Hétköznapi csodák mindenkinek - egy ünnepnap képes krónikája

15 szakmai partner a Csopában
November 10-én már nyitás előtt nagy volt a sürgés-forgás az óbudai Csodák Palotájában. Sorra érkeztek szakmai partnereink, akik interaktív standjaikkal a második TUDOMÁNY MOZAIK rendezvényünk kiemelt szereplői voltak. Tíz órára diákok százai tolongtak a bejárat előtt, arra várva, hogy birtokba vegyék két emeletünk kétszázötven tudományokat játékosan oktató eszközét és megismerjék a hozzánk érkezett tizenöt vendégintézmény és szervezet tevékenységét. 
Mamutsimogató a Természettudományi Múzeum standján

Az új dolgokra  szomjas általános- és középiskolások örömmel fedezték fel tematikus egységeinket, melyek ezúttal extra programokat rejtettek.

A Természet műhelyében kapott helyet a Magyar Természettudományi Múzeum. A gyerekek és felnőttek nem csak állatokkal és növényekkel ismerkedhettek, az asztalokon játékok, preparátumok és egyéb érdekességek kaptak helyet. Volt mamutállkapocs, vadkacsa simogató és a gombákról is tanulhattak az érdeklődők. 

A Pagony játékai még a nyitás előtt
Legújabb könyveivel és az ezekhez kapcsolódó társasjátékokkal ellátogatott hozzánk a szomszédunkban boltot nyitó Pagony. Kipróbálhattuk a  Kufli nyomozókat, a Két kis dinó a világ körült, a Rumini Römit, a Bújócskát és a Betűzőt

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Maradék nélkül programját mutatta be, felhívva a figyelmet az élelmiszerhulladékok, az élelmiszerpazarlás mérséklésének fontosságára.

Maradék nélkül a konyhában...
Sokakat vonzott a Drone Prix Hungary bemutatója, mely a Kreatív építési területen kapott helyet. A megfelelő biztonsági intézkedések mellett mindenki kipróbálhatta, milyen irányítani a repülő szerkezetet.

A Tudósok csarnokában a közlekedésé volt a főszerep. A MÁV Nosztalgia standján egy gőzmozdony mellett totó és hasznos információk várták látogatóinkat a különleges vasúti utazásokról. 

A Magyar Vasúttörténeti Park érdekességeire hívta fel a figyelmet másik kötött pályás kiállítónk. Az ovisokat Vasúti kreatív sarok is szórakoztatta. 

A drónok bűvöletében
Parki nosztalgia a sínekről
A repülés szerelmeseinek a Reptár - Szolnoki Repülőmúzeum  csapata szerzett örömteli perceket. A VR-szemüvegek segítségével a pilóták helyébe képzelhettük magunkat. 

Az emeletre érkezve elsőként a Honvédelmi Minisztérium jóvoltával a Magyar Honvédség két katonájával találkozhattunk, akik repülőszimulátorral és lézerlövészettel készültek. 

A szolnoki Reptár csapata a repülés csodáiról

A gazdaságtudomány rejtelmeibe vezetett be a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kitelepülése. Az előbbi helyszínen bankjegyismeretünket mélyíthettük el a számtalan ötletes játék segítségével, volt fotófal és a legügyesebbek még bankjegy brikettet is hazavihettek.
Honvédelmi ismeretek
Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum csapata korabeli egyenruhával és fejtörőkkel készült, melyek segítik az adótudatosságra nevelést. 

A egészségünk védelmének fontosságáról, a különböző megelőző programokról, az újjáélesztés tudományáról hallhattunk a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének lelkes tagjaitól. A medikusok számos területet átfogó bemutatói nagy népszerűségnek örvendtek. 

Ismerkedés a bankjegyekkel az MNB standján


Az adózás történetéről a NAV munkatársaival


Életet menthetsz!


Játéktörténet kicsiknek és nagyoknak
Az Óbudai Múzeum munkatársai tárlataik sokszínűségére hívták fel a figyelmet. Néhány korabeli játékot a helyszínen is kipróbálhattak vendégeink a játéktörténeti gyűjteményből.

A filmforgatások kulisszái mögé pillanthattunk be a Korda Filmpark jóvoltából, tesztelhettünk egy praxinoszkópot is!




Filmes kalandok


Feltárultak a Richter titkai
A Richter Gedeon labor szomszédságában kaptak helyet a kémiás állomások. A Richter Gedeon Nyrt. standján virtuális sétát tehettünk a gyógyszergyár kutatási és termelési egységeiben. 

A Wessling Hungary Kft. Laborkaland programja a közös kísérletezés öröme mellett a kémia hétköznapjainkban betöltött szerepére mutatott rá.


Laborkalandra fel!


Egy újabb csoport a TUDOMÁNY MOZAIKon
Számos csoport kipróbálta a megújult Csodák Palotája további attrakcióit, népszerűek voltak a tematikus tárlatokon zajló interaktív órák, a laborfoglalkozások, a kísérletbemutatók és az élményvetítések is.

A fentieken kívül két fontos mozzanata volt még az élménynapnak. Előadótermünkben megidéztük a science show-k keretében a Csodák Palotája ötletadóját, Öveges Józsefet, aki  ezen a napon, 1895. november 10-én született Pákán.

Intézményünk csatlakozott a Science Centerek és Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából a Glasgow Science Centre által szervezett virtuális kísérlet-lánchoz is.

Különleges volt ez a péntek a Csopában, köszönet szakmai partnereinknek, valamennyi látogatónknak és munkatársunknak, hogy együtt ünnepelhettünk a tudománynépszerűsítés e jeles napján!


(fényképek: Tamás Péter)