2017. március 26., vasárnap

Knédli és tudomány - barangolás a csehországi science centerek nyomában

Az elmúlt napokban tudománykommunikációs vezetőnk Csehországba utazott, hogy tanulmányozza az ottani "Csodák Palotáinak" a működését. Dr. Paszternák András útinaplóját most a Csopamedia is közreadja:

Lassan gördül ki a Danobius EuroCity szerelvénye a Keleti pályaudvarról, az úti cél Brünn főpályaudvara. Gyorsan magunk mögött hagyjuk a hazai majd a szlovák síneket, s már Morvaországban járunk. Kis ismerkedés a dél-morva településsel, s másnap reggel már a nyitást várom a VIDA! Science Centrum bejáratánál. Nem vagyok egyedül, néhány az iskolai síszünetet a tudománynak szentelő család és egy népesebb csoport várja, hogy kilenc órakor felgördüljön a redőny, s elmerülhessen a természettudományok világában. 

2017. március 25., szombat

Érintőképernyős asztalok a Csopa Playbarban

Modern technika a Csopa Playbar közösségi terében... (kép forrása: nava.hu)
Az M5 csatorna Érettségi 2017 című műsorában Ligeti Dávid, a Csodák Palotája IT menedzsere mutatta be 27 darab érintőképernyős asztalunkat az informatika iránt érdeklődőknek. Az eszközöket bárki kipróbálhatja reggel tíz és este tíz között mindennap a Bécsi út 38-44. második emeletén. Az adás a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán nézhető vissza az alábbi linken, a riport 20:50-től kezdődik. 

2017. március 24., péntek

Digitális egészség 3. - A genetikai vizsgálatok jövőjéről

A The Medical Futurist harmadik alkalommal közvetített online a Csodák Palotájából. Ezúttal a genetikai vizsgálatoké volt a főszerep.

Dr. Meskó Bertalanról:
"Azon dolgozom, hogy orvosi jövőkutatóként globálisan csökkentsem az egészségügy és a digitális technológiák közötti űrt. Könyveim, My Health: Upgraded és The Guide to the Future of Medicine, erről a küldetésről szólnak. Nemzetközi díjnyertes angol blogot írok, a világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója vagyok a Semmelweis Egyetemen, és a Webicina.com vezetője."

Közérthetően az atomenergiáról - tudósítás a Csopa Atomenergia Info sorozat nyitórendezvényéről

Hárfás Zsolt és Paszternák András új sorozatunk indításakor...
A hírekben szinte naponta hallunk az atomerőművekről. A Csodák Palotája új sorozata, melyet szakmai partnerünkkel, az Atomenergiainfo.hu-val közösen indítottunk, közérthető formában mutatja be az atomenergia tudományát.

Csütörtök este a Csopa Playbar laborjában került sor az első ismeretterjesztő előadásra. A résztvevőket Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte, hangsúlyozta, hogy ezekben a hetekben számos új program veszi kezdetét a science centerben, egyrő nő azon tudományágak száma, melyek bekerülnek a Csopa oktatási programjába.

2017. március 23., csütörtök

Galileo Webcast: Új Youtube-csatornán a Tudományos Csopa Cafe eddigi előadásai

A Tudományos Csopa Cafe online közvetítéseit biztosító Galileo Webcast csapata folyamatosan tölti fel tudománynépszerűsítő előadásokban gazdag archívumát a YouTubera. Sorozatunk csatornája az alábbi linken érhető el. Mostantól könnyedén, egy helyen nézhetők  vissza a közös kávézások. 


2017. március 22., szerda

Elveszett két PET-palack! - Országos rajzpályázat indul a víz világnapja alkalmából

Mit keres két műanyagpalack a természetben? Peti és Petra bizony rendesen eltévedtek. Nem is érzik jól magukat a patakparton és a folyóvízben, legszívesebben egy szelektív kukában pihennének. A környezetvédelmi laboratóriumot is működtető, az idén 25 éves WESSLING Hungary Kft. a víz világnapja alkalmából országos rajzpályázatot hirdet gyermekeknek. A versennyel folyó- és állóvizeink védelmére kívánják felhívni a figyelmet. A pályázatra egy-egy rajz feltöltésével jelentkezhetnek a gyerekek a www.petiespetra.hu honlapon.

Évente több milliónyi műanyagpalack úszik le a Tiszán, jelentős részük fennakad az ártéri erdők aljnövényzetében, komoly károkat okozva a környezetben. A WESSLING laboratórium tavaly a PET-Kupa támogatójaként mintát vett az érintett folyószakaszból, a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyagpalackok gyártásához használnak.

Csopa GEOlab hírek: Mészkőbe rejtett tudomány + A geológus válaszol

Böszörményi Sándor a táblánál...
Kedden este a mészkő rejtelmeivel ismerkedhettek mindazok, akik a Csopa GEOlab második összejövetelére érkeztek az óbudai Csodák Palotájába. A februári foglalkozáshoz hasonlóan ismételten fehér köpenybe öltöztek a földtudomány kedvelői.  Böszörményi Sándor geográfus ezúttal a budai hegyek mészkőkincseinek nyomába eredt. A látványos felvételekkel színesített bemutatót helyben elvégezhető kísérletek és ásványtani minikiállítás egészítette ki. A laikusok számára is érthető magyarázatok a geológia tudományát hozták közelebb az érdeklődőkhöz. 

Másoktól tanulni 4. - Múzeumpedagógiai továbbképzés a Természettudományi Múzeumban

A továbbképzés résztvevői (képek forrása: MTM)
A múlt héten ismét másoktól tanultunk, a részletek kiderülnek Tóth Zsolt előadónk és foglalkozásvezetőnk írásából:


A Csopa kis csapata március 16-án a Magyar Természettudományi Múzeumba látogatott, Ahol a gyermekpszichológia és a múzeumpedagógia legújabb eredményeit és módszereit ismerhettük meg.

A továbbképzésen dr. Kolosai Nedda az ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszékének adjunktusa beszélt a legkisebb korosztály múzeumi neveléséről, majd dr. Heves Andrea pszichológus mondta el, hogy milyen lehet kamasznak lenni a kiállítótérben.

2017. március 21., kedd

Vasúttörténeti csemege a Csodák Palotájában - elindult a Csopa TRAFFIC - Indóház sorozat

T. Hámori Ferenc és Paszternák András
Vasútbarátok töltötték meg kedden este a Csopa Playbar rendezvénytermét. A Csopa TRAFFIC - Indóház közlekedéstudományi sorozat nyitórendezvényén megjelenteket Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte. T. Hámori Ferenc, az Indóház című lap és az iho.hu tematikus hírportál főszerkesztője a gőzösöktől indulva a dízelvontatás eszközein keresztül a villanymozdonyokig vázolta a hazai sínek nagyvasainak történetét. Tette mindezt lebilincselő módon, számos érdekességet és anekdótát megosztva az egyes típusokról. A közönség soraiban a nyolcéves mozdonyfüggőktől a nyugdíjas szakemberekig valamennyi generáció tagjai jelen voltak.

2017. március 19., vasárnap

Tüzes és világító kísérletek a képernyőn

Látványos kísérletek... (képek forrása: mediaklikk.hu)
Az Ismerd meg! gyerekmagazinban Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kísérletezett ma reggel. Az adás hatvan napig nézhető vissza az alábbi linken, a Csopás bemutatók 1:31:08-nál és 1:40:56-nál kezdődnek.

Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.

A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

2017. március 18., szombat

Hírünk a nagyvilágban: Csopa Playbar a Ynet ajánlójában

Az izraeli ynet.co.il hírportál budapesti látnivalókat kínál olvasóinak, köztük a Csopa Playbar attrakcióit. A cikk itt olvasható, a képes ajánlóban 1:32-nél tűnik fel a Csodák Palotája új helyszíne.

Kutatók a Csodák Palotájában – Nézd vissza a Tudományos Csopa Cafe beszélgetéseit!

2015 novemberben indult útjára a Tudományos Csopa Cafe a Csodák Palotájában. Minden hónap második keddjén kutatókat látunk vendégül, igyekszünk megismerni munkájukat és a tudományágukban elért eredményeiket. A beszélgetéseket ismeretterjesztő előadás követi.


Az eddigi közös kávézások visszanézhetők a világhálón:

    A sorozat szakmai partnere a Kutató Tanárok Országos Szövetsége.
     Online közvetítés és rögzítés: Galileo Webcast

    2017. március 17., péntek

    Korongcsata a Csopa Playbarban

    Helyszíni beszámoló egy fantasztikus hangulatú crokinole bajnokságról:
    Örvénylő és pattanó kísérletek

    Kísérletek varázsa... (képek forrása: mediaklikk.hu)
    Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk vasárnapi kísérletei ezúttal sem maradtak el az M5 csatorna Ismerd meg! című műsorában. Az adás hatvan napig visszanézhető az alábbi linken, a Csodák Palotája bemutatói 14:25-nél és 34:33-nál kezdődnek.

    Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.

    A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

    A Nébih játéksorozatot indít az erdőtűz megelőzésére

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén is egyhetes játéksorozatot indít közösségi oldalán március 20-ától, hogy az érdeklődők játékos formában elsajátíthassák az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

    A Nébih Firelife programjának legfőbb célkitűzése a lakosság ismereteinek bővítése, tájékoztatása a biztonságos tűzhasználatról, ennek szellemben jött létre a Csodák Palotája és a Nébih együttműködésében az augusztus végéig látogatható tárlat, amely a tudományos kihívásokra, elsősorban a természet- és környezetvédelem fő témáira fókuszál.

    "A tudomány körülvesz" címet viselő interaktív kiállítás egyik meghatározó témája az erdőtűz-megelőzés, amellyel játékos feladatok révén ismerkedhetnek meg a látogatók - közölte a hivatal. Tovább a teljes cikkre


    Digitális egészség 2. - a The Medical Futurist ismét a Csopából streamelt


    Dr. Meskó Bertalanról és sorozatáról bővebben: 
    The Medical Futurist - Dr. Meskó Bertalan élőben a Csodák Palotájából

    Korábbi online adások itt

    Csodák Palotája a Bolyai Természettudományi Csapatverseny díjátadóján

    A Csodák Palotája díjait Serfőző Andrea marketinges kollégánk adta át
    A népszerű országos Bolyai Csapatversenyeket a matematika, a magyar nyelv és irodalom tantárgyak mellett 2014 tavaszától természettudományos témakörben is megrendezik. A Bolyai Természettudományi Csapatverseny a 3-4 és 5-8 évfolyamokon az aktuális természetismeret, biológia, kémia, fizika, földrajz tantárgyak anyagára épül. Az idei döntőre 2017. március 11-én a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban került sor, ahol az ünnepélyes megnyitón a Csodák Palotája, mint a verseny egyik támogatója is részt vett. 

    Ezúton is gratulálunk minden részvevőnek és a díjazott csapatoknak!

    Tudós Társaság - A kíváncsi ember magazinja: A tudomány körülvesz

    A tudomány körülvesz... (képek forrása: mediaklikk.hu)
    Az M5 csatorna Tudós Társaság című magazinjának stábja a Csodák Palotája időszaki tárlatán, A tudomány körülveszen járt. A riportban Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk és szakmai partnerünk részéről Nagy Dániel, a NÉBIH erdészeti részlegének munkatársa szólal meg. A környezet- és természetvédelmi kiállításon az erdőtüzek problematikájával is foglalkozunk egészen augusztus végéig a Csopa Camponában. Az adás hatvan napig nézhető vissza az alábbi linken

    2017. március 14., kedd

    Hapπ day!!!

    A tudomány egyik egyik leghíresebb számát mindenki látta már valahol, sőt talán még az is világos, hogy a kör kerülete és területe is kiszámolható vele. De hitted volna hogy a szivárvány, a DNS kettős spirál vagy épp az elektromágneses hullámok leírásánál is fontos tényezőt az egész világon megünneplik a mai napon? A π nap Larry Shaw fizikusprofesszor fejéből pattant ki. Már több, mint 25. éve ünneplik meg minden március 14-én a "legsokoldalúbb" irracionális számot. Ezen a napon rendszerint konferenciákkal, vetélkedőkkel és rendezvényekkel tisztelegnek a 3,14... előtt. Az angolszász területeken ünneπ gyümölcsös πtéket készítenek és fogyasztanak az ünnepelni vágyó kutatók és érdeklődők, míg hazánkban tradicionálisan π-naπ πknikkel emlékeznek meg Einstein születésnapjáról és a π-ről az ünneplők.

    forrás: Tóth Zsolt cikke a vidamtudomany blogon

    2017. március 11., szombat

    Rólunk írták: Tudomány, szórakozás és egy életre elegendő Facebook-profilkép

    (kép forrása: Szupervumen.hu)
    "Gyerekként imádtam a Csodák Palotáját. A mai napig fel tudom idézni a kísérletek, látványosságok többségét, a futópályától kezdve, a hőkamerán át, az ujjakat “megpuhító” bársonyhárfáig, aminek a hatását otthon a ruhaszárító rácsainak simogatásával próbáltam meg reprodukálni. Mégis csak most, nyitás után majdnem egy évvel értesültem róla, hogy létezik egy másik CsoPa is."

    "Itt ugyanis nem csak hangzatos klisé a “Szórakozás az egész családnak!”, szinte minden korosztályra és érdeklődési körre gondoltak."

    2017. március 10., péntek

    Digitális egészség - a The Medical Futurist első élő közvetítése a Csopából


    Dr. Meskó Bertalanról és sorozatáról bővebben:
    The Medical Futurist - Dr. Meskó Bertalan élőben a Csodák Palotájából

    A ritmusok tudományáról tanultunk - hangulatjelentés az ötödik Csopa Science Pubról

    Szanyi Péter a Csopa Science Pub rendezvényén...
    Könnyed ismeretterjesztő sorozatunk a ritmus tudományáról szólt csütörtök este. A Csopa Playbar Orion termében Szanyi Péter vendégünkkel, a JamSchool dobsuli vezetőjével Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett. A dobbemutatóval tarkított rendezvény során megismerhettük az egyéni módszerekkel oktató zenetanárt, hallhattunk az általa a dobolás terén megtett útról, az iskolaalapításról és a jövőbeni tervekről. Megtudtuk, kiknek ajánlott a tanfolyam, mikor érdemes elkezdeni, s milyen pozitív hatásai lehetnek a jammelésnek a koncentrációs és koordinációs képességek, a gátlások oldása terén. Esett szó a dobolás közösségformáló erejéről és a fejlődő szociális készségekről is.

    2017. március 9., csütörtök

    Oláh Györgyre emlékezünk


    (Illusztráció: File Petra)
    Életének kilencvenedik évében Beverly Hillsben elhunyt Oláh György, a 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusa, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. Oláh György 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott a karbokationok kutatásában elért eredményeiért. 

    A Csopamedia blog két korábbi cikkel emlékezik a magyar tudomány jeles képviselőjére:


    Történetek tudósokról - Egyed László gyűjtése: Oláh György

    Kutató középiskolások a kémia bűvöletében

    Április 18-án, kedden 17:30-tól folytatódik Tudományos Csopa Cafe sorozatunk a Csopa Camponában. Kutatókat bemutató sorozatunk áprilisi fejezetében középiskolás diákokat látunk vendégül. Márfai Fruzsinát és Nyariki Noelt - a Berzsenyi Dániel Gimnázium kémia önképzőkörének lelkes résztvevőit - arról faggatjuk, mi motiválja őket abban, hogy szabadidejük egy részét a tudományok művelésére fordítsák. Megtudhatjuk, hogyan és miért mélyedtek el a kémia rejtelmeiben, milyen eredményekkel szolgált ez irányú tevékenységük. Ismeretterjesztő előadásukban a szakterületükön elért eredményeket tárják elénk.   

    Az önképzőkörön a kémia minden területével foglalkozunk, illetve foglalkozhatunk, amit az iskolai körülmények megengednek. A szakkör fő célja a tudomány, illetve a tudományos kutatás megismertetése – legyen szó egy adott témában folytatott gyűjtőmunkát összegző beszámolóról vagy a közvetlen kísérletezésről, kutatásról. Magát az önképzőkört mi magunk, diákok kezdeményeztük még 2014 elején. Azóta sokfelé megfordultunk, szerepeltünk például az Országos Diákvegyész Napokon, a győri TUDÁS expo-n, az Országos Természettudományos Szakkiállításon; részt vettünk a Magyar Biotechnológiai Szövetség, és az AMGEN által szervezett Párbeszéd a biotechnológiáról című előadássorozat egyik konferenciáján. Lehetőséget kaptunk arra, hogy írásaink megjelenjenek a Természet Világában és a Középiskolai Kémiai Lapok című folyóiratban. Több táborban is eljutottunk néhányan, ilyen volt a KUTOSZ által szervezett TUDÁS tábor 2015-ben és 2016-ban, illetve az MTA Természettudományi Kutatóközpontban zajló AKI kíváncsi kémikus kutatótábor.  

    "Ismerjük meg egymást és egymás kutatásait!" - FIKUK Klub a Csopa Playbarban


    Az MTA Fiatal Kutatók Klubja 2012-ben az "Ismerjük meg egymást és egymás kutatásait" szellemében indult. A havonkénti klubesteken egy-egy fiatal kutató mesél kutatási területéről, saját kutatásairól egy körülbelül egyórás előadás keretében. Az előadások a természettudományoktól a bölcsészettudományokig rengeteg területet felölelnek - egy-egy előadás után pedig pogácsázva beszéljük meg egymással a kutatói élet dolgait.

    Most új helyszínre, a Csopa Playbarba visszük a klubot, ezzel szeretnénk nyitni külső érdeklődők felé is. A cél továbbra is kettős: az előadásból a kutatási terület, a kötetlen beszélgetésből a kutatói élet megismerése-megismertetése.

    A megújuló FIKUK Klubban szívesen látunk mindenkit, aki érdeklődik a témák és a kutatólét iránt. Arra buzdítunk mindenkit, hogy hozza magával a legkíváncsibb énjét.

    Időpont: 2017. március 29, szerda, 19:00
    Előadó: Asbóth János (MTA Wigner FK SZFI, Kvantumoptikai és Kvantuminformatikai Osztály)
    Több mint csak emlék, de kevesebb, mint aktív kapcsolat: a kvantumos összefonódás  
      

    2017. március 8., szerda

    Csopamedia-pillanat: Mackó a Csopa Kémcső Klubra készülve


    A ma esti Csopa Kémcső Klub foglalkozásvezetői párosa, Kőbányai Éva és Kajdi Kristóf különleges vendéget köszönthetett a Richter Gedeon laborban. Természetesen Mackó is fehér köpenyt öltött a laborozásra. 

    A sorozat március 22-én folytatódik, minden kísérletezni szerető gyereket várunk!

    The Medical Futurist - Dr. Meskó Bertalan élőben a Csodák Palotájából    "Azon dolgozom, hogy orvosi jövőkutatóként globálisan csökkentsem az egészségügy és a digitális technológiák közötti űrt. Könyveim, My Health: Upgraded és The Guide to the Future of Medicine, erről a küldetésről szólnak. Nemzetközi díjnyertes angol blogot írok, a világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója vagyok a Semmelweis Egyetemen, és a Webicina.com vezetője."

    Geológia egy geográfus szemével - így telt a tizenötödik Tudományos Csopa Cafe

    Böszörményi Sándor, márciusi vendégünk...
    Meghívott vendégünk váratlan megbetegedése miatt az utolsó pillanatban változott a tizenötödik Tudományos Csopa Cafe programja. A márciusi összejövetelen így a hegyek-völgyek tudományával ismerkedtünk Böszörményi Sándor geográfus jóvoltából, akiknek ezúttal is köszönjük a gyors beugrást.

    Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk köszöntő szavai után a kutatót ismerhettük meg a beszélgetés keretében. Hallhattunk pályaválasztásáról, geológiai kalandjairól, motivációiról és a Csodák Palotájában futó Csopa GEOlab sorozatáról.

    2017. március 7., kedd

    Buborékos kísérletek a televízióban

    Buborékok a stúdióban... (képek forrása: mediaklikk.hu)
    A magunk mögött hagyott hétvégén sem hiányozhattak a Csodák Palotája kísérletei az M5 csatorna műsorából. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk az Ismerd meg! magazinban kalauzolta a gyerekeket a tudományok világában. Az adás hatvan napig nézhető vissza az alábbi linken, a Csopás részek 1:28:01-nél és 1:43:24-nél kezdődnek.

    Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.

    2017. március 6., hétfő

    Programváltozás - Tudományos Csopa Cafe

    Figyelem! Programváltozás a holnapi Tudományos Csopa Cafe rendezvényen!

    Dr. Deák Andrea: Szépség és tökéletesség a molekulák világában előadása helyett Böszörményi Sándor geográfus: Hegyek-völgyek tudománya bemutatóját hallhatják az érdeklődők.

    Dr. Deák Andreának ezúton is mihamarabbi jobbulást kívánunk.

    A túrázó kutató tudományos szemmel vizsgálja a hegyek-völgyek világát. Az ismeretterjesztő előadás egy pilisi kalandozás geológiai rejtelmeit tárja elénk.

    Várjuk Önöket a Csopa Camponába!

    2017. március 5., vasárnap

    Ritmusok és ecsetvonások - a művészet tudománya a Csodák Palotájában

    A művészet tudománya a Csodák Palotájában
    Jövő csütörtökön a ritmusok világával, április 3-án a régi mesterek titkaival ismerkedünk a Csopa Science Pubban

    2017. március 9. - csütörtökön 18:00 - A ritmus tudománya, avagy a dobolás jótékony hatásai

    Szezonnyitó rendezvényünk vendége Szanyi Péter, a JamSchool dobsuli vezetője, témánk A ritmus tudománya. Látványkoktéllal, könnyed, tudományos beszélgetéssel és elektroakusztikus dobbemutatóval várjuk az érdeklődőket. Bővebb információ itt. (a korlátozott számban elérhető helyekre előregisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen)


    Kollégáink a mesterek nyomában...
    2017. április 3. - hétfő 18:00 - Régi mesterek titkai (A Camera Obscurától az okostelefonokig)

    Áprilisban a festészet tudományával ismerkedünk a Csopa Science Pubon. Vendégünk Hermann Zsófia festő, aki a L’Art Open Studiosban dolgozik. Festőművész és rajztanári diplomáját a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte 2015-ben. Művészetének központi témája maga a lélek és azon belül is a gyermeki identitás kérdésköre. Festészete az általa gerjesztett világ képi - némely esetben - háromdimenziós lekepézésé. Célja a néző szellemi és lelki megérintése, élménynyújtás, mely a hétköznapok sivárságában adhat lelki táplálékot:

    „Fontosnak tartom, hogy minél több ember számára elérhetővé és szerethetővé válhasson a művészet, hiszen ez egy csodálatos módja annak, hogy a szürke hétköznapok monotonitásából kizökkenjünk. Az előadás maga is hasonló okból jött létre, betekintés nyújtva egy olyan világba, mely sok ember fantáziáját izgatja, de akár örökre ismeretlen maradhat.”

    Márciusban újra Csopa GEOlab! - Amit a mészkőről még tudni érdemes

    Kollégánk, Böszörményi Sándor geográfus a hétén ismét útnak eredt, hogy témákat és geológiai érdekességeket gyűjtsön a következő Csopa GEOlab rendezvényre. A februári, nagysikerű sorozatindító szabad folytatásaként a mészkövekkel ismerkedünk március 21-én, kedden 18 órától a Csopa Playbar Richter Gedeon laborjában:

    A Csopa GEOlab második foglalkozásán a mészkövek tudományára fókuszálunk. Megvizsgáljuk a hazánkban fellelhető különböző mészkövek fizikai és kémiai tulajdonságait, tanulmányozzuk a kőzetekben fellelhető ősmaradványokat és ásványokat. Minden földtudomány iránt érdeklődőt szeretettel várunk!

    2017. március 4., szombat

    Márciusi tudománynépszerűsítő programok a Csodák Palotájában

    Márciusban folytatódnak ismeretterjesztő sorozataink. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényeken.

    PROGRAMVÁLTOZÁS!
    Tudományos Csopa Cafe – 2017. március 7. (kedd) 17:30 - Csopa Campona
    Vendégünk: Böszörményi Sándor, geográfus

    Témánk: Hegyek-völgyek tudománya

    CT - Csopa Tudás: Arany János a magyar tudományért

    CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

    Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Arany János. A magyar irodalom egyik legnagyobb alakját szoros kötelék fűzte a Magyar Tudományos Akadémiához. Akadémikussá történő megválasztása után néhány évvel, 1865-ben foglalta el az MTA titoknoki – mai kifejezéssel főtitkári – székét. Arany Jánosnak az intézménnyel való kapcsolatát és ottani, hivatali tevékenységét ismerteti Gábori Kovács József irodalomtörténész a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.