2017. január 31., kedd

061.hu: Tudományos- fantasztikus élmények Óbudán: Nézz körül a Csopa Playbarban!

Munkatársaink is megszólalnak a riportban...
"Tavaly májustól a tudomány csodáját már két helyszínen fedezhetjük fel a fővárosban, ugyanis a Camponában lévő, a fizikával foglalkozó Csodák Palotája bővítette tudományköreinek tárházát és az óbudai Csopa Playbarban már a kémiát és a biológiát is megidézik. Az új tudományos komplexumban annyi csoda kapott helyet, hogy még felsorolni is nehéz, de a 061.hu most körbevezet benneteket…" - számol be róla a 061.hu hírportál Szabó Fruzsina Anna és Tihanyi Rita videóriportjában


Szeniorok Tudományos Klubja - Juhász Árpád a Csodák Palotájában

Juhász Árpád a Csopa Playbarban
A 2016 nyarán indított Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja hetedik összejövetelére került sor január 31-én a Csopa Playbarban.

A megjelenteket - köztük számos visszatérő látogatót - Paszternák András klubvezető köszöntötte.

Az első órában interaktív tárlatainkkal ismerkedtek a szeniorok. Az Illúzió kiállításon Kun Veronika, a Newton tárlaton Wang Qi Viktor, a Születés és fogantatás birodalmában Wieland Albert demonstrátorunk kalauzolta a nyugdíjasokat.

2017. január 30., hétfő

Karc FM: Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubjáról a Spájz magazinban

Január 30-án a Karc FM Spájz című délelőtti magazinjában ismerkedhettek meg a rádióhallgatók a Csodák Palotája nyugdíjasoknak szóló élménydélelőttjével, a Csopa SzTK-val. A műsorvezető dr. Paszternák Andrást, a Szeniorok Tudományos Klubjának vezetőjét kérdezte a nyár óta futó sorozat tapasztalatairól. Az adás az alábbi linken hallgatható vissza, a riport a 2. részben 25:56-tól kezdődik.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Csopa SzTK következő összejövetelére, holnap 10 órától a Csopa Playbarban, vendégünk Juhász Árpád geológus. Részletes program itt.

Katolikus Rádió: Ördöglakatok hete a Csopa Camponában

"Fémből, fából, zsinegből készül. Időnként megpróbálja az ember türelmét, de fejleszti a látásmódját, logikáját." Papp Zsolttal a Csodák Palotája tudományos munkatársával az Ördöglakatok Hetén beszélgetett Szentirmai Ágnes, a Katolikus Rádió Életre-való műsorának szerkesztője. A helyszíni riport az alábbi linken hallgatható vissza.

2017. január 29., vasárnap

Debrecenbe kéne menni... - a Csodák Palotája sem hiányozhat a Science No Fiction Tudományfesztiválról

Második alkalommal rendezik meg Debrecenben a Science No Fiction Tudományfesztivált, és annak részeként a First Lego League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat kelet-európai elődöntőjét, amelynek február 4-én és 5-én a Kölcsey központ ad otthont.

A tudományfesztiválon 18 kiállító mutatkozik be, ott lesz például különböző programokkal a Csodák Palotája, a Mobilis Győr és az AGORA Tudományos Élményközpont is. Bemutatkozik a Drónpilóták Országos Egyesülete, és a Puli Space Technologies is, amely a tervek szerint 2019-ben automata robotot küld a Holdra. tovább a teljes cikkre

Farsangi kísérletek az M5-ön

Oxidációs kísérletek... (képek forrása: mediaklikk.hu)
Egy felületi feszültséges, klasszikus Öveges kísérlettel indult a vasárnap reggel az M5-ön. A farsangi tematikus adásban Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kalauzolta a gyerekeket az oxidáció világában. A bemutatók az alábbi linken hatvan napig nézhetők vissza, a Csopás részek 1:19:19-nél, 1:34:57-nél és 1:43:24-nél kezdődnek.
 
Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.
 
A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

2017. január 28., szombat

Csopa SzTK szezonnyitó Juhász Árpáddal - a hónap utolsó keddje 2017-ben is a nyugdíjasoké

Az új esztendőben folytatódik a Csopa SzTK – Szeniorok Tudományos Klubja sorozat a Csodák Palotájában. Január utolsó keddjén ismét találkoznak a nyugdíjasok a Csopa Playbar (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.) Orion termében. Töltsünk együtt néhány órát, fedezzük fel interaktív tárlatainkat, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat. A rendezvény második felében odahaza is elvégezhető kísérleteket ismerünk meg a Richter Gedeon laborban, melyek bemutatása mosolyt csalhat az unokák, barátok arcára.

Egyed László tudományos újságíró vendége ezúttal Juhász Árpád, geológus, a hazai tudományos ismeretterjesztés kiemelkedő személyisége lesz. Az általa készített tévéműsorokból generációk ismerhették meg a természeti jelenségeket. A képernyők előtt ülve, milliók barangolhattak vele a világ számos izgalmas területén. Könyvek, cikkek sokasága őrzi a ma is aktív szakember egzotikus tájakon átélt kalandjait, melyekről ezúttal személyesen mesél majd a Csodák Palotájában.

(A Csopamedia blog Tudomány az életük című sorozatának Juhász Árpáddal készült interjúja itt érhető el.)

Rendezvény időpontja: 2017. január 31., kedd, 10:00

2017. január 26., csütörtök

Kormany.hu: A tudomány körülvesz a Csodák Palotájában

„A tárlat megszervezésével az volt a célunk, hogy láthatóvá tegyük a környezetünk adta kihívásokat, felhívjuk a figyelmet hétköznapi életünk csodáira, szembesüljünk saját felelősségünkkel” – fogalmazott dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke megnyitó beszédében. tovább a teljes cikkre

WESSLING: A tudomány körülvesz – Laborkaland a CSOPA-ban

A Laborkaland program immár hagyományos résztvevője a Csodák Palotája tudományt népszerűsítő kiállításainak. A WESSLING laboratórium internetes kémiaversenye a tavalyi tematikus kiállítássorozaton, azaz a 4 évszak tudományán három alkalommal is részt vett: a Szállingózó tudomány elnevezésű tárlaton a a fagyasztó nélküli fagylalt elkészítéséről esett szó, egy másik alkalommal a virágokat, növényeket indikátor tulajdonságait mutatták be, a szürethez kapcsolódóan pedig a pálinka vizsgálatával foglalkoztak. Ezúttal arra hívják fel a figyelmet, miért fontos a felszíni vizeink vizsgálata. tovább a teljes cikkre

2017. január 25., szerda

Maradék nélkül: Már az élelmiszerpazarlás is téma a CSOPA-ban!

Az informatív anyagok, kiadványok, tablók mellett számos interaktív elem gazdagítja a kiállítást, hogy a gyerekek – de akár a játékos kedvű felnőttek is – gyakorlati tapasztalataik révén sajátíthassák el a legfontosabb tudnivalókat. A Maradék nélkül program „pazarlás-piramisának” segítségével megismerhetik az élelmiszerpazarlásban leginkább érintett termékeket. tovább a teljes cikkre

Promontor Televízió: Ördöglakatok hete a Csodák Palotájában

A kisjátékok asztalánál... (kép forrása: Promontor TV)
A XXII. kerület televíziója látogatott el a Csopa Camponába, ahol Papp Zsolt, oktatásszervezési vezetőnk nyilatkozott az Ördöglakatok hete rendezvényünkről, mely január 16. és 22. között várta a logikai feladványok kedvelőit.

Ördöglakataink folyamatosan kipróbálhatók a Csodák Palotája kiállítóterében, ezért is érdemes benézni hozzánk.

CT - Csopa Tudás: Tudomány és Művészet Kórélettana

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

Tudomány és Művészet Kórélettana címmel szabadon választható, kreditpontos tantárgyat hirdetett meg a Semmelweiss Egyetem Kórélettani Intézete. Az előadásokon vendégeket is szívesen látnak, s a most induló félév előadásainak tematikáit elolvasva ez a lehetőség nagyon vonzónak tűnik.

NÉBIH: A tudomány körülvesz a Csodák Palotájában

Az élelmiszerpazarlás és az erdőtűz megelőzés fontosságáról is szól a Csodák Palotájában tegnap nyílt időszaki kiállítás. A nyolc szakmai partner, köztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), közreműködésével megvalósított tárlat a körülöttünk lévő világ tudományos kihívásaira, elsősorban a természet- és környezetvédelem fő témáira fókuszál. „A tudomány körülvesz” címet viselő interaktív kiállítás augusztus végéig látogatható. tovább a teljes cikkre

2017. január 24., kedd

Civil Rádió: a Csopa SzTK-ról és A tudomány körülvesz kiállításról a Reggeliben

A Civil Rádió Reggeli című napindító műsorában dr. Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetője beszélt a jövő keddi Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubjáról és a ma nyílt A tudomány körülvesz című időszaki kiállításról.


Az interjú két hétig hallgatható vissza az alábbi linkeken:
1. rész (26:00-tól 29:58-ig)
2. rész (0:00-tól 3:00-ig )

A tudomány körülvesz - kiállításmegnyitó a Csopa Camponában

Mizda Katalin, Paszternák András és Oravecz Márton a megnyitón...
Január 24-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a Csodák Palotája és hét szakmai partnerének közös időszaki tárlata a Csopa Camponában.

A sajtó élénk érdeklődése mellett zajló rendezvényen dr. Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetője, A tudomány körülvesz projekt koordinátora köszöntötte a megjelenteket. A tárlatot Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója és dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke nyitotta meg. Beszédeikben mindketten a tudománynépszerűsítés fontosságát, a hétköznapjainkban fellelhető tudás megismerésének nélkülözhetetlenségét hangsúlyozták. A környezet- és természetvédelem aktualitásairól is szó esett.

2017. január 23., hétfő

Kémiáról kicsiknek és nagyoknak - Kémcső Jenő nyugdíjas klubban és gyermekprogramon járt

Utazó kémiai nagykövetünk Kémcső Jenő (Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetője) múlt hét közepén a Bálint Ház Salom nyugdíjas klubjában vendégeskedett, hogy bemutassa a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja programunkat az érdeklődőknek (a sorozat következő részére január 31-én kedden várja az érdeklődőket - további részletek itt). Repper Rita klubvezető meghívására közös kísérletezéssel vártuk a szeniorokat, felelevenítettük a klubtagok Csopa Playbarban tett látogatsát. Spatula Sára (Paszternák-Szendy Barbara, a Bálint Ház programszervezője) mellett Koltai Sonja működött közre a rendezvény sikeres lebonyolításában.

Vasárnap egy gyermekprogramra tért vissza a két kémikus a közösségi házba. A Szarvaska című oktatási élménydélelőttön a legkisebbek mélyedtek el a vegytan ismereteiben, felfedezve a tej, az olaj, a víz, az élesztő és az ételfestékek tudományát. Köszönet a meghívásért Kőszegi Jucinak és Steiner Noéminak, valamint Ligeti Mercédesznek a foglalkozás során nyújtott segítségért.


2017. január 22., vasárnap

Rejtelmes tudomány - kísérletek az M5-ön

Mágneses kísérletek... (képek forrása: mediaklikk.hu)
A tudományok világában kalandoztunk január 22-én reggel az M5 csatorna Ismerd meg! című műsorában. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kísérletei hatvan napig nézhetők vissza az alábbi linken (kísérletek kezdete a felvételen: 1:13:00, 1:32:19 és 1:42:56). Az otthon megismételhető feladatról készült házi videókból egyet-egyet minden alkalommal bemutatnak az adás készítői.
Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.

2017. január 21., szombat

A tudomány körülvesz: Erdőtüzek tudománya - tűzgyújtási szabályok kirándulóknak


Új sorozatunkban A tudomány körülvesz időszaki tárlatunk témái közül szemezgetünk. Elsőként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdőtűz-megelőzési programja szolgál hasznos tanácsokkal:


Babud Jenő képe - Kunfehértó
Tűzgyújtási szabályok kirándulóknak 

Kedves Természetbarátok, Kirándulók! Kedves Tűzrakók!

Nincs jobb, mint egy finom sült szalonna, grillezett zöldség, birkapaprikás szabad tűzön elkészítve vagy egy beszélgetés a tábortűz mellett. De a gondatlanul meggyújtott vagy nem megfelelően eloltott tüzek sok millió négyzetméter erdő, rét, nádas és benne több százezer élőlény pusztulását okozzák. Mindenkinek fontos lenne tudnia, hogy HOL, MIKOR, HOGYAN lehet tüzet gyújtani, HOGYAN kell azt gondosan eloltani és mire kell figyelnünk a tűz használatánál.

HOL GYÚJTHATOK TÜZET

Erdőben elsősorban a kijelölt, kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni, ehhez nem kell külön engedély sem. Ha nem ilyen helyen akarunk tüzet rakni, ahhoz erdőben az erdőgazdálkodó, azon kívül a terület kezelőjének engedélye kell. Védett természeti területen a tűzrakáshoz a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges lehet!

2017. január 20., péntek

CT - Csopa Tudás: Autista híres emberek

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
Tudtad, hogy Newton és Mozart autista volt? Hogy Einsteinnél ennek egy enyhébb változata, az Asperger szindróma jelentkezett? Az autizmus, pontosabban az autizmus spektrumzavar (ASD) meghatározása ma sem teljesen egységes.

2017. január 18., szerda

A tudomány körülvesz - a Csopa Campona új időszaki tárlatának építésén jártunk

Szerda reggel a Csodák Palotája Üzemeltetési Központjának munkatársai és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei hozzákezdtek új időszaki tárlatunk építéséhez, mely jövő keddtől gazdagítja a kiállítóteret.

A Csodák Palotája Campona 2016-ban tematikus kiállításokon mutatta be a négy évszak tudományát tág keretek között értelmezve a tél, a tavasz, a nyár és az ősz fizikai, kémiai, biológiai és technológiai változásait. A 32 szakmai partnerrel történő együttműködés rávilágított arra, hogy érdemes folytatni a hétköznapok apró mozaikjainak felkutatását. E gyűjtés eredménye A tudomány körülvesz sorozat, melynek első – 2017 januárja és augusztusa között megrendezett – fejezetében a természet- és környezetvédelem tematikáját ismerhetik meg az érdeklődők nyolc szakmai partner együttműködésének eredményeként. Az élelmiszerpazarlás, az erdőtüzek problematikája mellett terítékre kerülnek vizeink, állatvilágunk és az időjárás aktuális kérdései is.

2017. január 16., hétfő

Örömet szerezni a kémiával - Kémcső Jenő látogatása a Csupaszíveknél

Pillanatképek a kémiai foglalkozásról...
Tíz évvel ezelőtt kezdtek táncot tanítani fogyatékkal élőknek a Bálint Házban, három éve kézműves foglalkozásokkal is várják a Csupaszíveket

Hétfő délután Kémcső Jenő (dr. Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetője) látogatott el a Csodák Palotájából a program résztvevőihez, hogy Spatula Sárával (Paszternák-Szendy Barbara, a Bálint Ház programszervezője) közösen kémiai kísérletekkel csaljon mosolyt az arcukra. A háztartásban előforduló anyagokkal elvégzett tudományos bemutatók során a jelenlévők megismerkedhettek a só, a cukor, az olaj, az ecet és a tej rejtett tulajdonságaival. Egyes kísérleteket önállóan végezhettek el a különböző korosztályok képviselői, akiket lenyűgöztek a színes oldatok és a látványos folyamatok. A két kémikus munkáját Koltai Sonja segítette. 

Csupaszívek hosszan tartó tapssal mondtak köszönetet a rendhagyó foglalkozásért, a program a hagyományos táncházzal folytatódott Ország József vezetésével.

(fényképek: Berényi Péter)
  

2017. január 15., vasárnap

Hőtani kísérletek - Papp Zsolt az Ismerd meg! adásában

Vegyünk egy gázégőt... (képek forrása: mediaklikk.hu)
Tudományos oktatásszervezési vezetőnk ismét az M5 csatorna gyermekmagazinjában mutatott be néhány, a Csodák Palotája előadásain látható kísérletet. Az adás hatvan napig az alábbi linken nézhető vissza, a Csopás blokkok 18:51-től, 33:42-től és 46:07-től kezdődnek. 

Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.

A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

2017. január 12., csütörtök

Vendég a háznál: Születés kiállítás a Csodák Palotájában

A Kossuth Rádió népszerű műsora, a Vendég a háznál ezúttal a Csopa Playbar Születés kiállításán vendégeskedett. A riportban Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója és dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász, a kiállítás szakmai felelőse mutatja be az interaktív tárlatot. 

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány csoportját Balogh András demonstrátorunk kalauzolta a fogantatás és a születés világában. Az adás hatvan napig hallgatható vissza az alábbi linken.

2017. január 11., szerda

Hazahúzó: "Ez egy álommunkahely!"

Csodák kicsiknek és nagyoknak... (képek forrása: atv.hu)
Szerda este az ATV Hazahúzó magazinjában mutatkozott be a Csodák Palotája mindkét helyszíne. A Csopa Campona kiállítóterében Pataki Attila előadónk, az Öveges teremben és a Csopa Playbarban Papp Zsolt tudományos oktatásszervezési vezetőnk kalauzolta a riportert. A 40 perces adás az alábbi linken nézhető vissza.

Radikális közösségi ismeretterjesztés - Pintér Gergő matematikus a Csodák Palotájában

Pintér Gergő matematikus a tudományág szépségeiről beszélt...
A MateMorfózis radikális ismeretterjesztő sorozat alapítója, Pintér Gergő (MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet) matematikus volt az idei első Tudományos Csopa Cafe vendége.
Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetőjének nyitógondolatai után ismét a kutatók munkájával ismerkedtünk a Csodák Palotájában. Az első alkalommal - a Galileo Webcast által - a Facebookon közvetített beszélgetés és tudománynépszerűsítő előadás során betekintést nyerhettünk a matematikával foglalkozó szakemberek hétköznapjaiba. Megtudhattuk, mi motiválja vendégünket kutatómunkája során, hogyan kapcsolódik össze a tudományos tevékenység az oktatással, az ismeretterjesztéssel és a zenével.

2017. január 8., vasárnap

Rádióinterjúk a Csodák Palotája újdonságairól

A hét folyamán két alkalommal is hallhatók voltunk az éterben. Kedden a Lánchíd Rádió délelőtti magazinműsorában, szombaton az ÉRD FM hullámhosszán számolt be dr. Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetője a Csodák Palotája újdonságairól. Esett szó az Öveges emlékfalról, a Csopa Campona előadótermének megújuló energiákról szóló műhelyfoglalkozásáról, a 2017-ben folytatódó Tudományos Csopa Caféról és a készülő természetvédelmi időszaki tárlatról. 

Mire emlékszünk majd január 8. reggeléről? - A -28,1 °C-os hidegrekordra és a Csodák Palotája kísérleteire!

Forró pillanatok egy hideg reggelen (képek forrása: mediaklikk.hu)
Vasárnap kora reggel ismét kísérletekkel vártuk a kinti hideg helyett az M5 csatorna Ismerd meg! műsorát választó gyerekeket. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk ezúttal sem hiányozhatott a stúdióból. Elektromos és tüzes bemutatói hatvan napig az alábbi linken érhetők el (Csopás blokkok kezdete: 1:22:27, 1:37:09 és 1:43:07).

A Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.

A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

2017. január 5., csütörtök

Promontor Televízió: Mars kiállítás a Csodák Palotájában

A XXII. kerületi Promontor Televízió stábja forgatott a Csopa Camponában a január 10-ig megtekinthető időszaki tárlatunkon, mely a Vörös bolygó rejtelmes világát hozza közelebb a látogatókhoz. A riportban Serfőző Andrea, a Csodák Palotája Campona és Breuer Zsófia, a National Geographic marketing vezetői nyilatkoznak az együttműködésben megvalósított projektről. 


2017. január 1., vasárnap

Csopás kísérletekre ébredt az ország 2017 első reggelén

Tojásos és lufis kísérletek... (képek forrása: mediaklikk.hu)
Az új év első vasárnapjának reggelén Papp Zsolt kollégánk köszöntötte a Csopa részéről a 2017-es esztendőt az M5 csatorna Ismerd meg! magazinműsorában. Tudományos oktatásszervezési vezetőnk ezúttal is látványos kísérleteket válogatott a forgatásra.

Hatvan napig az alábbi linken nézhetők vissza a Csodák Palotája népszerű bemutatói (a kísérleti blokkok kezdete a videón: 1:13:26, 10:26:26 és 1:45:25)

Csopamedia - így blogoltunk 2016-ban

Az idei első bejegyzésben visszatekintünk a magunk mögött hagyott esztendőre: a Csopamedia blog  215 bejegyzésben igyekezett bepillantást engedni a Csodák Palotája kulisszái mögé, beszámolt rendezvényeinkről, szemlézte a rólunk megjelent írásokat, riportokat, teret engedett a tudománynépszerűsítés iránt elhivatott vendégszerzőknek. Mint a havi bontás mutatja a cikk végén, a legtöbb poszt novemberben született, a legkevesebb időnk januárban jutott a blogolásra.

Olvasótáborunk fokozatosan növekedett, decemberben értük el a legtöbb Csopa iránt érdeklődőt, átlépve a bűvös, havi 10 ezer kattintást. Elsősorban Magyarországról keresték fel az internetes naplónkat, szép számmal akadtak érdeklődők Szlovákiából, Szerbiából és Romániából is. Sokan a Facebookról klikkeltek át hozzánk, illetve a Csodák Palotája hivatalos weboldaláról, a www.csopa.hu oldalról jöttek lapunkra.

Boldog, ismeretterjesztésben gazdag 2017-es évet minden Olvasónknak!