2017. február 28., kedd

Mosolyt csalni a nyugdíjasok arcára... - pillanatképek a februári Csopa SzTK-ról

Csopa SzTK a Richter Gedeon laborban
Kis csapat érkezik kora reggel a Csopa Playbarba. Egy közeli idősek otthona lakói töltik nálunk a délelőttöt a Szeniorok Tudományos Klubjában. Tíz órára befutnak az egyéni látogatók, összeáll a mai csapat. Paszternák András klubvezető eligazítása után a három interaktív kiállítás felé veszik az irányt vendégeink. A Születés a legnépszerűbb, itt Wieland Albert demonstrátorunk vezeti az érdeklődőket. A Newton kiállításon Kun Veronika, az Illúzióban Philipp Sámuel válaszol a felmerülő kérdésekre. Az egy óra gyorsan elrepül a tudományos játékterekben.

2017. február 26., vasárnap

Másoktól tanulni 3. - A cirkuszpedagógia titkai

Több mint százötven pedagógus - köztük Tudományos Oktatási Központunk vezetője - vette az irányt a Fővárosi Nagycirkusz felé vasárnap délután, hogy részese legyen az első hazai Cirkuszpedagógiai műhelyfoglalkozásnak. A kőcirkusz vendégei elsőként a Cirkuszi szomszédolás című, káprázatos akrobata mutatványokat felvonultató műsort tekintették meg. A színes, szinházi elemekkel gazdagított produkcióban, a környező országok művészei varázsolják el a közönséget a kétórás program keretében. 

Emlékező fém és egyéb érdekességek az Ismerd meg!-ben

"Lángoló" kísérletek... (képek forrása: mediaklikk.hu)
A korán kelők ismét Csopás kísérletekkel találkozhattak az M5 csatorna vasárnapi magazinjában. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk bemutatói 1:30:18-tól és 1:41:50-től nézhetők vissza hatvan napig az alábbi linken

Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.
 
A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

Másoktól tanulni 2. - Alkotópedagógiai workshop Nagykovácsiban

Közösségben alkotni... (képek forrása: makerspace.hu)
Folytatva a hónap elején, a szentendrei Skanzenben elindított tanulási sorozatunkat, Marketing és Tudományos Oktatási Központunk kollégái ezúttal Nagykovácsiba utaztak, hogy a Makerspace.hu csapatától tanuljanak az alkotópedagógia módszereiről. 

A Jövő iskolája című workshopra és szakmai napra a Makerspace digitális közösségi alkotómuhelyében került sor. A jelenlévők megismerhették az alkotó mozgalmak szemléletmódját és a hazai elterjesztésükre készült terveket. A műhelyfoglalkozás keretében a résztvevők ki is próbálhatták az alkotás örömét.

Köszönjük a szívélyes vendéglátást!

2017. február 25., szombat

Már az űrkutatók is a Csodák Palotájába járnak! - MANT Űrakadémia Klub a Csopa Playbarban

Bacsárdi László köszönti a MANT Űrakadémia Klub résztvevőit
Csütörtök délután az űrkutatásé volt a főszerep a Csopa Playbar rendezvénytermében. Itt került sor a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Space Generation Advisory Council (SGAC) több éve sikerrel futó MANT Űrakadémia Klub sorozatának szezonnyitó rendezvényére.

Az űr iránt érdeklődő fiatalok számára, a két szervezet által indított programon elhangzó előadások az űrtevékenység sokszínű világába engednek betekintést, mely érdekes lehet jogász, orvosi vagy mérnöki nézőpontból is.  

2017. február 23., csütörtök

Laboratorium.hu: SZTK-labor és Kémcső-klub

"Kedves Olvasók! Bevalljuk, a cím némileg félrevezető. Rögtön elnézést is kérnénk tehát azoktól, akik ebben az írásban keresnék a szakorvosi rendelő laboratóriumát. Valójában partnerünk, a Csodák Palotája Playbar egyik remek kezdeményezését szeretnénk népszerűsíteni. A Szeniorok Tudományos Klubja ugyanis kísérletezésre hívja az érdeklődőket a Richter Gedeon laborba. A Kémcső Klub pedig az iskolásokat várja..." tovább a teljes cikkre

Csopa SzTK – 2017. február 28., 10:00: A vízivás veszélyei, avagy miért halnak meg a maratoni futók

A januári Csopa SzTK sikerén felbuzdulva tovább folytatódik a Szeniorok Tudományos Klubja sorozatunk.

A hónap utolsó keddjén ismét találkoznak a nyugdíjasok a Csopa Playbar (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.) Orion termében. Töltsünk együtt néhány órát, fedezzük fel interaktív tárlatainkat, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat. A rendezvény második felében odahaza is elvégezhető kísérleteket ismerünk meg a Richter Gedeon laborban, melyek bemutatása mosolyt csalhat az unokák, barátok arcára.

Egyed László tudományos újságíró vendége ezúttal Rosivall László, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Kórélettani Intézetének a vezetője, egyetemi tanár lesz. A beszélgetés témája: A vízivás veszélyei, avagy miért halnak meg a maratoni futók.

(A Csopamedia blog Tudomány az életük című sorozatának Rosivall Lászlóval készült interjúja itt érhető el.)
 


Rendezvény időpontja: 2017. február 28., kedd, 10:00

2017. február 22., szerda

Petőfi TV - Én vagyok itt: "Van egy hely, ahol próbára tehetjük érzékeinket..."

Tudomány és szórakozás a Csodák Palotájában...(képek forrása: mediaklikk.hu)
A napokban a Petőfi TV csapata forgatott nálunk a Csopa Camponában. Az érzékekkel kapcsolatos riport hatvan napig az alábbi linken tekinthető meg, a Csopás rész 40:34-nél kezdődik. Vendégeinket Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kalauzolta a kiállítótérben.

Csopa TRAFFIC - Indóház: Közlekedéstudomány a Csodák Palotájában

Ki az, akit nem varázsolnak el a pályaudvarra behaladó mozdonyok, a több száz utast messzi tájakra eljuttató repülőgépek vagy a várost keresztül-kasul átszelő autóbuszok?

Magyarország vezető vasúti magazinjával, a 2005 óta megjelenő Indóházzal és az iho.hu népszerű közlekedési hírportállal együttműködve ismeretterjesztő sorozat indul a Csodák Palotájában.

Amikor a Pilis a Csodák Palotájába költözött - így indult a Csopa GEOlab programsorozat

Böszörményi Sándor a Csopa GEOlab nyitórendezvényén
Sokat látott tudománynépszerűsítőként azon tűnődöm kedden este 17:55-kor, vajon mi újat ad majd a lassan kezdődő Csopa GEOlab

Alig telik el tíz perc a Richter Gedeon laborban zajló foglalkozásból, s hirtelen egy nagyon fura érzés kerít hatalmába: Érzem a lábamon a bakancs szorítását, s ott túrázom az előadóval, Böszörményi Sándorral a Pilis hegyei között. Meg-megállunk, köveket gyűjtünk, elgondolkodunk egy-egy talajszelvényt, kőzetrepedést látva.

Körbenézek a laborban, s megállapítom, mindannyian együtt repülünk a geográfus szakemberrel ezen az estén. Az asztalnál elvégzett kísérletek, a látványos bemutatók, a túrázás során a foglalkozásvezető által képszített fényképek, a táblára rajzolt keresztmetszeti kép, mind-mind lépésről lépésre visz közelebb bennünket a karszthegységek titokzatos világához. Ki gondolta volna, hogy ennyi minden érdekesség rejtőzik a mészkövekben?

2017. február 20., hétfő

CT - Csopa Tudás: Öngyilkosságba kergeti a rákos sejteket az új leukémiaellenes szer

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
 
Kiemelten foglalkozott a Nature azzal a rákellenes gyógyszerjelölttel, amelyet magyar vezetéssel fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport. Az új szer az úgynevezett programozott sejthalál folyamatát serkenti. A programozott sejthalál (idegen szóval apoptózis) az állatokban és az emberi szervezetben is folyamatosan zajló, természetes folyamat, amely a sérült, fertőzött vagy daganatos sejtek „öngyilkosságát” teszi lehetővé.

A Servier Kutatóintézet Zrt. által létrehozott gyógyszerjelölt-molekula több olyan előnyös tulajdonsággal is bír, amilyennel a korábbi, hasonló hatású szerek nem. Tovább az MTA weboldalán olvasható teljes cikkre

Ismerd meg! a kísérletek világát az M5-ön

Titkosírás és egyéb izgalmak a stúdióban... (képek forrása: mediaklikk.hu)
Vasárnap reggel ismét Csopás kísérleteket mutattunk be a tudományok iránt fogékony gyermekeknek. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk az odahaza elvégezhető feladatok mellett ezúttal is gondoskodott arról, hogy a stúdióban minden tekintet rá szegeződjön. Az adás hatvan napig nézhető vissza az alábbi linken, a Csodák Palotája kísérletei 1:34:40-nél és 1:43:00-nál kezdődnek.

Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.
 
A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.Márciusban ismét Tudományos Csopa Cafe - vendégünk dr. Deák Andrea kutatócsoport-vezető


A nemzetközi nőnaphoz közeledve a Tudományos Csopa Cafe márciusi rendezvényén a kutatónők mindennapjaival ismerkedünk. Vendégünk dr. Deák Andrea, kutatócsoport-vezető, tudományos főmunkatárs (MTA TTK  Szerves Kémiai Intézet, “Lendület” Szupramolekuláris Kémiai Kutatócsoport).

Az ismeretterjesztő előadás témája a Szépség és tökéletesség a molekulák világában: 
Az ember ősidők óta keresi a szépet, az esztétikumot a körülötte lévő világban. Az antik görög filozófusok szerint a szépség a részek arányában és a megfelelő elrendezésében nyilvánul meg. A látható szépséget a természetben, az emberi alkotásokban és a különböző tudományokban a szimmetria fejezi ki. A szimmetriával lépten-nyomon találkozunk mindennapjainkban, de életünk nagy rohanásában csak ritkán vesszük észre jelenlétét. A kristályok szépsége és sokfélesége mindig is foglalkoztatta az embereket. A kristályok a szimmetriák felhasználásával, az atomok, ionok vagy molekulák háromdimenziós ismétlődésével épülnek fel és az így kialakított belső szerkezet határozza meg a tulajdonságokat. Ebben az ember számára közvetlen érzékeléssel nem látható molekuláris világban, a szimmetria által meghatározott szépség és rend uralkodik. A szépség és tökéletesség másik jelképe az arany, már a középkori alkimistákat is elbűvölte, napjainkban pedig hasznos tulajdonságú óriásmolekulák építőeleme. Az előadásban bemutatásra kerülnek a kutatómunkánk során előállított aranytartalmú óriásmolekulák és a belőlük létrehozott kristályok, melyek az esztétikai élményen túl kivételes tulajdonságokkal is rendelkeznek. Látni fogjuk azt is, hogy ezek az aranytartalmú szupramolekulák érzékenyek a körülményekre, képesek megváltoztatni a szerkezetüket és módosítani az UV-fénnyel előhívható lumineszcens színüket. Az előadás eléri célját, ha hatására a résztvevők új nézőpontból fogják szemlélni a körülöttük lévő világot és talán az is kiderül, hogy miért is szép a kémia, a molekulák világa. 

2017. február 17., péntek

Versengés a Playbarban - a III. Playbar Amatőr Csocsóbajnokság eredményei

A legrátermettebb csocsósok...
Február 16-án került megrendezésre a III. Playbar Amatőr Csocsóbajnokság a Csopa Playbarban. Hat csapat két csoportban mérkőzött egymással. A Tóth Bence projektfelelős által koordinált küzdelem az alábbi eredménnyel zárult:

1. helyezett: S-Team Se csapat
2. helyezett: Vadmacskák csapat 
3. helyezett: Villámkéz csapat
4. helyezett: Over Kill csapat
5. helyezett: S J G csapat
6. helyezett: Retek Répa csapat

2017. február 16., csütörtök

Csopa csók - szerelmes este a Csodák Palotájában

Szerelmes szívek...
Ritkán látni annyi csókot elcsattani a Csopa Campona kiállítóterében, mint a tradícionális Valentin-napi programunkon. A Csopamedia blog száguldó riportere két helyszínünk Bálint-napi kínálatából az utóbbit választotta.

Délután öt órától egészen huszonkét óráig vártuk a randizó párokat, akik együtt próbálhatták ki az ez alaklomra összeállított Így játsszátok párban útvonal játékait a több mint 100 interkatív eszközzel felszerelt kiállítótérben. A tudásra szomjazók a Tudományos Csopa Cafe különleges rendezvényén tanulhattak a társadalmi kapcsolatokról, törésvonalakról és a közösségi hálózatokról, valamint egy kutatóházaspár mindennapjait is megismerhették.

Az est folyamán egymással is versenghettek a párok. A Szerelem a tudományban vetélkedőn három-három páros mérkőzöt négy fordulóban Serfőző Andrea, Csopa Campona marketingvezető és Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetőjének irányításával. A kvízkérdésekből, ügyességi feladatokból álló vetélkedő idén is nagy sikert aratott. 

2017. február 15., szerda

Közösségi hálók bűvöletében - így telt a Bálint-napi rendhagyó Tudományos Csopa Cafe

Koltai Júlia és Kmetty Zoltán a Csodák Palotájában
A Csodák Palotájában randizó párok és a szociológia tudománya iránt érdeklődő látogatók töltötték meg a Csopa Cafe asztalait február 14-én, a tizennegyedik Tudományos Csopa Cafe alkalmából. A 2015 őszén indult sorozat történetében először láttunk vendégül egy kutatóházaspárt. A Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetője által moderált beszélgetésen megtudhattuk, hogy Koltai Júlia (MTA TK Szociológiai Intézet, ELTE TáTK Emprikus Tanulmányok Intézete) és Kmetty Zoltán (ELTE TáTK Szociológia Intézet, MTA-ELTE Peripato kutatócsoport) miért lett kutató, mi motiválja a szakemebereket mindennapi munkájuk során. Hallhattunk közös és külön-külön végzett vizsgálataikról, a szociológia aktuális kérdéseiről és az idehaza születő eredmények nemzetközi szintéren történő bemutatásáról. Szóba került a társadalomtudományok és a politika kapcsolata, megtudtuk, miként befolyásolják a kutatások eredményei a tudatos gyermeknevelést egy szociológus házaspár esetében. 

2017. február 14., kedd

M5: A hajítógép és lejtő fizikája

Kísérletezés közben... (képek forrása: mediaklikk.hu)
Az M5 csatona Érettségi 2017 című műsorában Kiss Csaba előadónk beszélt a hajítógép és a lejtő fizikájáról a Csopa Campona Öveges termében. Az adás az alábbi linken érhető el hatvan napig (a Csopás rész 4:04-nél kezdődik a felvételen).

A ritmus tudománya - folytatódik tudományos-szórakoztató sorozatunk a Csopa Science Pub


Március 9-én, csütörtökön 18:00-tól folytatódik Csopa Science Pub tudománynépszerűsítő sorozatunk a Csopa Playbarban.

Szezonnyitó rendezvényünk vendége Szanyi Péter, a JamSchool dobsuli vezetője, témánk A ritmus tudománya. Látványkoktéllal, könnyed, tudományos beszélgetéssel és elektroakusztikus dobbemutatóval várjuk az érdeklődőket.


Teljesítményorientált világunk számos kihívás elé állít bennünket, ha nem tanulunk elég jól, ha nem elég koordinált a mozgásunk a sportban, ha nem tudunk folyamatosan összpontosítani, könnyen hátrányba kerülhetünk. Mi köze mindennek a doboláshoz? A dobolás egyszerre fejleszti a koncentrációt és a koordinációs képességet, mindezt játszva, zenei környezetben. Kedvenc zenéink elsajátítása során oldódnak a bennünk kialakult gátlások, növekszik az önbizalmunk. A közös jammeléssel megtapasztalhatjuk a dobolás közösségformáló erejét, megtanulunk másokkal együttműködni, fejlőnek szociális készségeink. 

Belépőjegy ára: 1900 Ft, mely magában foglalja a hangszeres beszélgetésén való részvételt, valamint egy Playbar látványkoktélt.

Előzetes bejelentkezés és bővebb információ a tok@csopa.hu e-mail címen vagy a 06-1-814-80-60 telefonszámon.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!