2017. március 31., péntek

Másoktól tanulni 5. - a Sci-ndikátor országos tudománykommunikációs verseny döntőjén jártunk

Csütörtök este különleges programra került sor az állatkerti Varázshegy rendezvénytermében. A Nők a Tudományban Egyesület tudománykommunikációs versenyének, a Sci-ndikátornak a döntője zajlott, ahol tizenkét egyetemista versengett az ismeretterjesztő megmérettetésben. A háromperces bemutatók mezőnyéből kiemelkedett a későbbi győztes, Muhi Kristóf (Pallasz Athéné Egyetem), aki a Rubik-kocka akadálymentesítésén dolgozik, Turai Péter István (Semmelweis Egyetem), aki az újjáélesztés ismeretének széleskörű elterjedéséért küzd, Becz Barnabás Álmos (ELTE) mikroszkópiai kutatásaival és Galambos Máté (Gábor Dénes Főiskola) kvantuminformatikai prezentációjával.  A döntő visszanézhető a www.sci-ndikator.hu weboldalon. Gratulálunk minden résztvevőnek!

Áprilisi programkavalkád a Csodák Palotájában

 
A festészet, az atomenergia, a repülés, a kémia, a robotok, a geológia, az immunológia és az űrkutatás tudománya áprilisban a Csodák Palotájában:

Csopa Science Pub –2017. április 3., hétfő 18:00 (Csopa Playbar) Vendégünk: Hermann Zsófia festőművész
Témánk: A művészet tudománya: RÉGI MESTEREK TITKAI

Csopa Atomenergia Info – 2017. április 12., szerda18:00 (Csopa Playbar)
Vendégünk: Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő, energetikai és gépészmérnök
Témánk: Az áram nem a konnektorból jön (terítéken PAKS 2)
 
Csopa TRAFFIC – Indóház– 2017. április 13., csütörtök 18:00 (Csopa Playbar)
Vendégünk: Márványi Péter szakújságíró
Témánk: A polgári repülés csodái és dilemmái

Tudományos Csopa Cafe – 2017. április 18., kedd 17:30 (Csopa Campona)
Vendégeink: Márfai Fruzsina és Nyariki Noel (Berzsenyi Dániel Gimnázium)
Témánk: Kutató középiskolások a kémia bűvöletében

HURBA MEETUP – 2017.április 21., péntek 19:00 (Csopa Playbar)
Témánk: Robotok a Csodák Palotájában

Csopa SzTK – Szeniorok Tudományos Klubja – 2017. április25., kedd 10:00 (Csopa Playbar)
Vendégünk: Falus András immunológus
Moderátor: Egyed László tudományos újságíró

Csopa GEOlab – 2017. április 25., kedd 18:00 (CsopaPlaybar)
Házigazda: Böszörményi Sándor geográfus
Témánk: A geológus válaszol - Mutasd meg saját gyűjteményedet!

MANT Űrakadémia Klub – 2017. április 27., csütörtök 17:00(Csopa Playbar)(részletek hamarosan)

Családi és csoportos programok
Friss hírek, oktatási információk, kulisszatitkok


2017. március 30., csütörtök

Digitális egészség 4. - Érzékelők, melyek megváltoztatják életünket

The Medical Futurist negyedik alkalommal közvetített online a Csodák Palotájából. Ezúttal a genetikai vizsgálatoké volt a főszerep.

Dr. Meskó Bertalanról:
"Azon dolgozom, hogy orvosi jövőkutatóként globálisan csökkentsem az egészségügy és a digitális technológiák közötti űrt. Könyveim, My Health: Upgraded és The Guide to the Future of Medicine, erről a küldetésről szólnak. Nemzetközi díjnyertes angol blogot írok, a világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója vagyok a Semmelweis Egyetemen, és a Webicina.com vezetője."


Csopa Science Pub - A művészet tudománya: RÉGI MESTEREK TITKAI


Kollégáink a mesterek nyomában...
2017. április 3. - hétfő 18:00 - Régi mesterek titkai (A Camera Obscurától az okostelefonokig)

Áprilisban a festészet tudományával ismerkedünk a Csopa Science Pubon. Vendégünk Hermann Zsófia festő, aki a L’Art Open Studiosban dolgozik. Festőművész és rajztanári diplomáját a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte 2015-ben. Művészetének központi témája maga a lélek és azon belül is a gyermeki identitás kérdésköre. Festészete az általa gerjesztett világ képi - némely esetben - háromdimenziós lekepézésé. Célja a néző szellemi és lelki megérintése, élménynyújtás, mely a hétköznapok sivárságában adhat lelki táplálékot:

„Fontosnak tartom, hogy minél több ember számára elérhetővé és szerethetővé válhasson a művészet, hiszen ez egy csodálatos módja annak, hogy a szürke hétköznapok monotonitásából kizökkenjünk. Az előadás maga is hasonló okból jött létre, betekintés nyújtva egy olyan világba, mely sok ember fantáziáját izgatja, de akár örökre ismeretlen maradhat.”

Kvantumest Asbóth Jánossal - FIKUK Klub a Csopa Playbarban

Asbóth János a Csopa Playbar előadótermében
A Csodák Palotájának egyik fontos küldetése, hogy a természettudományi törvényszerűségek bemutatása mellett teret biztosítson a tudományok művelőinek, a hazai kutatóintézetekben és egyetemeken dolgozó szakembereknek. Ezzel is közelebb hozva tudományos eredményeiket az érdeklődőkhöz - hangsúlyozta Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk a FIKUK Klub Csopa Playbarban tartott első rendezvényén. 

Az MTA Fiatal Kutatók Klubja 2012-ben az "Ismerjük meg egymást és egymás kutatásait" szellemében indult. A havonkénti klubesteken egy-egy fiatal kutató mesél kutatási területéről, saját munkájáról, majd könnyed beszélgetés keretében mélyülnek el a jelenlévők az adott témában.

2017. március 29., szerda

Csopa GEOlab: A geológus válaszol - Mutasd meg saját gyűjteményedet!

Csopa GEOlab sorozatunk áprilisban folytatódik A geológus válaszol - Mutasd meg saját gyűjteményedet! címmel: Szereted az ásványokat, ősmaradványokat? A természetben járva különleges és szép dolgokat gyűjtögetsz? Egyszerűen csak kíváncsi vagy a földtudomány érdekességeire? Ha legalább az egyik kérdésre igen a válaszod, akkor várunk téged is a következő Csopa GEOlabra, 2017. április 25-én, kedden 18 órától a Csopa Playbarba. Új, természetföldrajzi ismeretterjesztő sorozatunkban most tiéd a főszerep. Hozd el saját geológiai kincseidet! 

A foglalkozás házigazdája, Böszörményi Sándor geográfus segít a meghatározásban és válaszol a kérdéseidre. Minden apró kődarabnak története van, amiről érdemes beszélgetni! Foglalkozunk még Magyarország leglátványosabb ásványainak és fosszíliáinak a keletkezésével is. A következő földtudományos interaktív foglalkozásunk tehát egy saját, házi ásványbörze lesz, amin mindenkit szeretettel várunk!
A belépőjegy ára 1.900 Ft/fő, mely tartalmazza az interaktív laborfoglalkozáson való részvételt és egy körmozi vetítést.  A férőhelyek száma korlátozott, előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen.

Robotok a Csodák Palotájában


Április 21-én, pénteken este hét órától robotok lepik el a Csopa Playbar rendezvénytermét. A Robotépítők Magyarországi Egyesületének (HURBA - Hungarian Robot Builders Association) áprilisi meetupja várja a téma iránt érdeklődőket.

A régi kedvencek mellett, mint a Mars-járó, az emberi kéz 3D nyomtatva, a Hailfire, a VR sisakok, a Leap Motion, az EEG headset, az OTTO, a táncoló robot és a többiek, bemutatkozik egy új telepresence robot, beszámoló hangzik el a 96Boards és a HURBA együttműködéséről. További részletek itt. Vass Ádám (MTA Természettudományi Kutatóközpont) a hidrogéncellák működésérőltart majd előadást.

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Génmódosításról a kilencedik Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubjában

Dudits Dénes a Csodák Palotájában
Kedden délelőtt ismét a nyugdíjasokat vártuk a Csopa Playbarba. A három interaktív tárlat közül ezúttal az Illúzió kiállítás volt a legnépszerűbb, ahol Hermann Zsófia demonstrátorunk kísérte az érdeklődőket. 

Egyed László tudományos újságíró vendége a klubösszejövetelen Dudits Dénes, növénygenetikus, biotechnológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a növényi molekuláris és sejtbiológia, valamint a biotechnológia nemzetközi hírű tudósa volt. Az előadás számos tévhitet oszlatott el a génmódosított termékekkel kapcsolatban. A jelenlévők kérdései sem maradtak megválaszolatlanul.

A program harmadik része a Richter Gedeon laborban zajlott, Kajdi Kristóf vezetésével a kémia rejtelmei tárultak fel.

2017. március 28., kedd

Óraátállítás és kísérletek reggele

Amikor a tűz zenél... (képek forrása: Ismerd meg! YouTube csatorna)
Ha valaki késve ébredt vasárnap reggel az óraátállítás miatt, s lemaradt az M5 csatorna Ismerd meg! című magazinjában Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kísérleteiről, íme az egyik bemutató a műsor újonnan indult YouTube csatornájáról.

Amint a teljes adás linkje is elérhető lesz, frissítjük a blogbejegyzést.


Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.

A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

Tóth Zsolt a tudományról: Létezhet az időutazás?

Tóth Zsolt a jövőről... (képek forrása: rtlklub.hu)
A Csodák Palotája előadója és foglalkozásvezetője, Tóth Zsolt, tudománykommunikátor az RTL Klub Fókusz című műsorában beszélt az időgépről és az időutazásról. A Csopa Playbarban forgatott riport az alábbi linken nézhető vissza, az interjú a tizenharmadik percnél kezdődik. 

2017. március 26., vasárnap

Knédli és tudomány - barangolás a csehországi science centerek nyomában

Az elmúlt napokban tudománykommunikációs vezetőnk Csehországba utazott, hogy tanulmányozza az ottani "Csodák Palotáinak" a működését. Dr. Paszternák András útinaplóját most a Csopamedia is közreadja:

Lassan gördül ki a Danobius EuroCity szerelvénye a Keleti pályaudvarról, az úti cél Brünn főpályaudvara. Gyorsan magunk mögött hagyjuk a hazai majd a szlovák síneket, s már Morvaországban járunk. Kis ismerkedés a dél-morva településsel, s másnap reggel már a nyitást várom a VIDA! Science Centrum bejáratánál. Nem vagyok egyedül, néhány az iskolai síszünetet a tudománynak szentelő család és egy népesebb csoport várja, hogy kilenc órakor felgördüljön a redőny, s elmerülhessen a természettudományok világában. 

2017. március 25., szombat

Érintőképernyős asztalok a Csopa Playbarban

Modern technika a Csopa Playbar közösségi terében... (kép forrása: nava.hu)
Az M5 csatorna Érettségi 2017 című műsorában Ligeti Dávid, a Csodák Palotája IT menedzsere mutatta be 27 darab érintőképernyős asztalunkat az informatika iránt érdeklődőknek. Az eszközöket bárki kipróbálhatja reggel tíz és este tíz között mindennap a Bécsi út 38-44. második emeletén. Az adás a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán nézhető vissza az alábbi linken, a riport 20:50-től kezdődik. 

2017. március 24., péntek

Digitális egészség 3. - A genetikai vizsgálatok jövőjéről

A The Medical Futurist harmadik alkalommal közvetített online a Csodák Palotájából. Ezúttal a genetikai vizsgálatoké volt a főszerep.

Dr. Meskó Bertalanról:
"Azon dolgozom, hogy orvosi jövőkutatóként globálisan csökkentsem az egészségügy és a digitális technológiák közötti űrt. Könyveim, My Health: Upgraded és The Guide to the Future of Medicine, erről a küldetésről szólnak. Nemzetközi díjnyertes angol blogot írok, a világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója vagyok a Semmelweis Egyetemen, és a Webicina.com vezetője."

Közérthetően az atomenergiáról - tudósítás a Csopa Atomenergia Info sorozat nyitórendezvényéről

Hárfás Zsolt és Paszternák András új sorozatunk indításakor...
A hírekben szinte naponta hallunk az atomerőművekről. A Csodák Palotája új sorozata, melyet szakmai partnerünkkel, az Atomenergiainfo.hu-val közösen indítottunk, közérthető formában mutatja be az atomenergia tudományát.

Csütörtök este a Csopa Playbar laborjában került sor az első ismeretterjesztő előadásra. A résztvevőket Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte, hangsúlyozta, hogy ezekben a hetekben számos új program veszi kezdetét a science centerben, egyrő nő azon tudományágak száma, melyek bekerülnek a Csopa oktatási programjába.

2017. március 23., csütörtök

Galileo Webcast: Új Youtube-csatornán a Tudományos Csopa Cafe eddigi előadásai

A Tudományos Csopa Cafe online közvetítéseit biztosító Galileo Webcast csapata folyamatosan tölti fel tudománynépszerűsítő előadásokban gazdag archívumát a YouTubera. Sorozatunk csatornája az alábbi linken érhető el. Mostantól könnyedén, egy helyen nézhetők  vissza a közös kávézások. 


2017. március 22., szerda

Elveszett két PET-palack! - Országos rajzpályázat indul a víz világnapja alkalmából

Mit keres két műanyagpalack a természetben? Peti és Petra bizony rendesen eltévedtek. Nem is érzik jól magukat a patakparton és a folyóvízben, legszívesebben egy szelektív kukában pihennének. A környezetvédelmi laboratóriumot is működtető, az idén 25 éves WESSLING Hungary Kft. a víz világnapja alkalmából országos rajzpályázatot hirdet gyermekeknek. A versennyel folyó- és állóvizeink védelmére kívánják felhívni a figyelmet. A pályázatra egy-egy rajz feltöltésével jelentkezhetnek a gyerekek a www.petiespetra.hu honlapon.

Évente több milliónyi műanyagpalack úszik le a Tiszán, jelentős részük fennakad az ártéri erdők aljnövényzetében, komoly károkat okozva a környezetben. A WESSLING laboratórium tavaly a PET-Kupa támogatójaként mintát vett az érintett folyószakaszból, a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyagpalackok gyártásához használnak.

Csopa GEOlab hírek: Mészkőbe rejtett tudomány + A geológus válaszol

Böszörményi Sándor a táblánál...
Kedden este a mészkő rejtelmeivel ismerkedhettek mindazok, akik a Csopa GEOlab második összejövetelére érkeztek az óbudai Csodák Palotájába. A februári foglalkozáshoz hasonlóan ismételten fehér köpenybe öltöztek a földtudomány kedvelői.  Böszörményi Sándor geográfus ezúttal a budai hegyek mészkőkincseinek nyomába eredt. A látványos felvételekkel színesített bemutatót helyben elvégezhető kísérletek és ásványtani minikiállítás egészítette ki. A laikusok számára is érthető magyarázatok a geológia tudományát hozták közelebb az érdeklődőkhöz. 

Másoktól tanulni 4. - Múzeumpedagógiai továbbképzés a Természettudományi Múzeumban

A továbbképzés résztvevői (képek forrása: MTM)
A múlt héten ismét másoktól tanultunk, a részletek kiderülnek Tóth Zsolt előadónk és foglalkozásvezetőnk írásából:


A Csopa kis csapata március 16-án a Magyar Természettudományi Múzeumba látogatott, Ahol a gyermekpszichológia és a múzeumpedagógia legújabb eredményeit és módszereit ismerhettük meg.

A továbbképzésen dr. Kolosai Nedda az ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszékének adjunktusa beszélt a legkisebb korosztály múzeumi neveléséről, majd dr. Heves Andrea pszichológus mondta el, hogy milyen lehet kamasznak lenni a kiállítótérben.

2017. március 21., kedd

Vasúttörténeti csemege a Csodák Palotájában - elindult a Csopa TRAFFIC - Indóház sorozat

T. Hámori Ferenc és Paszternák András
Vasútbarátok töltötték meg kedden este a Csopa Playbar rendezvénytermét. A Csopa TRAFFIC - Indóház közlekedéstudományi sorozat nyitórendezvényén megjelenteket Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte. T. Hámori Ferenc, az Indóház című lap és az iho.hu tematikus hírportál főszerkesztője a gőzösöktől indulva a dízelvontatás eszközein keresztül a villanymozdonyokig vázolta a hazai sínek nagyvasainak történetét. Tette mindezt lebilincselő módon, számos érdekességet és anekdótát megosztva az egyes típusokról. A közönség soraiban a nyolcéves mozdonyfüggőktől a nyugdíjas szakemberekig valamennyi generáció tagjai jelen voltak.

2017. március 19., vasárnap

Tüzes és világító kísérletek a képernyőn

Látványos kísérletek... (képek forrása: mediaklikk.hu)
Az Ismerd meg! gyerekmagazinban Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk kísérletezett ma reggel. Az adás hatvan napig nézhető vissza az alábbi linken, a Csopás bemutatók 1:31:08-nál és 1:40:56-nál kezdődnek.

Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.

A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

2017. március 18., szombat

Hírünk a nagyvilágban: Csopa Playbar a Ynet ajánlójában

Az izraeli ynet.co.il hírportál budapesti látnivalókat kínál olvasóinak, köztük a Csopa Playbar attrakcióit. A cikk itt olvasható, a képes ajánlóban 1:32-nél tűnik fel a Csodák Palotája új helyszíne.

Kutatók a Csodák Palotájában – Nézd vissza a Tudományos Csopa Cafe beszélgetéseit!

2015 novemberben indult útjára a Tudományos Csopa Cafe a Csodák Palotájában. Minden hónap második keddjén kutatókat látunk vendégül, igyekszünk megismerni munkájukat és a tudományágukban elért eredményeiket. A beszélgetéseket ismeretterjesztő előadás követi.

Az eddigi közös kávézások visszanézhetők a világhálón:

    A sorozat szakmai partnere a Kutató Tanárok Országos Szövetsége.
     Online közvetítés és rögzítés: Galileo Webcast

    2017. március 17., péntek

    Korongcsata a Csopa Playbarban

    Helyszíni beszámoló egy fantasztikus hangulatú crokinole bajnokságról:
    Örvénylő és pattanó kísérletek

    Kísérletek varázsa... (képek forrása: mediaklikk.hu)
    Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk vasárnapi kísérletei ezúttal sem maradtak el az M5 csatorna Ismerd meg! című műsorában. Az adás hatvan napig visszanézhető az alábbi linken, a Csodák Palotája bemutatói 14:25-nél és 34:33-nál kezdődnek.

    Csopamedia blog folyamatosan követi kollégáink szereplését az oktatási műsorban, bejegyzéseink gyűjteménye itt található.

    A magazinról: az Ismerd meg! egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

    A Nébih játéksorozatot indít az erdőtűz megelőzésére

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén is egyhetes játéksorozatot indít közösségi oldalán március 20-ától, hogy az érdeklődők játékos formában elsajátíthassák az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

    A Nébih Firelife programjának legfőbb célkitűzése a lakosság ismereteinek bővítése, tájékoztatása a biztonságos tűzhasználatról, ennek szellemben jött létre a Csodák Palotája és a Nébih együttműködésében az augusztus végéig látogatható tárlat, amely a tudományos kihívásokra, elsősorban a természet- és környezetvédelem fő témáira fókuszál.

    "A tudomány körülvesz" címet viselő interaktív kiállítás egyik meghatározó témája az erdőtűz-megelőzés, amellyel játékos feladatok révén ismerkedhetnek meg a látogatók - közölte a hivatal. Tovább a teljes cikkre


    Digitális egészség 2. - a The Medical Futurist ismét a Csopából streamelt


    Dr. Meskó Bertalanról és sorozatáról bővebben: 
    The Medical Futurist - Dr. Meskó Bertalan élőben a Csodák Palotájából

    Korábbi online adások itt

    Csodák Palotája a Bolyai Természettudományi Csapatverseny díjátadóján

    A Csodák Palotája díjait Serfőző Andrea marketinges kollégánk adta át
    A népszerű országos Bolyai Csapatversenyeket a matematika, a magyar nyelv és irodalom tantárgyak mellett 2014 tavaszától természettudományos témakörben is megrendezik. A Bolyai Természettudományi Csapatverseny a 3-4 és 5-8 évfolyamokon az aktuális természetismeret, biológia, kémia, fizika, földrajz tantárgyak anyagára épül. Az idei döntőre 2017. március 11-én a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban került sor, ahol az ünnepélyes megnyitón a Csodák Palotája, mint a verseny egyik támogatója is részt vett. 

    Ezúton is gratulálunk minden részvevőnek és a díjazott csapatoknak!

    Tudós Társaság - A kíváncsi ember magazinja: A tudomány körülvesz

    A tudomány körülvesz... (képek forrása: mediaklikk.hu)
    Az M5 csatorna Tudós Társaság című magazinjának stábja a Csodák Palotája időszaki tárlatán, A tudomány körülveszen járt. A riportban Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk és szakmai partnerünk részéről Nagy Dániel, a NÉBIH erdészeti részlegének munkatársa szólal meg. A környezet- és természetvédelmi kiállításon az erdőtüzek problematikájával is foglalkozunk egészen augusztus végéig a Csopa Camponában. Az adás hatvan napig nézhető vissza az alábbi linken

    2017. március 14., kedd

    Hapπ day!!!

    A tudomány egyik egyik leghíresebb számát mindenki látta már valahol, sőt talán még az is világos, hogy a kör kerülete és területe is kiszámolható vele. De hitted volna hogy a szivárvány, a DNS kettős spirál vagy épp az elektromágneses hullámok leírásánál is fontos tényezőt az egész világon megünneplik a mai napon? A π nap Larry Shaw fizikusprofesszor fejéből pattant ki. Már több, mint 25. éve ünneplik meg minden március 14-én a "legsokoldalúbb" irracionális számot. Ezen a napon rendszerint konferenciákkal, vetélkedőkkel és rendezvényekkel tisztelegnek a 3,14... előtt. Az angolszász területeken ünneπ gyümölcsös πtéket készítenek és fogyasztanak az ünnepelni vágyó kutatók és érdeklődők, míg hazánkban tradicionálisan π-naπ πknikkel emlékeznek meg Einstein születésnapjáról és a π-ről az ünneplők.

    forrás: Tóth Zsolt cikke a vidamtudomany blogon

    2017. március 11., szombat

    Rólunk írták: Tudomány, szórakozás és egy életre elegendő Facebook-profilkép

    (kép forrása: Szupervumen.hu)
    "Gyerekként imádtam a Csodák Palotáját. A mai napig fel tudom idézni a kísérletek, látványosságok többségét, a futópályától kezdve, a hőkamerán át, az ujjakat “megpuhító” bársonyhárfáig, aminek a hatását otthon a ruhaszárító rácsainak simogatásával próbáltam meg reprodukálni. Mégis csak most, nyitás után majdnem egy évvel értesültem róla, hogy létezik egy másik CsoPa is."

    "Itt ugyanis nem csak hangzatos klisé a “Szórakozás az egész családnak!”, szinte minden korosztályra és érdeklődési körre gondoltak."

    2017. március 10., péntek

    Digitális egészség - a The Medical Futurist első élő közvetítése a Csopából


    Dr. Meskó Bertalanról és sorozatáról bővebben:
    The Medical Futurist - Dr. Meskó Bertalan élőben a Csodák Palotájából

    A ritmusok tudományáról tanultunk - hangulatjelentés az ötödik Csopa Science Pubról

    Szanyi Péter a Csopa Science Pub rendezvényén...
    Könnyed ismeretterjesztő sorozatunk a ritmus tudományáról szólt csütörtök este. A Csopa Playbar Orion termében Szanyi Péter vendégünkkel, a JamSchool dobsuli vezetőjével Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett. A dobbemutatóval tarkított rendezvény során megismerhettük az egyéni módszerekkel oktató zenetanárt, hallhattunk az általa a dobolás terén megtett útról, az iskolaalapításról és a jövőbeni tervekről. Megtudtuk, kiknek ajánlott a tanfolyam, mikor érdemes elkezdeni, s milyen pozitív hatásai lehetnek a jammelésnek a koncentrációs és koordinációs képességek, a gátlások oldása terén. Esett szó a dobolás közösségformáló erejéről és a fejlődő szociális készségekről is.