik be a teret. Nem hagyom ki az előadóban zajló, az egyensúlyról szóló bemutatót sem. Amikor elköszönök a házigazdáktól, hogy maradjon egy kis idő a játékok kipróbálására is, már tudom, a helyes döntés volt a VIDA-val kezdeni az utazást. Aki Brünn felé jár, üljön fel az 1-es villamosra, utazzon ki a vásárvárosig, s ott keresse meg az egykori D pavilont. Garantáltan élmény lesz az egész családnak a hely meglátogatása, s az alagsorban található éttermet is érdemes betervezni a programba.

Mindent a kéznek, interaktív játéktér a brünni VIDA-ban..



Délután Prága felé veszem az irányt, az elkövetkező napokban itt lesz a bázisom, innen indulok majd délre és északra, felfedezni a többi központot. Csehországban hat-hét science center működik, ezek közül a három legjelentősebb szerepel a bakancslistámon.

Ipartörténet játékosan...
Szerda reggel ismét a prágai főpályaudvaron kezdem a napot, irány Pilzen - kb. egy óra az út -, no nem a híres sör miatt keresem fel a települést, hanem a vasúti járműveket gyártó Škoda ipartelepe mellett tíz éve megnyitott Techmania Science Centerbe vagyok hivatalos. David Lobotka, programrészleg vezető mutatja be az intézményt, hosszasan diskurálunk az oktatási célokról, sikeres módszerekről és a fizikai, kémiai és biológiai laborok által nyújtott szolgáltatásokról. A science centerben elengedhetetlen elemek mellett, ipartörténeti múzeumként is szolgál a gyártócsarnokból kialakított tér. A mozdonymodellek szerelmesei éppúgy megtalálják a nekik szóló részt, mint a nagyvasak szerelmesei. A látványos science show-k itt sem hiányozhatnak, a kiállítótérnben felfedezhetjük az étkezések, a kémia, a bányászat vagy a matematika tudományát is. Van gyerekjátszó rész a kicsiknek, VR-szemüveges attrakciók és egy markológépet is irányíthatunk. Az űrkutatás kedvelőit egy külön épületben várja a Planetárium, a kupola- és földgömbre vetítés mellett egy interaktív tárlat is segíti a témában történő elmélyülést. Ha elfáradunk, a központ hangulatos éttermében, ahonnan szinte az egész tér belátható, megpihenhetünk. Knédlis étel biztos lesz a napi menüben!
Laminátka mozdony és Münchausen emelő...
Tudománytörténeti kerengés Liberecben...
A hosszú vonatozások után csütörtökön a buszra szavazok. Kis metrózás Černý Most végállomásig, átszállás a Liberecbe tartó gumikerekű járműre. Alig telik el hatvan perc, s máris feltűnik a Ješted hófödte csúcsa. Pár perc sétára az autóbusz-állomástól feltárul az IQlandia Science Center világa. Az impozáns kerengő, mely a technológia fejlődését mutatja be az üvegkorlátokon elhelyezett grafikák segítségével köti össze az egykori textilgyár öt emeletét. Minden szinten legalább két kiállítótér és egy-egy játszósarok várja a látogatókat. Van csillagászati terasz, űrkiállítás, az emberi test rejtelmeit bemutató szekció.

Laparoszkópiás műtét az IQlandiában...
Megismerhetjük az otthon és a nagyváros tudományát, átélhetjük az időjárás viszontagságait. Persze, mielőtt nekikezdenék a tíz tematikus tárlat felfedezésének, itt sem hagyom ki a szakmai egyeztetést. Petr Desenský, tudományos és oktatási menedzser és Martina Kutíková, marketing specialista mesél a 400 ezer látogatót vonzó helyről. Külön részt szentelnek a buborékoknak, a pincében kialakított Geolab a földtudományok kincseit tárja az épületben egymás sarkát taposó diákcsoportok elé. A külső és belső vizes attrakciók közül most még csak az utóbbi üzemel, de kárpótlásul vannak Lego-sarkak, nyomozós játék, s a csehszlovák játékipar kedvence a Merkur sem hiányozhat. Az egyik laborban éppen a konyha tudományával foglalkoznak a lelkes diákok, az előadáson rakéták cikáznak a térben. Az étteremben hosszú sor mutatja, ma is sokan választották az IQlandiát programként. Beállok hát én is, ideje ismét valamilyen knédlis finomság után nézni.

Az érzékszervek birodalma...
Az öt nap hamar elrepült, három science center, megannyi új ismeret, szakmai kapcsolat. Ideje hazaindulni, már indul is a vonatom a prágai ötödik vágányról. Ezúton köszönöm a Csodák Palotája ügyvezető igazgatójának a lehetőséget és a cseh science centerek munkatársainak a szívélyes fogadtatást!

Megjegyzések